Incanto Images Fotografie

Incanto Images betekent betoverende foto's.
Ik hoop dat de betovering werkt en dat je kan genieten van de foto's.
Van macro- tot landschapfotografie en alles wat daar tussen in zit.

De Zuidmolen


De stenen romp van deze molen is relatief gezien bijzonder dik; dit omdat het plan bestond er een stellingmolen van te maken. Dit leek nodig vanwege de aanplant van een bos. Toen de mulder dit wist te verhinderen hoefde de molen ook niet zo hoog te worden en besloot hij er een beltmolen van te maken; vandaar dat de verhoudingen van deze molen wat merkwaardig zijn.

De molen overleefde de Tweede Wereldoorlog zonder al teveel schade, opmerkelijk in een streek waar in de laatste fase sprake was van veel oorlogsgeweld en van sommige andere molens vrijwel niets overeind bleef. Deze molen kon de bevolking grote dienst bewijzen.

In 1947 voltrok zich alsnog een ramp: de molen werd door een windhoos en raakte zwaar beschadigd. Met kunst- en vliegwerk werd alles door de fa. Adriaens uit Weert weer maalvaardig gemaakt. Op 29 oktober 1949 werd de herstel molen feestelijk in gebruik genomen en bleef daarna steeds in bedrijf.


De molen werd in 1976 en in 1983/84 gerestaureerd; bij dit laatste gelegenheid werd de as doorboord en de molen, als eerste en tot nu toe enige in Nederland, op beide roeden voorzien van Ten Have-kleppen. De fokken en Ten Havekleppen bleven hier op advies van de molenmaker onbehandeld. Na bijna 30 jaar verkeert het nog steeds in goede staat en heeft al veel kostbare schilder beurten bespaard!

De staartbalk en lange spruit zijn van geklonken ijzer gemaakt; de korte spruit is gelast. Eén steenschijf is voorzien van nylon staven. De molen is vanouds uitgerust geweest met een vangtrommel; de trommel is hier zo aangebracht dat het vangtouw toch achter de molen moet worden bediend. Een opmerkelijk detail; de vanghaak beweegt niet in lijn met de vangbalk, maar zwaait naar rechts uit.

De omgeving van De Zuidmolen is niet bepaald fraai...


4 opmerkingen:

 1. Hoi Yvon,
  Een bijzondere molen met een mooi verhaal! En mooi geplaat.
  groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel Maria, en soms vanuit de auto de foto maken..

   Verwijderen
 2. Ik hou van molens! Jullie hebben er nog veel meer dan wij (in België).
  Prettige dag nog Yvonne!
  Groetje, Hilde
  http://stapjesonderweg.blogspot.be/

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ik heb ook een beetje de tik van de molen...

   Groetjes Von

   Verwijderen

Bedankt voor je bezoek en leuk dat je even de tijd neemt om een berichtje achter te laten!
Thanks for visiting my blog and leaving a comment!