Incanto Images Fotografie

Incanto Images betekent betoverende foto's.
Ik hoop dat de betovering werkt en dat je kan genieten van de foto's.
Van macro- tot landschapfotografie en alles wat daar tussen in zit.

BMW Z3 Rally - Zuid-Limburg

25 en 26-09-2010
Vandaag zijn we rond de klok van 3uur van huis gereden richting Limburg. Moet zeggen niet zo heel veel file gehad en we waren dus ook op tijd voor onze avondmaaltijd. We hebben dit weekend een driedaagse rally in Limburg en omgeving. Ons Hotel is het Bestwestern Hotel Slenaken. Een mooi hotel gelegen op een heuvel met een prachtig uitzicht. Maar dat fotografeer ik morgen ochtend wel even, zeg ik nog tegen Sjaak, helaas de volgende ochtend een dikke mist in het dal en daar hebben we niets aan. Heerlijk gegeten wat gebabbeld en op naar bed, want morgen is het vroeg dag. De eerste dag een route Zuid-Limburg, stukje Ardennen en een stukje Eifel.

foto WP86 - Sippenaeken, in het Nederlands ook gespeld als Sippenaken, is een dorp in de Belgische provincie Luik en een deelgemeente van Blieberg. De deelgemeente, waartoe tevens de gehuchtjes Beusdael en Terhaegen behoren, telt circa 200 inwoners. 


Tot de opheffing van het Hertogdom Limburg hoorde Sippenaeken tot de Limburgse hoogbank Montzen. Net als de rest van het hertogdom werd Sippenaeken bij de annexatie van de Zuidelijke Nederlanden door de Franse Republiek in 1795 opgenomen in het toen gevormde departement Ourte.

De deelgemeente Sippenaeken wordt begrensd door de Nederlandse grens in het noorden, de rivier de Geul in het oosten, de Banhagerbach in het zuiden en de gemeente Voeren (Vlaanderen) in het westen. Het Beusdalbos ligt grotendeels binnen de deelgemeentegrenzen.

Door immigratie uit Nederland sinds de jaren negentig bestaat inmiddels een groot deel van de bevolking uit mensen met de Nederlandse nationaliteit. Beide horecabedrijven in het dorp hebben een Nederlandse eigenaar.

WP87

Gewoon een mooi uitzicht

WP88
Uitzicht Eifel Duitsland – Bruinkoolcentrale

De Jänschwalde elektriciteitscentrale is een bruinkoolgestookte thermische centrale vlakbij het dorpje Jänschwalde in Brandenburg, Duitsland. De centrale heeft een capaciteit van 3000 Megawatt, onderverdeeld in 6 eenheden van 500 MW. Het is de grootste actieve bruinkoolcentrale van Duitsland. 


De centrale werd gebouwd tussen 1976 en 1989, met voornamelijk verouderde Oost-Duitse technologie. De centrale is de 5de meest vervuilende van Europa, volgens het WWF. De centrale stoot ook het meeste CO2 (25,02 miljoen ton) uit van alle elektriciteitscentrales in Duitsland.

De centrale betrekt zijn bruinkool uit de nabijgelegen dagbouwontginningen van Jänschwalde en Cottbus-Nord. Op volle capaciteit gebruikt de centrale 80.000 ton bruinkool per dag.

De drie 300m-hoge schoorstenen zijn iet meer in gebruik sedert modernisatie van de centrale in de jaren '90. Wegens plaatsgebrek is opblazen niet mogelijk. Er werd een uniek systeem ontworpen om de schoorstenen geleidelijk af te breken tot een hoogte van 50m. Deze taak zou in 2007 afgerond moeten zijn

WP89
Stuwmeer Rursee

De Eifel is een gebied met vele beken en riviertjes, die het water dat de westenwinden in ruime mate aanvoeren, afvoeren richting zee. De neerslag in dit gebied varieert tussen 750- 1100mm per jaar.

Vroeger was het water een lust, want het leverde energie voor watermolens, maar vaak vormde het ook een last, omdat er regelmatig overstromingen optraden. Om dit probleem tegen te gaan werden in de loop van de 20e eeuw allerlei stuwmeren aangelegd. Eén van die stuwmeren is de Rursee. De Rursee ligt temidden van beboste heuvels, die zich in het water weerspiegelen.

Het belangrijkste doel voor de aanleg van het stuwmeer was het tegengaan van het overstromen van de gebieden die stroomafwaarts langs de Rur liggen. Verder wordt er drinkwater voor het gebied rondom Aken gewonnen en ook de elektriciteitsproductie moet niet worden vergeten.

WP90

WP92
Beekje in de Eifel

Monschau is een plaats in de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen, gelegen op een hoogte van ongeveer 420 meter in het district Aken. Zij ligt aan de rand van de Eifel aan de bovenloop van de Roer (Duits: Rur). De stad telt 13.000 inwoners.


Monschau ligt in de smalle en diepe vallei van de Roer, op amper vier kilometer van de Belgische grens. Het is oorspronkelijk een Waalse plaats in het hertogdom Limburg. Rond de Dertigjarige Oorlog verduitste het stadje door de toevloed van protestantse Duitstalige vluchtelingen op zoek naar godsdienstvrijheid. Het stadje hoorde hierna bij het hertogdom Gulik. In de Franse tijd was Montjoie een kantonhoofdplaats in het Roerdepartement. Pas in 1918 veranderde het stadje onder keizerlijk bevel zijn naam officieel van Montjoie naar de Duitse uitspraak hiervan: Monschau.

De ligging in een diep dal langs een riviertje, de historische architectuur en het vele groen maken Monschau populair bij toeristen. Het stadje kent een grote hoeveelheid vakwerkhuizen. Daarnaast trekt Monschau toeristen die het Nationaal Park Eifel bezoeken.

WP93WP95

WP95

WP95

Stuwmeer  Perlenbach


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
WP96

       Eifeldom “St. Lambert” in Kalterherberg
Kalterherberg is een ander dorp dat behoort tot Monschau. Het is direct gelegen aan de grens met België. Hier staat de zogenaamde "Eifeldom" (Eifel kathedraal), een neo-ramensque twee torens parochiekerk, gewijd aan Sint-Lambert.Het werd gebouwd tussen 1898 en 1901 als de eerdere kerk te klein werd.

 

 De brug over het meer van Robertville bij Haelen, op dit moment is het heel laag water.
WP97

 

 
WP97

 
Het water uit het Stuwmeer van Robertville wordt door Electrabel gebruikt om elektriciteit op te wekken. Daarnaast wordt het water ook gebruikt voor de drinkwater voorziening van Malmédy.


WP98          Robertville stuwmeer bij laagwater

WP99
Restaurant/uitkijktoren La Gileppe De Gileppestuwdam is een stuwdam in de Belgische provincie Luik, in de gemeente Jalhay. De toevoer van water wordt verzekerd door de in de Hoge Venen ontspringende Gileppe.


De oorspronkelijke muur was de oudste betonnen stuwdammuur van Europa. Ze werd op 28 juli 1878 door koning Leopold II officieel geopend. De wateropnamecapaciteit van het stuwmeer bedroeg toen 13 miljoen m³, met een oppervlakte van 86 ha. Het oorspronkelijk doel van de stuwdam was het voorzien in bruikbaar water voor de textielindustrie in de omgeving van Verviers.

In de periode 1968-1971 werd de dam met meer dan 10 m verhoogd. Sindsdien bedraagt de capaciteit van het meer 26,5 miljoen m³ bij een oppervlakte van 130 ha. Samen met de Weserstuwdam te Eupen voorziet het meer heden ten dage in drinkwater.

Een hydro-elektische centrale werd geïnstalleerd die de energie gebruikt van het waterverval van 42,9 meter en het debiet van gemiddeld 76.300 m³/dag. Twee turbines drijven elk een alternator aan. De centrale levert een jaarlijkse productie van elektriciteit van 3.300.000 kWh.

Het belangrijkste kenmerk van de dam is een 13,5 meter hoge en 180 ton zware leeuw uit zandsteen. De leeuw staat bovenop de dammuur en werd zo neergezet zodat hij trots uitkijkt in de richting van de slechts 5 kilometer verwijderde grens met het toenmalige Pruisen


WP99


De leeuw van La Gilleppe 

WP100
Uitzicht over La Redoute
WP101
Snelweg brug van Sougné

WP102
Zicht naar Warnoumont waar een aantal koeien in de weg staan

WP103
Een mooi kasteel zomaar langs een landweg


 De abdij van Val-Dieu is een oude cisterciënzerabdij in Aubel in de provincie Luik. De abdij dateert van bij het begin van de 13e eeuw.


In 1180 werden monniken uitgezonden van de abdij van Eberbach in Duitsland naar Hocht bij Maastricht (Lanaken), maar in 1216 kwamen zij terecht in een verlaten gebied in de vallei van de Berwijn in het land van Overmaas, precies op de grens van het graafschap Dalhem en het hertogdom Limburg.

De abdij werd enkele keren geteisterd door brand. In 1286 vernielde een brand de kerk, die in 1331 terug opgebouwd werd. Protestantse opstandelingen, volgens sommigen Hollandse of staatse troepen, staken in 1574 de kerk en het klooster in brand; de wederopbouw werd voltooid in 1625.

Onder de Franse bezetting werden de orden afgeschaft en de abdij werd in 1798 verkocht aan de abt en zijn familie. Sinds 1844 wonen er opnieuw monniken.

Sinds 1997 wordt er in de brouwerij van de abdij opnieuw bier gebrouwen (blond, bruin en tripel). Er is ook een kaasmerk onder de naam «Abbaye du Val-Dieu».

 

WP104

WP104

WP104

WP104
Poort van Val-Dieu


Het Kasteel van Obsinnich is een kasteel gelegen bij Remersdaal in het uiterste zuidoosten van de Belgisch-Limburgse Voerstreek. Obsinnich is de naam van een gehucht van Remersdaal, dat zelf naar het kasteel is vernoemd.WP 105 

Het kasteel van Obsinnich is architectonisch fraai door zijn een klassieke eenvoud en stoere voornaamheid zonder enige overdaad. Het is ook een bijzonder cultuurmonument van het oude hertogdom Limburg. Sedert enige decennia is het in eigendom van een stichting die het kasteel als Castel Notre Dame betitelt. Het kasteel is thans een verblijfsaccommodatie, ook erkend door toerisme Vlaanderen

Kasteel Notre Dame in Teuven-Voeren

De tweede dag was heel slecht weer. En de route op weg naar huis had niet zulke mooie momenten. En met regen, veel regen is het nooit leuk om een foto te maken. Daarom van dit tochtje maar twee stuks.

Kerk van EysR.K. Kerk te Klimmen, gelegen op een verhoging; vroeg-romaans schip, eenvoudige 14e eeuwse westtoren; koorpartij en zijbeuken uit 1904-'08. Bij de ingang van het kerkhof twee mergelstenen hekpijlers, XVIII. Op het kerkhof 5 grafkruizen, XVI, XVII, XVIII, en XIX; 2 grafkruisen, XVIII, ingemetseld in de sacristiemuur. 


Georiënteerde, Romaanse, kruisvormige kerk met één schip, een toren aan het westen en een ronde absis aan de oostkant, tussen 1904 en 1906 door vader en zoon Cuypers in vroegmiddeleeuwse stijl gerestaureerd.

De kerk stamt uit de 11e eeuw, de toren uit de 14e eeuw. Het huidige romaanse karakter van de kerk is voor het grootste deel het resultaat van de restauratie die P.J.H. Cuypers en zijn zoon Jos Cuypers van 1904 tot 1906 uitvoerden.

De WP van de gereden route. De dunne grijze lijn is de route, weet nog niet hoe ik dit een andere kleur moet krijgen om het duidelijker te zien. Maar het begin is er om de gegevens over te zetten van de Garmin 400T naar de computer. Peter heeft me het zetje gegeven om het nu eens uit te zoeken. Heb deze al één jaar in huis dus het werd wel een keer tijd om er eens dieper in te duiken.


Tot de volgende...

21 opmerkingen:

 1. Hoi Yvonne
  Wat is het daar mooi zeg, je hebt er weer een mooie serie van gemaakt
  Groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi, wat hebben jullie daar weer een mooie route gereden, de brug over het meer van Robertville wat een mooi standpunt, lekker veel diepte! Maar ook je andere opnames en je verhaal maken mijn indruk compleet! Knap dat je de route nu op je computer kunt zeten, handig met hulp van Peter. Zo samen leren we heel wat van elkaar. Liefs Bufff.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Unas fotografias preciosas de unos lugares muy bonitos. Gracias por compartirlas. Saludos. Victoria.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. prachtige zichten !
  zijn deze van de buurt van 3-landenpunt?
  peter

  BeantwoordenVerwijderen
 5. hallo, beautiful pictures.. places are wonderful..
  Saludos..

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Leuk Yvonne, zòmaar op een koude zaterdag middag kijken naar je reportage van je tour de Limburg.
  Ik ben in Juni naar Sippenaeken geweest om te schilderen.
  Het is echt prachtig daar en dat laat je goed zien.
  Ik vraag mij wel af wat dat groene is op foto WP97
  Het lijkt een uitgedroogde bedding, is het dat?
  Mooie details en landschappen laat je zien, ik was echt even daar,
  groetjes Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Jouw impressie roept 2 gevoelens op: die van herkenning, wij komen vaak in de Eifel en ook regelmatig in Zuid-Limburg. Ik heb daar zelfs gewoond. En verder lijken de eerste 2 foto's wat op de berglijn van Altea.
  Foto-technisch gezien, natuurlijk weer allemaal top!
  Fijn weekend en veel groeten, Ivo

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Prachtige omgeving heb je daar vast kunnen leggen!
  Heel mooie serie foto's.

  Het is jammer dat het zo'n eind rijden is om daar te komen. Misschien in de zomer eens een weekendje in een hotel :-)
  Groet,
  Peter en Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Yvon

  wat een schitterende serie en een goed bijschrift, het is een genot om alles eens rustig te bekijken.

  groetjes en knuffels Joop en Nel

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Von,
  wat een mooie omgeving!
  en wat heb je daar mooie foto's van gemaakt, top, mooie composities met dieptewerking, prachtige kleuren, en dan al in info erbij, petje af!
  Groetjes en fijn weekend
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Erg mooie serie met gevarieerde foto's. Leuk om te lezen.

  grt,

  Ronald

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Prachtige serie landschappen en gebouwen !

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Thanks for your sight-seeing tour. Beautyfull lanscapes!
  Greets Olli

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hallo Yvon,
  Je hebt het weer prachtig weergegeven.
  Mooie landschapsopname`s.
  Mooie kleuren.
  Weer netjes.
  Gr John.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Mooie reeks knap Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Geweldig Yvon! Door de prachtige foto's bij je verhaal gaat het helemaal leven. Zo te lezen hebben jullie een heerlijk weekend gehad en was er veel natuurschoon onderweg! Ik ben gek op die reportages van jou :)

  Groetjes, Gonne-Marieke

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hoi Ivon
  Wat een prachtige serie heb je weer gemaakt SUPER
  echt geweldig mooi
  was het alvast maar weer zulk mooi weer ha ha brrrrr die kou

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Hoi Yvonne
  Monschau is mij niet onbekend....En zoals je al schreef..Deze plaats trekt veel toerisme..
  en daar spelen ze goed op in.
  Mooie serie..
  Gr Henk

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Prachtige serie Yvon Voor mij een aantal bekende plekjes waar wij ook met een toertochtje met de motor wel is komen. Leuk de informatie erbij en gezellig even met je meegereden.

  groetjes Marjon

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Wat een prachtige serie zet je hier neer van deze streken. Hele mooie landschapsfoto's en goede informatie erbij.
  Fijn om te zien en te lezen.
  Gr. Elly

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Beautiful colors, these landscapes are worth a thousand pictures

  BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je bezoek en leuk dat je even de tijd neemt om een berichtje achter te laten!
Thanks for visiting my blog and leaving a comment!