Incanto Images Fotografie

Incanto Images betekent betoverende foto's.
Ik hoop dat de betovering werkt en dat je kan genieten van de foto's.
Van macro- tot landschapfotografie en alles wat daar tussen in zit.

Walderveense MolenVoor 1895 stond op deze plaats een standerdmolen. Toen H. Mulder zich hier in 1895 als molenaar vestigde, liet hij deze bouwvallig geworden molen afbreken en een stellingmolen bouwen.


Al in 1911 brandde deze na blikseminslag af; alleen het stenen voetstuk bleef intact. Het jaar daarop is de molen herbouwd met gebruik van slooponderdelen van elders. Het achtkant is onmiskenbaar Fries en heeft zeer waarschijnlijk gediend als pelmolen. Waarschijnlijk dateert het uit 1801: met dezelfde beitel als waarmee de telmerken zijn aangebracht, is ook dat jaartal ingehakt. De ( voor deze molen wat grote) kap lijkt een Zaanse oorsprong te hebben. 


Het zat de molenaar die jaren niet bepaald mee: bij een storm braken op 16 februari 1916 zowel de toen aanwezige houten als de ijzeren roede; in de val werd ook de stelling vernield. De molen werd hersteld en de molenaar ging met zijn tijd mee. In 1924 werd een Crossley-dieselmotor aangeschaft.

.
De molen onderging in 1962 en in 1980 restauraties. In 1962 werden nieuwe gelaste roeden gestoken, maar de waren in 1980, dus amper 18 jaar later, alweer aan vervanging toe! In dat laatste jaar werd de molen ook weer Oud-Hollands opgehekt.
Begin 2014 is de gehele stelling vernieuwd.

Tot 1990 had deze molen een neutenkruiwerk; de neuten worden nog altijd los in de molen bewaard


Molendatabase nummer: 292

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je bezoek en leuk dat je even de tijd neemt om een berichtje achter te laten!
Thanks for visiting my blog and leaving a comment!