Pagina's

IJsvogel paring en meer - Alcedo atthis

Toch wel heel lief om dit te mogen ontvangen, een gedichtje, zo schattig, hier kan ik echt van genieten.
Ik hoop echt dat het je volgend jaar gaat lukken.

 
De ijsvogel is een waterminnende vogel. Het is een opvallende verschijning door zijn afstekende blauwe en oranje kleuren, maar ook een zeer schuwe soort die zich weinig laat zien.

De ijsvogel is een typische viseter, dus sterk aan water gebonden. Zijn voorkeur gaat uit naar stromende wateren. In het grootste deel van het verspreidingsgebied is de soort algemeen, maar in sommige gebieden wordt de ijsvogel met uitsterven bedreigd.

De Nederlandse naam ijsvogel heeft waarschijnlijk niets te maken met een voorkeur of een relatie met ijs maar is een verbastering van de Germaanse naam Eisenvogel wat zoiets als 'ijzervogel' betekent. Deze naam slaat op de metaalachtige glans van het blauwe verenkleed. Een andere verklaring voor de naam is dat de ijsvogel 's winters bij het ijs werd gezien om uit een wak vissen te vangen.

De ijsvogel is een kleine vogel met een korte staart en pootjes, een korte nek, korte, afgeronde vleugels, een grote kop met grote ogen en een lange, dolkvormige snavel, geschikt om vissen mee te vangen en vast te houden. De poten zijn syndactiel; de voortenen zijn gedeeltelijk aan de basis met elkaar vergroeid. IJsvogels hebben een vrij uniforme, gedrongen bouw met een rechte, dolkachtige snavel. De kleuren verschillen wel sterk, sommige soorten hebben blauwe of rode kleuren, andere zijn zwart met wit van kleur. De ijsvogel heeft echter een overwegend blauwe kleur, waarbij de veren van de kop en vleugels iriserend blauwgroen zijn maar op het midden van de rug lichter tot kobaltblauw. De staartveren zijn echter weer wat donkerder. De veren aan de borst en buikzijde zijn warm oranje gekleurd en steken hiermee duidelijk af. Van de snavel tot achter het oog is op de wang een oranje oogstreep aanwezig, die abrupt overgaat in een heldere witte streep, ook de keel van de ijsvogel is wit. De poten zijn oranje tot rood van kleur. De mannetjes zijn enkel van de vrouwtjes te onderscheiden aan de kleur van de basis van de ondersnavel, die bij het vrouwtje dofrood is en bij het mannetje net zo zwart als de bovensnavel. Juvenielen onderscheiden zich van volwassen exemplaren door het valere verenkleed met donkergrijs gerande borstveren, gevlekte kruin, lichtere snavelpunt en donkerbruine poten.

De lichaamslengte bedraagt ongeveer 16 tot 20 cm, de spanwijdte is 24 tot 26 cm en het lichaamsgewicht loopt uiteen van 34 tot 44 gram.

In Europa komt de ijsvogel voornamelijk voor bij langzaam stromende wateren als beken en rivieren in het laagland (zelden boven 650 meter hoogte), maar hij kan worden aangetroffen in bijna alle waterrijke gebieden, als kanalen, sloten en een enkele keer de oevers van grotere plassen, meren, grindgaten.

De ijsvogel is voor het jagen afhankelijk van wateren die helder en ijsvrij zijn met veel kleine visjes. Het liefst leeft hij in schaduwrijke gebieden, waar hij bij de jacht niet wordt gehinderd door de reflectie van licht. De aanwezigheid van geschikte uitkijkplaatsen is van minder groot belang. In de broedtijd leven de vogels voornamelijk in de nabijheid van steile oeverwallen van zand of leem nabij water, waar een nesthol kan worden uitgegraven. Soms broeden zij ook in steile wanden die wat verder van het water afliggen, maar dit komt zelden voor.

IJsvogel zittend op een tak. Meestal heeft de ijsvogel een vaste tak over het water als uitkijkpost.
De ijsvogel heeft een snelle, rechte vlucht, vaak vlak langs het wateroppervlak. Hij kan op deze manier snelheden bereiken van maximaal 80 kilometer per uur. De vleugelslag is snorrend, afgewisseld met een korte glijperiode. Hierdoor is er van een ijsvogel in vlucht zelden meer te zien dan een blauw-oranje flits.

Het waterdichte en isolerende verenkleed van de ijsvogel bestaat uit korte, dichte veren die tot zes keer per dag gepoetst en gekamd worden. Dit kan per keer 15 tot 20 minuten duren. De ijsvogel kent een voor vogels unieke poetsbeweging: hij wrijft over zijn kruin met de binnenkant van zijn vleugel. Ook neemt de ijsvogel regelmatig een bad. Vooral ouderdieren baden aan het einde van de periode waarin de jongen in de nestkamer worden gevoerd. Het nest is rond die tijd bevuild met een laag braakballen. Tijdens het baden duikt de ijsvogel onder water, alsof hij aan het vissen is, om enige seconden in het water te blijven of gelijk weer het water te verlaten en opnieuw te duiken. Dit wordt vervolgens zo'n twintig keer herhaald.

De ijsvogel leeft vrijwel uitsluitend van vis. De ijsvogel is een carnivoor, meer specifiek een piscivoor, en jaagt voornamelijk op kleine vissen als modderkruipers, voorns,  barbelen, jonge vlagzalmen en tiendoornige stekelbaarsjes, aangevuld met jonge forellen, baarzen, snoeken en karpers, alvers, gambusia’s, driedoornige stekelbaarsjes en kwabalen. Ook garnalen, riveirkreeften en andere kreeftachtige, amfibieën als salamanders, kikkers en kikkervsjes, insecten als libellen, kervers, waterinsecten en larven en weekdieren als zoetwaterslakken staan op het dieet. Prooidieren zijn meestal 3 tot 5 cm lang, maximaal 7 cm. Vissen beslaan zo'n 78% van het dieet.

De ijsvogel is vaak te vinden op een vaste uitkijkpost nabij het water vanwaar hij zijn prooidieren gadeslaat. De ijsvogel zit meestal onbeweeglijk stil op zijn uitkijkplaats, vaak met de vleugels gespreid en de snavel half open. De uitkijkplaats bevindt zich zo'n één tot drie meter boven het water. Een tak die over het water uitsteekt is hiervoor geschikt maar ook beschaduwde overhangende struiken worden hiervoor wel gebruikt. Met zijn scherpe ogen kan hij in helder water de precieze positie van zijn prooi bepalen, waarna hij met snavel naar voren op zijn prooi duikt. De prooi bevindt zich meestal niet meer dan 25 cm onder het wateroppervlak. Als een visje zich laat zien wordt het met een snelle duikvlucht verschalkt. Iedere ijsvogel heeft zijn eigen favoriete uitkijkplaats vanwaar hij duikt. Als de uitkijkplaats te laag is, vliegt hij eerst omhoog waarna hij naar beneden duikt. Ook kan de vogel boven het water “bidden”.

Bij het jagen op vis duikt de ijsvogel bijna loodrecht op zijn prooi, waardoor hij met hoge snelheid het wateroppervlak kan doorbreken. Om deze snelheid te ontwikkelen slaat hij tijdens de duik kort met zijn vleugels. Bij voldoende snelheid kan hij tot een diepte van een meter duiken, maar meestal duikt hij niet meer dan enkele decimeters. Om de ogen te beschermen tegen het water gebruikt de ijsvogel zijn knipvlies, dit is een extra ooglid dat half doorzichtig is en door een reflex als een duikbril over het oog schuift tijdens het duiken. Het wordt ook gesloten als de vogel de veren poetst, om beschadiging door de klauwen te voorkomen.

De ijsvogel verlaat direct na de vangstpoging het water. Met één slag van de korte, sterke vleugels kan hij zich uit het water heffen en wegvliegen. Hij vliegt hierna naar een zitplaats, waar hij het visje doodslaat tegen de tak waar hij op zit. Hierna wordt de prooi in zijn geheel doorgeslikt met de kop eerst. Zo wordt voorkomen dat eventuele stekels van de prooi zich vastzetten in de keel en de vogel zouden doen stikken. Mocht de ijsvogel de vis niet met zijn snavel kunnen draaien dan wordt deze eerst in de lucht gegooid. Onverteerbare delen als graten, schubben en chitineresten worden in een kleine, ovale braakbal uitgebraakt.

27 opmerkingen:

  1. Hoi Yvonne
    WAUW....het mooiste vogeltje en zo's GEWELDIGE serie....mijn complimenten hiervoor.

    wij wensen jullie een mooie 2e kerstdag toe.

    groetjes, Joop en Nel.

    neem je mij eens mee naar dit mooie plekje ?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hai Von,

    Prachtig om dit te kunnen zien en dan zo mooi vastleggen!
    Heerlijk om te bekijken.
    Dit soort unieke momenten zijn toch de krenten uit de pap.
    Echt heel mooi gedaan!

    Groetjes,
    René

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wow......Yvonne....
    wat mooi.
    Prachtig om ze zo mooi in hun natuurlijke omgeving te fotografen...
    geweldige opnames, vooral van de paring, dat schijnt echt maar heel kort te zijn...
    kleuren zien er ook prachtig uit..
    Jij weet nu waar ze zitten, dus verwacht ik nog wel weer es zo'n serie van jou...

    LG, Nieske

    BeantwoordenVerwijderen
  4. schitterend mooi om te zien,
    machtig mooi zeg,

    zo'n moment da's....
    niet te bevatten denk ik...

    jouw jaar kan niet meer kapot hé

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Precioso colorido en su plumaje, bella ave y bien captado el momento de su apareamiento. Estupendo reportaje fotografico y muy enriquecedor el texto.

    Sakudos.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Je hebt ze lang in je mapje laten zitten maar gelukkig nu laat je ze zien, wat zijn ze mooi
    en wat een gaaf moment. Het gaat hem ook zeker
    wel een keer lukken maar gelukkig kan hij het
    waarderen dat scheelt! Ook de info maakt dit
    weer helemaal compleet, het is en blijft
    een schitterende vogel!

    Een dikke knuf van Bufff.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wat een geluksvogel ben jij om die prachtige momenten van de ijvogel vast te leggen
    schitterend gedaan De parings foto is zo gaaf
    groetjes jacky

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wat een geweldige fotomomenten! Wat zal het kicken geweest zijn toen je dit mocht vastleggen!
    groetjes Albertine

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Heel erg mooi Yvonne. Echt een serie die met kop en schouders boven het normale werk wat zoal voorbij komt op de verschillende forums. Dat ze paren maakt het extra leuk. En tja, waar is toch die plek? Nee sommige dingen moet je altijd voor jezelf houden. Ik heb ook zo mijn plekjes die ik niet af sta. Je zou wel gek wezen, haha. Om kort te gaan een zalige serie van de bovenste plank.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Hoi Yvonne,

    Geweldig deze serie. Het zijn de mooie momenten en dan super vastgelegd. Daar kan menigeen (en eentje in het bijzonder haha) jaloers op zijn.
    Je was echt op het goede moment aanwezig.
    Meestal vind ik je kaders erg mooi, bij deze serie vind ik ze afbreuk doen aan de foto's. Voor de rest niets dan lof.
    Fijne 2e Kerstdag nog,
    Groetjes Gonnie

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Hoi Von,

    Als jij je foto van de maand/jaar gaat maken dan ben je eigenlijk nu al klaar.
    Wat is dit super gaaf zeg.
    Gaaf om mee te maken.
    Maar ook zo gaaf om te zien.
    Prachtig vast gelegd.
    Ik ben echt niet snel jaloers, maar nu......toch wel een piep klein beetje (op een gezonde manier dan) want ik gun je dit pure foto genot van harte.

    LG, Karina

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Yvonne,

    Wat een gave serie!vogels goed in beeld gebracht.Jaloers? Ja natuurlijk.
    Over de kader ieder zijn smaak, niet mijn smaak.
    Fijne dagen.

    Peter

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Onwijs mooi...
    Von, wat knap!
    Prachtig in hun natuurlijk omgeving.
    Ze zijn ook zo mooi... wat moet dit een kick zijn geweest!

    Fijne dag nog :)
    Lieve groetjes, Gonne-Marieke

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Geweldig Yvon om dit zo vast te leggen complimenten hoor heel mooi
    Groetjes en fijne dag verder
    Janny

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Jij mag die dichter toch wel héél erg dankbaar zijn!!
    Wow Von, wat een serie, ik ben er stil van, terwijl ik er toch op voorbereid was, want je hebt al die tijd gezegd: ze komen met kerstmis!
    je hebt je dus aan je woord gehouden.
    Weliswaar speelt hier een grote factor geluk, maar van dat geluk heb je echt heel goed gebruik gemaakt, het zijn gewoon klasse-platen!
    Je geeft er uitgebreide info bij, maar wat ik een beetje mis is iets van jouw eigen emoties en blijdschap bij het beleven van deze topmomenten, maar goed, dat is jouw keuze, evenal het toch wel erg gewaagde kadertje ;-)
    Ben benieuwd of we de 31e een van deze foto's voorbij zien komen!
    Lieve groetjes
    Loes

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Von, wat Mooi!!!!!!! En van een factor geluk mag je nooit spreken want ieder mens krijgt uiteindelijk toch wat hem of haar toekomt!!
    Geluk dwing je af door de dingen die je doe en alleen jaloerse mensen zeggen dan: 'wat een geluk had jij':-) En als je dan dat zogenaamde 'geluk' zo perfect op de foto weet te zetten dan zegt de 'kenner' dat je de fotografie perfect beheerst! En daar komt nooit geen geluk bij kijken want dit is iets wat je altijd helemaal zelf moet doen, gelukkig maar!
    En daarom geef ik je een heel groot Compliment voor deze serie en natuurlijk voor dit fantastische blog!!

    Vr Groet Kees

    BeantwoordenVerwijderen
  17. ik ken een mede blogger die nu wel een heel klein beetje jaloers is dat jy deze momenten vast heb weten te leggen
    gave platen
    een goed 2012 toegewenst
    gr,bart

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Wow, wow, wow and wow! Absolutely stunningly beautiful images of one of my favourite birds. This is a wonderfully varied selection of shots. Marvelous! Bravo!

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Wat een super serie!
    Ik ben al blij als ik eens een ijsvogeltje toevallig zie, en erg blij als ik er ook nog eens een foto van weet te maken.
    Maar zo'n serie als deze kan ik alleen maar van dromen...
    En dan moet je ook nog eens muisstil zijn als je dit zit mee te maken, dat lijkt mij nauwelijks mogelijk!
    gr. Wouter

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Prachtige serie van de ijsvogeltjes! Je moet het maar doen (en zien).

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Prachtige foto's Von van het mooiste vogeltje van Nederland.

    Groetjes Arné

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Wauw!!!! Yvonne wat een geweldige serie
    Ik wil in 2012 ook de ijsvogel fotograferen
    Is mijn favoriete vogel en zo in beeld brengen is helemaal het einde
    Groetjes en een goed oud op nieuw
    Christian

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Eh bien Yvonne, je n'en reviens pas! Tu en connais des choses sur les martin-pêcheurs! Même leurs dimensions! Tu as pu mesurer tout ça pendant qu'ils étaient très occupés?... Bravo! Tu vas devenir la marraine du futur petit martin-pêcheur!

    BeantwoordenVerwijderen
  24. SUPER!!!!!!!!

    Groetjes vanuit de nachtdienst
    Miranda

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Nou het ijs is wel gebroken tussen doe twee!!
    Wat een fantastisch moment om mee te maken.
    En geweldig vastgelegd!

    Prachtig.
    groet,
    Maria

    BeantwoordenVerwijderen
  26. Dit is zeker wel je mooiste fotomoment van het afgelopen jaar geweest! Wat mooi om dit mee te maken, baltsende en parende ijsvogels. Heb de ijsvogel ook wel vaak voor mijn lens gehad, maar nog niet parend. Ook de setting is erg fraai. Genieten dus. Hopelijk heb je dit jaar weer zo'n geluk.....

    grt,

    Ronald

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je bezoek en leuk dat je even de tijd neemt om een berichtje achter te laten!
Thanks for visiting my blog and leaving a comment!