Incanto Images Fotografie

Incanto Images betekent betoverende foto's.
Ik hoop dat de betovering werkt en dat je kan genieten van de foto's.
Van macro- tot landschapfotografie en alles wat daar tussen in zit.

Kitesurf

15-08-2010
Met Sjaak vandaag naar de IJmuidenhaven dagen geweest ( zie vorige blog) en wat we vanuit IJmuiden zagen waren de vele kitesurfzeilen in de lucht. En waar ik van kan genieten is het toch ook wel deze sport. Na vele jaren te hebben gesurft en in een 450 gezeild te hebben met Sjaak trekt dit toch wel. Wat zal ik dit nog een keer graag willen leren. Mijn surfpak pas ik helaas niet meer anders had ik zo een lesje gevolgd. We zijn vanuit IJmuiden naar Velzen gereden en daar foto’s genomen. De wind was zeker aanwezig, nog even het fototoestel in de tas gedaan voor het stuifzand en bij het natte gedeelte van het strand weer te voorschijn gehaald. De wind was nog lekker warm, wat is het lekker om dan met je blote voetjes dit te kunnen beoefenen. Ik heb genoten van de jongens.


Kitesurfen is een vorm van watersport waarbij de sporter op een kleine surfplank staat en zich voort laat trekken door een kite (of: vlieger). Iemand die aan kitesurfen doet, wordt een kiter of kitesurfer genoemd. Kitesurfen is een variant van het windsurfen, door het lifteffect van de vlieger kunnen kitesurfers hoog springen. Kitesurfen is snel; op 10-10-2008 is de magische grens van 50 kts (92,6 km/h) doorbroken door de Fransman Alex Caizergues (50,57 kts).


Er bestaan verschillende typen kitesurf-kites: Tubekites of LEI-kites (Leading Edge Inflatable) zijn met ongeveer 90% de meest gebruikte vliegers. Tubekites krijgen hun stevigheid door een oppompbaar frame, dacron (=doek) aan de buitenkant en bladders (een soort binnenbanden van latex) binnenin. Hierdoor blijven deze vliegers op het water drijven en zijn ze makkelijk herstartbaar


Bij de meeste bow en sle kites, worden, behalve door het opblaas frame, ondersteund door bridles, stukjes lijn om de vorm van de Leading Edge te bewaren. Door de bridle hebben ze meestal een grotere veiligheid omdat ze beter de wind kunnen lozen. Door het loslaten van de stuurstok ("bar") verliezen ze direct de meeste kracht: depower. Nadeel is dat ze minder direct aanvoelen dan een C kite die directe verbinding heeft met zijn lijnen.


Veel moderne C-shapes hebben 5 lijnen. De vijfde lijn geeft een goede depower als je in nood de quick release activeert. Op elk moment is de kitesurfer in staat de kracht grotendeels uit zijn kite te doen verdwijnen, daardoor gaat de kite plat op de grond of het water liggen met de kracht op 1 lijn (die 5de lijn). Daarnaast is de vijfde lijn bij grote kites die in het water zijn gevallen heel handig om de kite te kantelen voor de herstart. Bowkites herstarten door hun vorm al makkelijk vanaf het water en hebben vaak een ander veiligheidssysteem. Omdat de kans dat je als kiter je board verliest tamelijk groot is, vooral bij minder ervaren kiters, zijn er mensen die met een boardleash varen. Dit kan gevaarlijk zijn omdat je daardoor je board tegen je hoofd kunt krijgen, daarom is het verstandig om een helm te dragen. Een van de veiligste manieren om je board naar je toe te krijgen is de Go Joe. Dit is een opgeblazen tube, in de vorm van een vierkant dat op je board zit vastgeschroefd. Men heeft hier tijdens het varen geen last van. Wanneer je je board kwijtraakt, blijft het altijd met de bovenkant omhoog drijven, is van veraf goed zichtbaar, en drijft sneller downwind naar je toe.


Kitesurfen gevaarlijk? Kitesurfen kan je veilig beoefenen mits je je aan een aantal regels houdt en je verstand gebruikt. Het is wel een sport waar risico's aan verbonden zijn en het is daarom zeer belangrijk om eerst lessen te volgen. De sport heeft een grote evolutie doorgemaakt in de afgelopen jaren en daardoor zijn de veiligheidssystemen veel efficiënter geworden. Ook het weer kan zoals bij alle zeilers van grote invloed zijn op je veiligheid. Elke kitesurfer/zeiler zal dus op de hoogte moeten zijn van de weervoorspellingen.

Tot de volgende...

12 opmerkingen:

 1. Wat een prachtige foto's en ook van zo dichtbij sooms ... echt super. Het lijkt me een fantastische ervaring, dat kite surfen, maar ook best wel een beetje eng :-)

  Groetjes, Miranda

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi fotovriendin

  Weer een super goede serie hoor,
  je ziet dat IJmuiden nog veel meer te bieden heeft, lekker met Sjaak aan het uitwaaien geweest, en uitstekende opnames gemaakt.

  groetjes, Joop

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wow gave serie weer Von heel mooi om te zien en mooi scherp TOP .ja het is gelukkig nog heerlijk weer
  Fijne dag verder groetjes Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Von,

  Geweldig zeg wat een strakke actie foto's.
  De foto van de surfer en de meeuw samen in 1 shot gevangen vind ik echt een wereld plaat.

  Groetjes, Karina

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Spectaculaire foto's. Heel mooi scherp vastgelegd. Het was zo te zien heerlijk wandelweer met een lekker windje. En uiteraard ook zeer fotogeniek.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi,
  ijmuiden kom ik ook vaak. Maar dit heb ik dus even gemist. Prachtige foto's zeg, en geweldig scherp en dichtbij. Heel gaaf.
  Groetjes Jacqie

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Gave actiefoto's Jolanda!
  De eerste plaat is top!
  Groet,
  Peter en Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Toch altijd weer een verrassing waarmee jij op de proppen komt, maar steeds weer geweldige foto's, je bent aardig allround!
  Ik heb de kitesurfers eens geprobeerd toen ik net een week mijn spiegelreflex had, ik was er toen best tevreden mee, maar als ik er nu naar kijk, nee, dat was niks...
  Jouw foto's, daar kan ik een voorbeeld aan nemen, super gedaan, die met de meeuw erbij vind ik helemaal toppie Von!
  groetjes
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Heerlijke actie plaatsjes Yvon !!
  echt heel mooi...
  Lieve groetjes Anna

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Yvon,
  dit zijn mooie actiefoto's, echt goed genomen want de actie spat van het scherm. Vooral de derde en vierde foto waar je de beweging in het water goed ziet, vind ik heel mooi.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat een mooie aktie foto!!!
  prachtige scherpe opnames...
  ben het met Karina eens wat betreft de foto met
  de kitesurfer en de vogel...echt een pracht opname...

  Mijn foto van Termunten was even een proefje wat het water betreft....Eigenlijk heb je hier een grijsfilter voor nodig, maar ik heb dat bewerkt.
  ja je moet er van houden, maar ik vind het wel wat hebben...
  Ik wil me nog eens zo'n filter aanschaffen en kijken wat dat voor foto's oplevert.....

  gr. Nieske

  BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je bezoek en leuk dat je even de tijd neemt om een berichtje achter te laten!
Thanks for visiting my blog and leaving a comment!