Incanto Images Fotografie

Incanto Images betekent betoverende foto's.
Ik hoop dat de betovering werkt en dat je kan genieten van de foto's.
Van macro- tot landschapfotografie en alles wat daar tussen in zit.





Westerheide

31-07-2011
Vandaag gaan we naar mijn speelplaats van vroeger. Ik klom de muur over die tussen de schuurtjes stond en ik was op de Hilversumsehei, wist niet anders, maar weet nu van Loes dat dit de Westerheide is.
Heb daar heel wat hutten gebouwd en nooit naar de kleine beestjes gekeken, is ook niet helemaal waar, die kleine beestjes die ik mee naar huis nam, vond mijn mams nooit zo leuk. Spinnetjes, torretjes en muisjes in een doosje. Wat was de hei groot, of was ik zo klein, nu lopen we van de ene kant naar de andere kant of het niets is. Maar we doen er wel bijna de hele dag over, overal komen we mooie marco voorwerpen tegen.

Het grasklokje (Campanula rotundifolia) is een vaste plant uit de klokjesfamilie (Campanulaceae). De soort wordt in Nederland wettelijk beschermd. De plant wordt tussen de 10 en 50 cm hoog. De bloemkroon is meestal blauw, maar soms wit. De bloemkroon heeft de vorm van een klok en telt vijf lobben. De bloemkroon wordt tussen de 1 en 2 cm lang en knikt. De kelkslippen zijn priemvormig. De stengelbladen zijn lijn-lancetvormig en de bladrand is ongetand. De bloemen staan in een pluim. De rozetbladeren zijn rond van vorm en hebben een hartvormige voet. De bladrand is gekarteld.

Het grasklokje komt voor in de koude en gematigde streken van het noordelijk halfrond. In de Benelux groeit de soort op goeddoorlatende grond. Zo komt de plant voor op zandgrond, krijthellingen en ook op stenige plaatsen, taludbeddingen van spoorwegen en in rotsspleten.

En we lopen weer een paar passen verder, op zoek naar het Klein warkruid, Loes was dit al tegen gekomen, maar het is toch best wel lastig zoeken. Het staat niet overal en wat we vinden is eigenlijk op dat moment op. Maar we zoeken verder en vinden weer een paar verse stukjes.

Klein warkruid (Cuscuta epithymum) is een plant uit de windefamilie (Convolvulaceae). In Nederland is klein warkruid vrij zeldzaam en zeer sterk afgenomen. De soort staat op de Nederlandse Rode Lijst van planten. En maak tussen deze warboel nu maar een goede foto. Waar moet ik zoeken. ...??? We hebben er alle twee last van, wanneer één van ons weer een goed plekje hebben gevonden wisselen we even..

Dat die stengeltjes van klein warkruid (Cuscuta epithymum) rood zijn, heeft te maken met zijn parasitaire leefvorm. Wanneer deze plantjes in het voorjaar ontkiemen, bevat de kiem nog enig bladgroen. De kiemplanten gaan echter zo gauw mogelijk op zoek naar een waardplant, winden zich om de stengel en dringen met boorwortels het vaatstelsel van de gastheer binnen. Vanaf dat ogenblik is de plant een parasiet en ‘steelt’ hij zijn voedingsstoffen bij de waardplant. Eigen bladgroen is dan niet meer nodig. Vandaar die roze tot rode stengels. Hij kan zich nu optimaal ontwikkelen, vertakt zich, bloeit met kleine roze bloemetjes die in een soort bolletje bij elkaar staan en zet zaad. De zaadverspreiding gebeurt via water, of via de maag en uitwerpselen van dieren die van de waardplant eten.

De bloem is klein, klokvormig en lichtroze. De bloemen vormen dichte kluwens tot 1 cm doorsnede, die bloeien van juli tot september.

Een oude naam voor klein warkruid is duivelsnaaigaren. Als je de betekenis van zo’n naam op je laat inwerken, bedenk je dat men vroeger iets vreemds, opvallends of onverklaarbaars al gauw aan de duivel toeschreef. Men wilde er liefst zo weinig mogelijk mee te maken hebben. En als je de foto bekijkt, lijkt het plantje dan niet precies op een niet meer te ontwarren kluwen garen? Al kennen we ook dat bijna niet meer!


Wanneer we uitgespeeld zijn op dit plekje lopen we verder het pad af en komen de kopjesbekermos tegen, die stonden eigenlijk al een hele tijd op mijn lijstje, deze leuke trompjes zijn zo klein, dat had ik dus niet verwacht. Nu even hier iets moois van proberen te maken, Loes heeft deze al en loopt iets verder de Westerheide op, en komt daar de trechterspin , doolhofspin tegen.  Wanneer je met je snoet zo laag zoekt kom je heel wat moois tegen.

Kopjesbekermos (Cladonia fimbriata) , zijn net kleine bekertjes. Korstmossen zijn eigenlijk geen planten, maar een samenwerking (symbiose) tussen schimmels en algen. De schimmels bepalen de vorm en de algen zorgen voor de fotosynthese, maar in plaats van suiker zoals bij normale fotosynthese maken deze algen suikeralcoholen die door de schimmel kunnen worden gebruikt.
Omdat het op veel verschillende plaatsen groeit, is het heel algemeen in ons land. Je vindt kopjesbekermos op de grond op humus of op vermolmd hout.

Naast de kopjesbekermos staat de rode heidelucifer (Cladonia floerkeana) , beide uit dezelfde korstmossenfamilie maar met een totaal ander uiterlijk. Waarom de naam rode heidelucifer gekozen is lijkt mij wel duidelijk.

In de wereld van het heel kleine kom je vaak heel verassende dingen tegen. Wat zijn ze klein en apart om te zien, ze lijken inderdaad op kopjes van de lucifer, het is slechts maar een paar cm hoog.


We komen ook nog beestjes tegen, het lieveheersbeestje (Coccinella septempunctata) heb ik nog niet zo vaak om de foto kunnen zetten. Wat kan zo'n klein LHB snel lopen, scherpstellen was toch wel even werken. Lieveheersbeestjes leven zowel van planten en schimmels als van kleine diertjes, veel soorten zijn sterk gespecialiseerd. De bladluisetende soorten worden vaak als nuttig gezien maar soorten die schimmels of planten eten verspreiden ziektes en worden beschouwd als plaaginsecten.

De meeste lieveheersbeestjes leven ongeveer een jaar. Het aantal stippen zegt dus niets over de leeftijd.  
Als je een lieveheersbeestje "pest" door zachtjes op hem te drukken dan produceert hij een gele vloeistof. Dit gedrag heet "reflexbloeden". De vloeistof (hemolymfe), die tevoorschijn komt bij het femoro-tibiale gewricht van de poten, heeft een kwalijk geurtje en smaakt erg bitter. Vogels die een lieveheersbeestje oppakken proeven dit bloed en laten hem dan soms snel vallen. Het rood met zwarte kleurpatroon is dan ook te beschouwen als een waarschuwing.

..en ook nog proberen om hem op een leuke plek op de kiek te zetten. Er zijn er dan ook heel veel de prullenbak in gegaan.



De naam lieveheersbeestje is een herinnering aan de tijd dat de Germanen in Europa gekerstend werden. De bestaande Germaanse naam voor het kevertje, Freyafugle, vogel van de godin Freya, werd verchristelijkt tot onzelievevrouwebeestje of lieveheersbeestje. De eerste vertaling leeft voort in het Duits (Marienkäfer) en Engels (ladybird, in Amerika veranderd in ladybug, wat eigenlijk juister is); de tweede in het Nederlands en Frans (bête à bon Dieu, al is coccinelle gebruikelijker). De Franse naam is in het Iers verbasterd tot bóín Dé, wat ook Gods koetje kan betekenen.

Dat wisten jullie zeker ook allemaal niet over dit lieve kleine LHB...

en dan de sprinkhaan, wat heb je daar een soorten in.
Heb even gezocht maar ben er maar mee gestopt, dus als je de naam weet van deze springers, dan wil ik dat er wel graag bijvermelden.



En er was er een die het wel leuk vond om even op de fototas te gaan zitten. Geeft toch een ander soort foto dan op een mooi bloempjes...;-)

Het was een leuke dag, vooral ook om weer even op bodem te komen waar ik als kind uren bezig ben geweest.

29 opmerkingen:

  1. Goedemorgen Yvon

    Een groot compliment voor de hele mooie serie en het fraaie bijschrift....de foto's zijn echt heel mooi en de info die je erbij hebt geplaatst is erg interessant.....knap gedaan Yvonne.

    Lieve groetjes, Joop

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Yvon.
    mooi werk zo die foto's met die wazige achtergrond
    en wat een variatie van foto's erg mooi.
    groetjes Herman.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hellup!!!
    Waar moet ik beginnen met zoveel prachtige foto's??
    Laat ik eerst maar even zeggen dat ik je kaders zo mooi vind, die geven je toch al erg fraaie plaatjes beslist een grote meerwaarde.
    De Grasklokjes, zo gracieus, de tweede is mijn favoriet, het formaat benadrukt de rankheid van dit bloemetje ( ik had alleen het kleine plukje hei links onder weggekloond)
    De warboel van het warkruid, wat was dat moeilijk!
    maar het is je uitstekend gelukt om dit te ontwarren. De derde foto vind ik klasse, die eenvoud, heel goed!
    Je mosjes zijn ook zo mooi, alhoewel ik de laatste toch minder vind, net wat teveel onscherp.
    En dan nog de lhb'tjes en sprinkhaantjes, allemaal even prachtig.
    Wat is dat kleine wereldje toch heerlijk om te bekijken, we waren echt de hele dag zoet, ik kijk er met heel veel plezier op terug.
    Heb dan ook met heel veel plezier jouw blogje bekeken!
    Lieve groetjes
    Loes

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hey Von,

    Hele mooie gevarieerde foto's heb je weer gemaakt. Complimenten.

    Groetjes,
    Arné

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Buenos macros, con unas bellas e interesantes composiciones y colorido.

    Saludos

    BeantwoordenVerwijderen
  6. mmmmmmmmmmmmmm
    ik ben hélemaal weg van je foto's en je presentaie von,
    machtig mooi om te zien wat je allemaal kan hé.

    geen naam van een sprinkhaan
    misschien is het wel een rare snoeshaan :-)

    fijn weekend gewenst hé

    ik scrol nog een keer op en neer

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hi Von,

    Om te zoenen, zowel de foto's met een mooie scherpte verloop als de kaders die er prachtig bijpassen.
    Het lijkt alsof het detail uit de foto er nu echt uitspringt.
    Tja of jij nu klein was of de heide groot ik weet het niet zeker maar ik voel me net als Erik in het kleine insectenboek :-)

    LG en een fijn weekend,
    Karina

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Kijk verschil in smaak mag er zijn....toch....
    ik vind je foto's masterlijk, maar ben niet zo gek van je kaders....
    meestal plaats ik zonder en dat vind ik toch het mooist, zo af en toe gebruik ik een kader...maar goed dat onze smaken niet allemaal het zelfde zijn want dan zou de wereld er saai uit zien....
    Maar je macro vind ik echt super, zonder meer!!!

    wens je een heel fijn weekend en tot je volgende blog maar weer...

    LG, Nieske

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Quina passada!!! De veritat que et felicito, són molt bones fotografies, bon ull fotogràfic!!!

    Bon cap de setmana, Joan.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Wat een onwijs mooie foto's. Ik wist van het bestaan van het warkruid niet af. Helemaal mooi.
    gr. Marijke

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Hoi Yvonne,
    Wat een mooie plaatjes van die kleine bloempjes e.d. Je weet wel hele mooie foto's te maken met je macro lens, dat lukt mij helemaal nog niet. De sprinkhaan is ook heel mooi, wilde zeker kijken of er nog wat te eten zat in je tas

    Gr Cees

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Hoi Yvon, wat eem heerlijke zonnige foto`s!
    Je bent helemaal sùper met je macrolens, wat een prachtige compositie`s heb je gemaakt en zò mooi gespeeld met de scherpte/diepte.
    Echt genieten dit!
    Wist je dat het draad van het Duivelsnaaigaren-
    of klein warkruid (Cuscuta epithymum)heel sterk is.
    Je kunt het bijna niet kapot trekken (geleerd bij een natuur wandeling in de AWD), daar heb ik het ook gezien.
    Fijn weekend,
    groetjes Greet

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Hoi Yvon
    Ik heb alleen maar zitten genieten van al dit moois. Mooi afgewerkt zijn de opnames. Prachtig scherp en mooie kleuren en heel natuurlijk.

    groetjes Marjon

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Hai Von,

    Eén van de mooiste series die ik van je gezien heb.
    De enige foto die ik niet echt lekker vindt, is die van het klein warkruid.
    De rest heb je in mijn ogen met het perfecte diafragma geschoten.
    Subliem!

    Groetjes,
    René

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Jeetje Yvon, wat een supermooie serie is dit. geweldige macro's, allemaal even scherp.
    Ik kan niet kiezen, ze zijn allemaal even mooi.
    Nou ja, de tweede foto van het LVB, alle heideluciferfoto's en dan nog de derde sprinkhaan, dat zijn de toppers.
    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Hoi, Yvon! Wat een mooie plaats! Prachtige foto's .... Mooie blog, ik zal terug komen :)

    Irene

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Prachtige macro serie Yvonne, je zou er zo een stel kaarten van kunnen laten maken. Wat ik leuk vind aan je foto's is dat ze een kunstzinnig extraatje hebben, dat doe je mooi.

    Groet,
    Marianne

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Hoi Yvonne,
    Wat een prachtige serie macro opnames. De grasklokjes zijn heel mooi, met insectje :) De kaders zijn echt geweldig bij deze foto's.
    De eerste warkruid foto laat goed zien hoe warrig dit plantje is en is daardoor geen mooie foto, maar wel heel bruikbaar. Bij de andere warkruipllaten heb je toch rust weten te creëren. Knap en mooi gedaan.
    Groetjes, Gonnie

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Mooie serie Yvonne, prachtige kleuren, maar wat zijn het toch griezels he die sprinkhanen van dichtbij.
    Gr Kees

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Hi Von

    These are incredibly beautiful images. I love colours and beautifully diffused backgrounds that you have achieved, stunning.

    Christian

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Hoi Yvon
    Het is weer een ramp om te reageren
    maar het is gelukt
    wat een prachtige serie is dit complimenten hoor ze zijn echt super mooi
    Groetjes en een fijne avond Janny

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Ik geniet en geniet en geniet en... Yvon!
    Way een pracht serie met heerlijke composities...
    Fijne avond nog en lieve geniet groetjes van Anna ;-))

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Beautiful and great series. The macro was so nice. You framing your photo beautiful. Thanks for sharing.
    Have a nice week to you.
    Greetings from Hilda

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Hoi Yvonne
    Ik heb ook een extra weblog (een heel andere soort dan foto hoor) bij blogspot. Dus ik hoef lekker niet meer in te loggen en al dat gedoe om een reactie achter te laten. Je fotoserie is erg mooi en ik vind die op lucifers gelijkende soorten onwijs. Die zie je hier dus echt nooit...

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Hey ik had deze even gemist, ik loop de blogje na in iGoogle en denk deze ken ik niet, maar ben blij hier nog even van mee te kunnen genieten. Je laat nog even veel bloemetje bloeien, heel mooi gedaan! Liefs van Bufff.

    BeantwoordenVerwijderen
  26. hoi Yvonne
    Wat een geweldige serie. De vierde foto van het warkruid lijkt net een prachtig gekleurde armband. En wat zijn de grasklokjes gracieus! De bekers heb je er ook superscherp op staan, heel mooie plaatjes! Klein puntje: ik denk niet dat het Kopjesbekermos is ;( Kopjesbekermos heeft namelijk nauwelijks schubjes. En zeker bij de tweede foto zie ik toch heel erg veel schubjes! Gezien de toch naar rood neigende apotheciën en de knalrode beker op de voorgrond denk ik dat het allemaal Rood bekermos (Cladonia coccifera) is. Om bekermos te kunnen determineren moet je echter ook altijd naar de grondschubben kijken en die staan niet op de foto, dus zeker weten doe ik het niet. Er zijn ook nog heel veel andere soorten naast Kopjesbekermos en Rood bekermos. Neemt niet weg dat het prachtige foto's zijn!
    groetjes Albertine

    BeantwoordenVerwijderen
  27. Hoi Yvonne,
    Wat een geweldig mooie reeks. Prachtig al die fleurige bloemetjes. Maar ook dat lhb'tje op dat steeltje van die paardenbloem vind ik erg mooi. Net als die sprinkhaan (4e foto van onderen) vind ik helemaal Top!!
    Een leuke serie Yvonne!!

    Groetjes, Marco

    BeantwoordenVerwijderen
  28. Hoi Yvon,

    Erg mooie serie. Met een erg fraaie achtergrond/kader! Creabea!

    Groeten,
    Robert

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je bezoek en leuk dat je even de tijd neemt om een berichtje achter te laten!
Thanks for visiting my blog and leaving a comment!