Incanto Images Fotografie

Incanto Images betekent betoverende foto's.
Ik hoop dat de betovering werkt en dat je kan genieten van de foto's.
Van macro- tot landschapfotografie en alles wat daar tussen in zit.

De Hoop


De beltkorenmolen De Hoop werd in 1856 gebouwd in opdracht van A. Reuling. Deze molen brandde in 1878 af en werd in 1879 vervangen door de huidige molen.
Tot omstreeks 1962 bleef de molen in bedrijf, maar daarna brak een periode van langdurig en ernstig verval aan. Dit was jarenlang hét crepeergeval onder de Gelderse molens.
Daar kwam pas een einde aan toen 1995 het Amsterdamse echtpaar Hofman de molen kocht van de familie Windmöller.
De familie Hofamn richtte een stichting op om de molen te behouden en startte de fondswerving om de voor de restauratie benodigde 620.000,00 gulden bijeen te krijgen. Op 21 november 1998 kon met de restauratiewerkzaamheden worden begonnen.
In november 1999 werd de kap geplaatst en in maart 2000 het gevlucht aangebracht. Op zaterdag 6 mei 2000 volgde de feestelijke ingebruikname.


Stilstand en langdurig verval hadden hier een duidelijke oorzaak: de remkleppen waren niet van Ten Have, maar in 1958 door iemand anders bij wijze van imitatie aangebracht. Omdat de kleppenas niet op de juiste plaats was gemonteerd ( hij zat vrijwel in het midden; als het goed gemaakt is, met een breedteverhouding 2/5 op 3/5, helpt de winddruk mee de klep te openen), functioneerde het systeem slecht en kon er dus niet goed gemalen worden. Daarom kwam, al vrij kort na deze investering, de molen stil te staan en zetten het verval in.
Bij de laatste grote restauratie kreeg "Rha" wél echte Ten-Havekleppen!


De bovenas bleek bij het wegnemen van de vulstukken de bestaan uit twee met bouten aan elkaar gezette delen. Het middenstuk moet er ooit ertussenuit zijn gezaagd. Zeer waarschijnlijk is dit een sloopas die speciaal voor deze molen op ongebruikelijke maar fraaie wijze is ingekort.2 opmerkingen:

 1. Hoi Yvonne,
  Mooie foto's van deze molen. Grappig bij die laatste foto die kleine molen op het gras in dat mooie groene tuintje.
  Mooi verhaal ook over deze molen.

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 2. haha, alweer 1450 viewers verder ;-))
  En weer een fraaie molen, die al heel wat heeft meegemaakt. Zeer de moeite waard al die restauraties
  groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je bezoek en leuk dat je even de tijd neemt om een berichtje achter te laten!
Thanks for visiting my blog and leaving a comment!