Pagina's

Lusthof de Haeck - Hermelijn

30-01-2011
We zijn aangekomen bij Lusthof de Haeck en zijn gelukkig een beetje opgewarmd van de ochtend wandeling in de Groene Jonker. Onderweg nog geprobeerd om de zilverreiger op de foto te krijgen maar helaas deze waren ons te slim af. Bij natuurmonumenten de Nieuwkoopse plassen is netjes een toilet aanwezig. Er is een wandelroute in dit gebied maar we stonden daar echt even van "welke kant moeten we op", Loes zag het en je moet richting de kerk van het plaatsje Noorden lopen. Maar we hadden mensen met kinderen voor ons en mensen die graag in de bodem prikken. We hebben dus even rustig aan gelopen. En zijn een stukje bos in gelopen, en ik zag iets wits, dacht aan een zilverreiger, dan moet hij ook landen. Maar tot onze vreugde was het een hermelijn, kan je vertellen dan gaat je hartje even sneller slaan, maar hij was ons de eerste keer te snel af, wij terug gelopen en daar maar gewacht in de hoop dat hij nog een keer te voorschijn zou komen....

en ja, daar kwam hij, al springend over het veldje...

De Hermelijn is familie van de wezel en lijkt er veel op, maar is groter. Hij heeft een langgerekt lichaam. De vacht is kastanjebruin van kleur, met een gelig witte buikzijde en een zwarte staartpunt. De hermelijn heeft een zomer- en een wintervacht. In de zomer is de vacht roodachtig bruin, in de winter is het wit. In het noorden van het verspreidingsgebied wordt de vacht geheel wit (met uitzondering van het zwarte staartpuntje), maar in zuidelijker gelegen gebieden wordt hij slechts gedeeltelijk wit. 
Het dier kan 160 tot 310 millimeter lang worden, met een staartlengte van 95 tot 140 millimeter en een gewicht van 90 tot 445 gram. Mannetjes zijn veel groter dan vrouwtjes. De kop-romplengte van een mannetje is gemiddeld 297 millimeter, de staartlengte 117 millimeter en het lichaamsgewicht is 200 tot 445 gram. Het vrouwtje heeft een kop-romplengte van 264 millimeter, met een staartlengte van 110 millimeter en een gewicht van 140 tot 280 gram.

naar ons kijkend maar er niet veel van aantrekken dat we daar stonden, het was ook wel een goede afstand, was ook moeilijk foto's maken, handschoenen aan en daardoor kon ik niet makkelijk aan de knopjes draaien, moet zeggen ik had niet eens gekeken in mijn schermpje, het ging allemaal zo snel, maar gelukkig het is nog redelijk gegaan..

De hermelijn is zowel overdag als 's nachts actief, met rustpauzes tussendoor. Het is een carnivoor, die voornamelijk op knaagdieren  als woelmuizen jaagt. Ook vogels en haasachtigen worden gedood. Mannetjes doden grotere prooidieren dan vrouwtjes. De prooidieren worden met een beet in de nek gedood.


 De paartijd valt in mei en juni. Tijdens de paartijd gaat het mannetje zwerven. Zijn woongebied overlapt dan enkele territoria van vrouwtjes. De draagtijd wordt met 280 dagen verlengd, en pas in maart komt het embryo tot ontwikkeling, waarna de eigenlijke draagtijd 21 tot 28 dagen duurt.

In april en mei worden vijf tot twaalf jongen geboren. De jongen zijn blind en doof, maar zijn al bedekt met een bleke, pluizige vacht. Een donkerbruine maan groeit op de nek. Als de moeder de jongen verplaatst, grijpt ze de jongen in deze maan. Na vier weken krijgen ze hun eerste prooi, en ze worden gespeend na vijf weken. Na twaalf weken kunnen de jongen goed jagen. Rond deze tijd zijn ze onafhankelijk.

Na een jaar zijn de mannetjes geslachtsrijp, vrouwtjes al na vijf weken. In juli en augustus verlaten de jongen het nest. Mannetjes trekken verder weg dan vrouwtjes.

Volwassen mannetjes paren soms met jonge vrouwtjes, die nog niet gespeend zijn. Deze vrouwtjes zijn praktisch hun gehele kindertijd drachtig.

Hermelijnen kunnen tien jaar oud worden, maar gemiddeld worden ze slechts anderhalf jaar oud.


De hermelijn is één van de kleinere leden van de marterfamilie, niet te verwarren met de wezel, die de kleinste is. Het onderscheid met de wezel is de grootte, de zwarte staartpunt en de in verhouding iets langere staart. De scheidingslijn tussen de bruine en witte delen van het lijf is scherp afgetekend, in tegenstelling tot die bij de wezel, daar zien we een meer rafelige lijn.


De hermelijn is een zeer actieve jager die door zijn snel en veel bewegen ook veel energie verbruikt en derhalve behoefte heeft aan een geregelde voedselopname. Langere hongerperioden worden hem dan ook vaak fataal. Het dier jaagt in zijn leefomgeving op kleinere zoogdieren zoals muizen, ratten, woelratten, insecten enz.; ook eieren, kikkers en vogels staan op zijn menu en soms konijn of haas, maar dan in mindere mate. Het is zeker een nuttig dier omdat hij een verdelger is van allerlei kleine knagers die schade toebrengen aan de land en bosbouw. Prooidieren worden met een beet achter in de schedel of in de nek gedood. Bij de jacht gebruikt de hermelijn zowel reuk, gehoor als gezicht. Door middel van proeven is aangetoond dat de hermelijn ook kleuren kan onderscheiden. Het netvlies bevat naast een enorm aantal staafjes, ook een groot aantal kegeltjes, die noodzakelijk zijn om kleuren te kunnen waarnemen.


De meest gebruikte manier van voortbewegen is ook bij de hermelijn de zogenaamde martersprong of sprongengalop, waarbij beide voorpoten en achterpoten paarsgewijs de grond raken en de rug sterk gekromd wordt. Behalve deze sprongengalop 'glijdt' de hermelijn ook dicht bij de grond, met de neus laag gehouden, door het gras of begroeiing op zoek naar prooi. De hermelijn klimt, springt en zwemt goed.



De hermelijn is zeer dicht behaard en in november begint de rui, waarbij de donkere haren vervangen worden door witte haren. De rui duurt ongeveer een maand. In voorjaar en najaar kunnen soms 'gevlekte' hermelijnen worden waargenomen, dit komt doordat het dier nog niet volledig gewisseld heeft van vacht.  De staartpunt blijft altijd zwart ook gedurende de tijd dat de hermelijn een witte vacht heeft. Hermelijnen kunnen uitbundig met elkaar spelen. Gewoonlijk zijn ze zwijgzaam, maar 'blaffen' als ze verontrust zijn.



Nesten worden in gangen van mollen en woelratten, onder takkenbossen en steenhopen gemaakt.


Het paarseizoen duurt de gehele warmere periode van het jaar. Afhankelijk van het tijdstip waarop de dekking plaats vindt volgt een gewone dracht van 56 dagen, of een verlengde dracht (van 7 12 maanden) waarbij de vrucht zich gedurende de koude periode, slechts zeer langzaam ontwikkelt en er pas jongen geboren worden in maart, april en mei, die aan het midden of einde van de zomer daarvoor reeds verwekt waren.


Het aantal jongen varieert van 3 tot 9 stuks. Na vijf a zes weken openen ze de oog­jes. Zowel mannetje als vrouwtje houdt zich bezig met de verzorging van de jongen. Wanneer de jongen groot genoeg zijn, kunnen groepjes waargenomen wor­den, die gezamenlijk op jacht gaan. Het vrouwtje verdedigt haar jongen bijzonder fel en zal bij dreigend gevaar niet aarzelen de jongen één voor één weg te brengen naar een veiliger onderkomen. De jongen blijven lang bij de ouders.

Na deze inspanning en een jippie gevoel in ons gaan we verder lopen, de kou zijn we helemaal vergeten. Bij de Nieuwkoopse plassen hebben ze net het riet gemaaid waardoor we leuke landschapsfoto's kunnen maken.

Lusthof De Haeck langs de Hollandsekade in Woerdense Verlaat werd aangelegd in 1933 in de polder De Haak door de Rotterdamse arts Teupken. Deze arts verwierf het terrein dat bestond uit verveend land met petgaten en legakkers. Hij liet het oorspronkelijke landschap grotendeels intact maar legde wel een padenstelsel aan met bruggetjes en een toegangspoort.


Het lusthof werd ooit aangelegd als privé jacht- en visgebied voor de heer Teupken. Dit oude gecultiveerde natuurgebiedje is in een gevarieerd wandelbos veranderd, dat hedendaags voor iedereen toegankelijk is. Een wandelroute van 3,5 kilometer dat door het natuurgebiedje loopt, gaat langs een smal bochtig pad waarlangs weelderige bomen groeien.


In het water dat veelvuldig in het gebied aanwezig is groeien waterlelies, gele plomp en staat gele lis langs de kant. Er zijn legakkers met dotterbloemen en schraallandjes met orchideeën en zonnedauw. In het riet broeden kleine karekieten en houdt de waterral zich verborgen. Verder zijn er verschillende kruiden, varens en paddenstoelen te vinden in het bos.


Langs de Hollandsekade bij De Haeck is een nieuwe uitkijktoren in gebruik genomen. De uitkijktoren is 4 meter hoog en geeft uitzicht over de Wije van de Vliet en Bleigaten, hier zit onder andere de purperreigerkolonie. Naast purperreigers zijn er ook vaak lepelaars en zwarte sternen te zien. Ook zijn er nieuwe zitbankjes in het gebied geplaatst.


Op de terug weg zijn we nog even de molen route gaan doen in de omgeving van Kockengen, maar zoals jullie van mij weten wordt dit een apart blogje. Naar huis gaan dat zit er even niet in. Loes heeft internet op haar telefoon en zo zoeken we de molens op in deze omgeving.
We hebben wel leuke eenden duiken kunnen mee maken op het ijs, valt nog niet mee om op het goede moment op het knopje te drukken.


Smienten waren ook aanwezig in Kockengen. Op de achtergrond een zwaan die ook aan zijn voedsel probeert te komen.


Afstand best nog wel ver weg, maar het zijn zulke mooie eenden.



En de mannen beginnen al ruzie te maken om de vrouwtjes. Wat een gevecht, gaat er echt niet zachtjes aan toe.


Tot de volgende....

32 opmerkingen:

  1. Hoi Von,

    Dat is nog eens een aangename verrassing.
    Sta je zomaar oog in oog met een witte hermelijn, dat moet toch een unieke ervaring zijn.
    En wat een grappig diertje het heeft wel wat weg van een stokstaartje :-)
    De foto van het gekapte riet is er echt een om in te lijsten, vooral als hij heeeeeeeeeeeeel groot is uitgeprint.....prachtig.
    Het was weer een heerlijke en unieke wandeling waarop je ons mee nam.....thanks.
    Fijn weekend en groetjes,
    Karina

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Von

    Geweldig wat een serie, dat witte hermelijntje is prachtig door jou gefotografeerd....nooit eerder heb ik ze zo in de vrije natuur gezien.... echt klasse hoor.
    De overige foto's geven ook een mooi beeld van die regio, waar we zeker ook eens naartoe moeten gaan.

    Lieve groetjes, Joop

    ik wens jullie een heel fijn weekend !

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dat is echt heel bijzonder om een hermelijn zo uitgebreid te zien en te kunnen fotograferen. Bij de laatste foto staat hij er echt helemaal op. Prachtig.
    Ik kan me voorstellen dat jullie hier helemaal verrukt van waren.
    groet, Elly

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat een mooie serie weer Yvon en leuk die Hermelijn die zie je ook niet overal en prachtig de foto's van het Riet mijn favoriet ben dol op zulke kleuren prachtig
    mooi gebied daar
    Fijn weekend hé groetjes Janny

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Heerlijke foto's, Von.
    Vooral in winterkleed zijn het fantastisch dieren. Mazzelaar!
    Prachtige serie.

    Groetjes,
    René

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Zo zeg, dat is een echt lusthof, zijn naam waardig. En de hermelijn is fantastisch. Ik heb er nog nooit een gezien, laat staan gefotografeerd. Heerlijke foto's !

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wat een mooie foto's heb je gemaakt bij de lusthof, en de hermelijn is helemaal geweldig.

    Gr Cees

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hola, como siempre hermosas tus fotos.. me encantaron las de ese pequeño animal de la familia de las comadrejas.. y las de los patos tambien son muy bellas))
    Saludos..

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Joepie Von, dat was daar toch echt een lusthof!
    Zit weer helemaal te genieten van het hermelijntje, ja, geen tijd om op onze schermpjes terug te kijken of het allemaal wel goed ging, daarna durfde ik eerst niet eens te kijken...stel dat het niet goed is, dit doe je niet meer over..
    maar we hebben het hermelijntje er op!! en ondanks de afstand nog best gelukt, bij jou zeker!
    Je foto van het riet vind ik ook super, ik heb hem ook, maar jouw uitsnede en kleuren zijn veel mooier, ik kan nog een hoop van je leren.
    Die uitglijdende eend, heerlijk, ik beleef het supergezellige dagje helemaal opnieuw, gaan we gauw weer doen!
    Fijn weekend en lieve groet
    Loes

    BeantwoordenVerwijderen
  10. wauwwwwww
    wat gaat yvonne,
    ik zag er een tijdje geleden een oversteken en had ook dat geluksgevoel maar ik kan me voorstellen dat je als je er zo een op de foto kan zetten, je hartje danst in j e lijf,
    wat gaaf joh:-))

    " proficiat " geweldig mooi om te zien

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Hoi Yvon, wat een sùperdag was dat en je hebt weer prachtige foto`s gemaakt.
    De foto van het riet is mijn favoriet, kan zò aan de muur en het hermelijntje vind ik erg schattig, vooral waar het op de achterpootjes naar jullie staat te kijken.
    Groetjes Greet

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Hallo Von

    Wat een mooi beesje die Hermalijn.
    Super om mee te maken en vast te leggen.

    gr.Jelle

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Excelent shots!! Salut!!

    Francesc, Barcelona

    http://balapertotarreu.blogspot.com

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Hallo Yvon,

    Wat gaaf die Hermelijn!!!! Had hem al bij loes d'r blog gezien, maar bij jou staat die er nog net wat beter op. Wat moet dat een geweldige ontmoeting geweest zijn, eentje die je niet zo snel zal vergeten denk ik.
    Hij valt natuurlijk wel erg op met zijn witte vacht.

    Super....ik heb er van genoten.

    Fijn weekend!

    Remco

    ps. Ik merk dat je behoorlijk achterloopt met je blog....ik herken het....maar gelukkig laat je ons wel meegenieten van al het moois wat je hebt gefotografeerd.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Hallo Von,
    Super!!!
    Een hermelijn.
    En dan ook nog eens mooie opname`s van kunnen maken.
    Gaaf hoor.
    Ook een prima uitleg over het mooie beestje erbij.
    Gr John.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Les agriculteurs s'en plaignent, car ils sont gourmands et nuisibles, pourtant, c'est tellement beau, une hermine, et ça semble si mignon!
    Tu as eu beaucoup de chance de pouvoir photographier cette petite hermine! Bravo!
    Et bon dimanche, Yvonne!

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Wat mooi om ook jou verhaal van het Hermelijntje te lezen. En ik heb er nu weer veel over geleerd. De foto van het riet is ook echt super en dan het ruzie maken wat er bij hoort in de natuur. Leuk om te zien, jullie hebben een mooie dag gehad, liefs bufff.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Goede morgen Yvonne, dank je wel voor die prachtige foto's en de vertelling die je er bij gegeven heb. Erg bijzonder voor mij, ik heb namelijk nog nooit een hermelijn gezien, prachtig hoor.
    Groet Kees. Hier een ietsepietsie wit vanmorgen.

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Hoi Yvonne, knap hoor, dat je een hermelijn op de foto weet te zetten. Ik heb er nog nooit een gezien. ( maar dat had ik tot een jaar geleden van de vos ook niet) Je foto van het gesneden riet vind ik echt supermooi ! En ook die doorkijkjes over het water tussen het riet door zijn geweldig.
    Fijne zondag verder.
    groetjes Odette

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Super die foto's wat is hij wit zeg Nog nooit gezien in winter vacht Wel een keer een hele familie die aan het spelen was en mijn hond aan het uitdagen Die wist niet wat ze daar mee aan moest ze wilde ze bij een houden (hoeden) maar ze bliezen als katten naar haar Ze waren echt hun teratorium aan het verdedigen Het was prachtig om te zien ook het spelen met elkaar de buitelingen Dit had ik willen filmen en fotograveren maar ha niets bij me Zoiets maak je denk ik maar 1 keer mee Leuk die uitleg over hun dracht en gewoontes Echt genoten ook van je andere foto's maar van de Hermelijn riep die mooie herinnering op Groetjes jacky

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Hoi Yvonne

    Wat een ontmoeting! echt te gek, die foto van het riet vind ik ook fantastisch, hele mooie compositie

    Groetjes
    André

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Hoi Von,

    Wat een leuk verhaal en wat een prachtige fotoserie van deze hermelijn in "winterjas"!

    Hartelijke groet,

    Luuk

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Un bonito reportaje fotográfico y muy bien documentado.

    Saludos.

    BeantwoordenVerwijderen
  24. ik heb dat jippie gevoel alleen bij het kijken.
    geweldig!

    BeantwoordenVerwijderen
  25. prachtig een hermelijn !!!
    en die landschappen, zijn ook prachtig !
    gr, peter

    BeantwoordenVerwijderen
  26. soms moet je een marzeltje hebbe om in het wild te zien laat staan dat je hem op de gevoelige plaat mag vast legge
    maar you is het gelukt
    net verslag
    gr,bart

    BeantwoordenVerwijderen
  27. Hoi Yvonne
    Ja...Geweldig om de Hermelijn tegen te komen. Ik had hem al bij Loes gezien..Ja..dit is Kicken.zoiets kom je alleen met heel veel geluk een keertje tegen.
    En wat is hij mooi van kleur..
    Ik neem aan dat we die sprongengalop bij foto één zien?
    Echt een wereldmoment!!!
    Gr Henk..

    En bedankt voor de steun (Vos)..Zoals je schreef..De bloggers weten dat het een keertje fout gaat.
    De Sprongengalop...ik denk o

    BeantwoordenVerwijderen
  28. Hoi Yvonne,
    Prachtig dat beestje, die hermelijn. Lijkt me echt tof om zo'n diertje voorbij te zien springen. Je hebt hem er keurig opstaan, vooral wanneer hij zo op zijn achterste pootjes staat.

    Groetjes, Marco

    BeantwoordenVerwijderen
  29. Wat is het daar schitterend zeg! Variatie genoeg en... je hebt stuk voor stuk weer prachtige foto's gemaakt zodat wij hier thuis, in de luie stoel mee kunnen genieten van al die natuurpracht. Ik ben mijn hart wel meteen verloren aan de rietbossen...

    Groetjes, Gonne-Marieke

    BeantwoordenVerwijderen
  30. Lindas as fotos,muito sensacionais..bjs
    adriana
    rio de janeiro/brasil

    BeantwoordenVerwijderen
  31. Ohhh wat bijzonder Yvon een Hermelijntje !!
    Jaren geleden hier in de Loet, stak er ook eentje de weg over... en dan dat heerlijke gevoel van dat je iets zit wat je normaal niet zo gauw tegen komt... ik noem dat altijd een kadootje van de natuur... hahahaa
    Heerlijke serie Yvon!
    Lieve groetjes Anna

    BeantwoordenVerwijderen
  32. Prachtig die Hermelijn! Heb ze nog nooit gezien! Bijzonder dat zo'n knal wit (bestaat dat?) maar zo weinig wordt gezien!

    Groeten,
    Dennis

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je bezoek en leuk dat je even de tijd neemt om een berichtje achter te laten!
Thanks for visiting my blog and leaving a comment!