Incanto Images Fotografie

Incanto Images betekent betoverende foto's.
Ik hoop dat de betovering werkt en dat je kan genieten van de foto's.
Van macro- tot landschapfotografie en alles wat daar tussen in zit.

't Zwaantje
Vanaf de bouw is de Huitebuurtsterpolder door deze molen bemalen. Totdat in 1956 onttakeling volgde en de romp daarna alleen nog als behuizing voor een Lister dieselmotor, die vanaf dat moment de vijzel aandreef, diende. Als zodanig bleef de molenromp in redelijke toestand bewaard.

In de vroege jaren '80 was de tijd rijp om deze kleine poldermolen weer als volwaardig windmaalwerktuig te herstellen. Voor de completering werden veel onderdelen gebruikt van de in 1983 afgebroken molen De Noordster in Het Bildt. Die in zeer slechte staat verkerende molen werd destijds gesloopt, omdat hij uit 1936 zou dateren ( en dus te jong zou zijn voor de lijst van Rijksmonumenten). Een blunder van de buitencategorie: die molen dateerde ui 1818; in 1936 was alleen het Dekkersysteem aangebracht. Die molen was bovendien voorzien van fraai gemetselde gebogen dubbele waterlopen, want het was zowel een uit- als inmaler. Een schrale troost bij deze volstrekt onterechte afbraak is geweest dat een andere molen, deze molen, dus hierdoor kon worden herbouwd.

In 2007 heeft de molen een grote beurt ondergaan: vijzel, roeden en de vijzelbak zijn vervangen en ook is de gehele molen geverfd. Ook in 2009 en 2010 is divers werk uitgevoerd.

Begin 2016 staat de molen, in afwachting van herstel van de bovenwiel, zonder borden tijdelijk stil

Inmiddels zijn er aanwijzingen dat het bouwjaar moet worden bijgesteld: vermoedelijk is deze molen al in 1878 gebouwd en niet in 1893. In de Leeuwarder Courant van 2 augustus 1878 staat te lezen: Gisteren vielen er twee molenmakers van de as uit den nieuwen molen te Huiteburen on der Nijemirdum. Beide bekwamen zware kneuzingen en konden niet te voet gaan".  Dit kan betekenen dat "Het Zwaantje" 15 jaar ouder is dan tot nu toe werd aangenomen. Maar het zou ook kunnen, dat in 1878 gebouwde molen in 1893 reeds ingrijpend moest worden hersteld of zelfs herbouwd. Wat is er mogelijk aan de hand geweest: brand of stormschade..??

De molen wordt "Het Zwaantje" genoemd, vermoedelijk sinds de restauratie van 1987. De aanduiding "Huitebuurstermolen" is feitelijk juister, omdat hiermee het bemalingsgebied van de molen wordt aangegeven.2 opmerkingen:

 1. Mooie foto's! Tak in de eerste foto had voor mij weggelaten mogen worden, maar de koe maakt het Hollands plaatje compleet.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Yvon,
  Wat staat ie daar trots in het malse groen.... Prachtmolen.
  mooi informatief verslag!
  groetjes,
  maria

  BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je bezoek en leuk dat je even de tijd neemt om een berichtje achter te laten!
Thanks for visiting my blog and leaving a comment!