Incanto Images Fotografie

Incanto Images betekent betoverende foto's.
Ik hoop dat de betovering werkt en dat je kan genieten van de foto's.
Van macro- tot landschapfotografie en alles wat daar tussen in zit.

Tolhuys Coornmolen


De huidige molen heeft tenminste één voorganger gehad. Al in de 17de eeuw stond hier een molen; begin 19de eeuw stond op de zelfde plek ( ook op een belt) een houten molen van het type bovenkruier. Op 17 maart 1887 brandde deze molen geheel af. Een jaar later volgde herbouw, nu als ronde stenen molen.

Op 18 juli 1930 werd de molen wederom door brand verwoest. In de Nieuwe Gorinchemsche Courant van 23 juli 1930 staat hierover te lezen: "Door het warmloopen van een as brak brand uit in den korenmolen van den heer P. Sommerdijk te Lobith. De brandweer verscheen met een kleine handbrandspuit, die moest gevoed worden door middel van emmers water, die over een afstand van 300 meter aangedragen worden. Het resultaat van de brandbluspogingen was echter van dien aard, dat men spoedig het werk staakte. Een brandweerman ontdekte plotseling, dat de spuit honderd jaar oud was. De brandweerlieden vonden hierin aanleiding om de spuit te gaan versieren. Juist toen men met de versiering van de spuit gereed was, stortte de molen in. De molen is tot den grond toe afgebrand". 
( Niet bekend is, of een lid van deze " brandweer" nog iets heeft gehoord over dit staaltje dilletantisme).

Het interieur werd daarna hersteld, en diende vanaf dat moment een elektrisch maalbedrijf. Na 1960 werd dit door de overheid gesaneerd en de molenromp raakte daarna in verval. Er dreigde zelfs totale sloop, omdat pogingen tot behoud op niets uitliepen. Om deze reden redde in de jaren '80 molenaar Abelskamp van de Nooit Gedacht te warnsveld hier nog een koppel stenen en plaatste dit als derde koppel in zijn molen. Maar de zaken namen toch een gunstige wending: op 21 augustus 1987 werd de stichting Vrienden van de Lobithse Molen opgericht met als motto: Molenrestauratie door deze generatie.

Op 13 juli 1995 werd op de molenromp een nieuwe met riet bedekte kap geplaatst. Op de Nationale Molendag ( 11 mei 1996) is de Tolhuys Coornmolen feestelijk opnieuw in gebruik genomen. Ter demonstratie wordt er veevoer gemalen.

Reeds in het midden van de 17de eeuw stond op de huidige locatie op een belt een molen die behoorde aan de nabijgelegen Tolhuys.2 opmerkingen:

 1. Hoi Yvon,
  Hele mooie foto van deze nostalgische molen. Mooi hoe ze hem weer in deze staat hebben weten te restaureren met ook dat rieten dak. Ook het witte gedeelte van de molen ziet er keurig uit. Leuk om te zien.

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vind dit een hele mooie molen. Ik hou wel van die ronde witte molens.
  En het is een boeiend en fraai verhaal!
  groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je bezoek en leuk dat je even de tijd neemt om een berichtje achter te laten!
Thanks for visiting my blog and leaving a comment!