Incanto Images Fotografie

Incanto Images betekent betoverende foto's.
Ik hoop dat de betovering werkt en dat je kan genieten van de foto's.
Van macro- tot landschapfotografie en alles wat daar tussen in zit.

Boomklever op de Veluwe - Sitta europaea

08-03-2011
Vandaag naar de Veluwe geweest met Loes en René. Wat een belevenis op de Veluwe. Ben nooit verder geweest dan de Wildbaan met de bronsttijd van de herten. Heb nu de kaart onder ogen gehad, wat is het daar groot. René heeft ons het park laten zien en ik heb genoten. Weet echt niet waar ik allemaal geweest ben. Heb begrepen dat de vogelhutten op de kaart staan van dit gebied.
Het was een zonnige dag maar in de hutten tocht het goed, had gelukkig wel een nekkie om, soort van mutsdasje, die ik heerlijk in de nek heb dubbel gevouwen.
In sommige hutten moet je wel een beetje van elkaar houden en tegen een stootje kunnen, want ze zijn niet al te groot. Maar we hebben lol gehad en zijn stil geweest van het genieten. Soms vergat ik gewoon te drukken zo mooi is dit om mee te maken. Ben gewoon een beetje verliefd geworden op dit vogeltje. René en Loes bedankt voor deze fijne dag. Kon niet meer foto's in de prullenbak doen. Hopelijk nemen jullie het me niet kwalijk, het is een beetje een lang blogje geworden van maar één soort vogel. Maar ik zeg altijd tegen iedereen, "het is je eigen fotodagboek, en jij moet ermee doen wat je leuk vindt". Dus bij deze, kijk en geniet.


De boomklever (Sitta europaea) is het enige lid van de familie boomklevers (Sittidae) in de Benelux. Boomklevers zijn de enige vogels die met evenveel gemak langs een boomstam omlaag- als omhoogklimmen en daarin onderscheiden ze zich met name van spechten en boomkruipers die alleen omhoogklimmen langs boomstammen. Bovendien gebruiken spechten hun staart om op te steunen en dat doet de boomklever niet.


De boomklever is een korte, dikke en actieve vogel met een krachtige puntige snavel. Hij is vrijwel in geheel Europa een tamelijk algemene standvogel. De opvallende en helder klinkende roep is vaak de eerste aanwijzing van zijn aanwezigheid. In de winter is hij een geregelde bezoeker van tuinen waarin pinda's worden aangeboden.

De lengte is circa 14 cm. De bovenzijde en bovenkop zijn blauwgrijs. De onderzijde is isabelkleurig met roodbruine flanken. Bij het volwassen mannetje is de achterflank scherp begrensd oranjebruin en hierdoor is het al bij onvolwassen exemplaren mogelijk om het geslacht te bepalen. Verder heeft hij een brede zwarte oog-streep met lichte wangen en keel. Bij het volwassen vrouwtje is de achterflank minder scherp begrensd oranjebruin. Verder is het identiek aan het mannetje.


De boomklever klimt en daalt schoksgewijs langs de boomstam, zonder op zijn staart te steunen. De
Scandinavische ondersoort heeft aan de onderzijde lichtere en zelfs geheel witte onderdelen. De vlucht van deze gedrongen dikke vogel is golvend en snel terwijl de korte staart in het midden zwart is. Buiten de broedtijd bevindt de boomklever zich wel in gezelschap van mezen.

Een helder fluitend 'twiet-twiet-twiet' en een meesachtig 'tsit'. Bij opwinding een schel trillend 'tirr'. De zang is een luid 'tuwiehe-tuwiehe', ook wel omschreven als een kwelend 'tu-tu-tu' (dat enigszins aan de zang van een nagtegaal doet denken). Deze zang gaat over in 'kwie-kwie' en haastig 'twet-twet-twet'. Aan zijn zang kan de boomklever eenvoudig worden herkend.


Licht loof- en gemengd bos met ondergroei, vooral met oude en hoge bomen. Ook in parken en lanen en in de winter ook op de voedertafel.


Op het menu staan veel insecten, zaden, noten, vruchten, graan en bessen. Harde noten zet hij tussen het boomschors vast en hamert ze dan van bovenaf stuk. Grotere insecten worden met de snavel in stukjes geknipt. De boomklever legt ook voorraden aan.


Hier heb ik dus duidelijk te veel voer neergelegd, het is dus de bedoeling dat je het wel voor ze uitgestrooid, maar zo, dat het niet op de foto komt. Was voor mij ook de eerste keer om dit mee te mogen maken, heb hier geleerd, met veel liefde niet te veel voer neer leggen.


De boomklever broedt van eind april tot juli in boomgaten of spechtengaten. Soms broedt hij ook in gaten in muren of in nestkastjes. Hij maakt het nest niet zelf, maar gebruikt bijvoorbeeld oude, verlaten holen van spechten. Hij pleistert de ingang dicht met klei vermengd met speeksel zodanig dat hij er zelf nog net doorkan. De broedduur bedraagt circa 2 weken. Waarschijnlijk broedt alleen het vrouwtje en wordt zij tijdens het broeden door het mannetje gevoerd. Beide vogels verzorgen de jongen. Deze vliegen na 24 dagen uit. Meestal is er één broedsel per jaar, heel soms twee. Gewoonlijk bestaat het legsel uit 7 tot 9 eieren, maar soms ook uit slechts 5 en soms zelfs uit wel 11. De eieren zijn melkwit met grote bruine vlekken en grijsviolette ondervlekken. Gemiddeld 20 × 15 mm. Opvallend zijn de kleine territoria; meestal niet groter dan 1000 m². In een eenmaal gevestigd territorium blijven ze het hele jaar door en komen er alleen enigszins buiten in de winter, in een tijd van voedselschaarste.


Verspreiding over geheel Europa met uitzondering van Ierland,Schotland en het grootste deel van Scandinavië. Vrij talrijke broedvogel van het gehele land. De laatste jaren is de boomklever meer te zien in de buurt van bebouwing. Hij begint een beetje een cultuurvolger te worden, zoals 50 à 70 jaar geleden ook de merel in de buurt van mensen begon te komen. Er is een groeiende tendens van het aantal broedgevallen in Nederland.
De boomklever is hoofdzakelijk een standvogel. Het verspreidingsgebied beslaat grote delen vanEuropa, noordwestelijk Afrika en delen van  Azië, voornamelijk het zuiden en zuidoosten tot in Japan.


Tot de volgende...

44 opmerkingen:

 1. Met veel plezier naar je foto's gekeken ... wateen mooie vogel! Ik zou best eens willen weten waar jullie geweest zijn zodat ik ook eens die kant op kan gaan ... lijkt me super!
  Groetjes,Miranda

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Geweldig mooie foto's ! Prachtig scherp en mooie dof. Ik heb zitten genieten !

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Fotovriendin

  Wat zijn ze mooi.... alle opnames zijn van een prima kwaliteit hoor en de inkadering maakt het helemaal af.

  Lieve Von, heb weer met plezier naar jou foto's gekeken.

  Groetjes, Joop

  wat las ik nou....praat Odette tegen hertjes, 't moet niet gekker worden he.....hahaha

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Von,

  Jeetje meid jij weet je gevleugelde vriendjes ook wel te vinden zeg.
  De meeste van ons moeten ze opzoeken in een dierentuin of zo.
  Jij weet ze gewoon (nou ja gewoon) te spotten en ook nog eens prachtig vast te leggen.
  Wat een scheet van een vogeltje en wat een klasse serie.

  Fijne avond en groetjes,
  Karina

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Yvonne
  Wat heb jij de boomklever er mooi op staan.
  Woon er aardig dicht bij, maar ben er nog niet geweest van het jaar.
  Maar er zijn ook zoveel mooie plekken op de Veluwe.

  Gr Cees

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ces oiseaux sont très beaux. C'est vraiment le printemps.
  Bravo pour ces photos, Yvonne!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Geweldig mooie foto's Yvon
  echt prachtig
  Fijne avond groetjes Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Yvonne
  wat zijn je foto’s toch weer geweldig zo mooi scherp en mooi van kleur.
  Ik heb er van genoten.
  Groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hallo Yvon,
  Wat een mooi vogeltje is dit toch.
  Je hebt hem mooi vastgelegd.
  Er zitten een paar toppers bij.
  Mijn complimenten.
  Gr John.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Leuk zo`n blog met alleen de boomklever en je zet er boeiende informatie bij.
  Je foto`s zijn stuk voor stuk juweeltjes, mooi scherp, prima belicht en over de compositie is nagedacht zo te zien.
  Ik ga ze nóg een keer bekijken,
  groetjes Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Nou, nou Von... hier heb je wel even een TOPserie geplaatst zeg... ik zit met open mond te kijken en nog eens te kijken en nog eens... Er zitten er een paar bij die meer dan mooi zijn!
  De afwerking verdient trouwens ook een pluim!

  Groetjes, Gonne-Marieke

  BeantwoordenVerwijderen
 12. prachtige reeks !
  van deze mooie vogel
  mooi scherp en in zijn natuurlijke omgeving vastgelegd !
  gr, peter

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat een heerlijke serie Yvon !!
  En je hebt het klevertje prachtig gevangen met mooie kleuren en scherpte... ik heb ervan genoten ook van je verhaal... ;-))
  Lieve groetjes Anna

  BeantwoordenVerwijderen
 14. In dat hutje wil ik ook zitten, mooie foto's !!!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Oh Yvon, als of hij er speciaal voor jou is gaan zitten. Wat een schitterende serie zeg! Prachtige foto's hoor enne en ook een prachtige vogel!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Sublieme serie van deze boomklever! Schitterend!

  Hartelijke groet,

  Luuk

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wat mooi Yvonne....
  Hier geniet ik dus van...
  prachtige scherpe vogelopnames...
  het is ook een beauty!!

  Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Yvonne toppie! goed 1 vogel maar zo ontzettend mooi weer gegeven en al de informatie er bij Mooi scherp ja dat is genieten Vind ze stuk voor stuk erg mooi mijn complimenten hoor Groetjes Jacky

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ha Von, wat is deze serie mooi geworden!! Niks te lang hoor, want ze zijn allemaal verschillend, en vooral allemaal erg goed gemaakt, wat een heerlijk vogeltje is dit toch, en wat een superopnamen!
  Ja, het was krap in het hutje, maar ook knus en gezellig. Zo te zien had jij vanuit jouw hoekje goed zicht op het bouwwerk van de buurman, daar kon niet bij komen. We gaan beslist nog een keer, want dit was top!!
  Groetjes
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 20. ps volgende keer moeten we idd het voer wat beter verstoppen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Hoi Yvonne,
  Wat toevallig dat je de boomklever laat zien. In een volgend blog ga ik dat ook doen. Het zijn fantastisch mooie vogeltjes en je hebt hem of haar (ik zie geen verschil) er mooi op staan. Ze gaan nu hun nestjes in orde maken en zijn druk bezig. Jullie hadden wel een goed plekje, de moeite waard lijkt me om nog eens terug te gaan.
  Groeten Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Impresionantes imagenes, no son faciles de fotografiar.

  Un saludo.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Wat is het toch een leuk vogeltje!! Geweldig mooie foto's zijn het geworden!
  groetjes Albertine

  BeantwoordenVerwijderen
 24. wat is het bij jou toch altijd genieten!
  schitterende foto's weer hoor!
  mijn complimenten....
  groetjes Jolanda

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Hoi Von,
  Bijzonder knap vind ik deze serie van de boomklever. Ik weet als geen ander hoe moeilijk deze razend vlugge en snelle jongen te fotograferen is. Ruim een jaar geleden heb ik een week lang, tijdens de paar minuten dat hij ons elke dag even een bezoekje bracht, een poging gedaan hem vast te leggen. Dat heeft toen geen enkel bevredigend resultaat gegeven. En jij hebt hier nu een hele serie schitterende foto's van; geweldig en schitterend.

  Groetjes Rardo.

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Eres toda una especialista fotografiando aves, te quedan genial.Muy buena la información que acompaña a las fotos.

  Saludos.

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Hoi Yvon, Wat een geweldige mooie serie van deze boomklever heb je gemaakt! Je hebt hem in alle mogelijke poses op de foto gezet. Fraai belicht en lekker scherp! Toppie.
  Groetjes Odette

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Je was zo stil maar ik weet nu waarom en ik ben nu stil......zo mooi! Ben blij dat je zoveel er van hebt geplaatst. Je lens heeft goed zijn best gedaan maar jij natuurlijk ook. Heel netjes verwerkt en ik heb het met plezier gelezen en beken. Rustig aan jij, knuf Bufff.

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Een hele mooie reeks heb je er van gemaakt Von.
  Ik vind het intrigerende vogeltjes. Vanmiddag hoorde ik er nog enkele fluiten. Hun opgewekte zang maakt me altijd blij.

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Hai Von,

  Hahaha, ik heb nog de blauwe plekken op mijn armen staan van Loes!
  Mooie serie heb je er van gemaakt. Leuk om te zien hoe de kleuren veranderen door de verschillende lichtvallen.
  Ze zijn prachtig geworden en inderdaad, volgende keer het voer niet meer zo kwistig rondstrooien ;-)

  Het was zeker gezellig, tot de volgde keer,
  René

  PS: is het al gelukt met de ijsvogel?

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Geweldig Yvonne, wat een mooie serie, kleuren en compo's zijn allen even mooi in beeld gebracht.
  Genieten he...eerst had ik dit vogeltje ook in eigen tuin, woonde vlak bij heel oude bomen...
  nu helaas geen boomkleverjtes meer...alleen maar mega veel mussen.
  groetje GeaFotografie*

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Nou wat dacht ik. Jij was hem ook wel te snel af, en hoe. Super mooie opnames en wat een parmantig vogeltje. Ook allemaal mooi afgewerkt met het kleurige kadertje.

  groetjes Marjon

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Wow....Yvon....wat laat je hier een hele mooie serie zien van ook voor mij 1 van de favoriete bosvogel. Niet raar dat je gekozen hebt voor 1 vogelsoort. Ze zijn echt van hele mooie kwaliteit.

  Echt heerlijk om te zien, en het mooie is....ik ga er aankomend weekend heen.
  Ben benieuwd of ik ook zo geluk heb.

  Groeten,

  Remco

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Hoi Yvonne,
  Prachtige foto's van dit mooie vogeltje. Prima compo's allemaal ook en prachtig van kleur. Mooi verslag er ook bijgeschreven. Moet een gezellige dagje geweest zijn daar op de Veluwe met Loes en René.

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 35. Wow, this photos was wonderful. So nice composition and your bacground is so soft. Beautiful!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 36. Veramente bello complimenti per il reportage.

  BeantwoordenVerwijderen
 37. Uitstekend, pure schoonheid met een spectaculaire kleur, ik wil je ogen te richten met deze uitstekende definitie.

  BeantwoordenVerwijderen
 38. Hi.
  You have so much nice photos, i like :)

  BeantwoordenVerwijderen
 39. had op zoom beloofd dat ik je repo zou bekijken
  bij deze
  je heb het leuk aangepakt de mensen op zoom nieuwsgierig maken om vervolgens deze hele mooie serie te komen bekijke
  toppie gedaan
  'gr,bart

  BeantwoordenVerwijderen
 40. Hoi Yvonne
  Hé hé..Eindelijk weer eens de tijd om te kijken..erg hé..Wat loop ik hier achter..
  Gewoon te druk..En dan heb ik weer eens een middag de tijd..Dan ga ik weer wandelen :)..log plaatsen..Maar ja :)
  Ik zag de Roerdomp..Ja helemaal top zo'n ontmoeting...En de winter vogels...En nu de Veluwe..Wat een geweldige plek is dat..
  Een plek om heerlijk te genieten en te fotograferen...

  Wat is dat genieten geblazen..
  Gr Henk..en een fijn weekend

  BeantwoordenVerwijderen
 41. Hoi Yvonne, prachtige serie van de Boomklever,
  groetjes en fijne dag Henk

  BeantwoordenVerwijderen
 42. SCHITTEREND Yvon, ben gelijk hartstikke jaloers op je. :-) :-)
  Heb dit vogeltje nog nooit goed scherp kunnen vastleggen en jij hebt hier een hele serie prachtfoto's van. Geweldig mooi, mijn complimenten.

  Groetjes Rardo.

  BeantwoordenVerwijderen
 43. Via de Blog van Rian kwam ik hier uit, wat staan hier mooie shots tussen. Van deze serie ben ik zeer gecharmeerd, knappe shot, veel detail en loepzuiver.

  Neem ook gerust eens een kijkje op mijn nieuwe blog.

  Groet,

  Eric

  BeantwoordenVerwijderen
 44. Goed bezig Von!!!
  Jemig wat een prachtige foto's maak jij.

  Groetjes van Ronald

  BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je bezoek en leuk dat je even de tijd neemt om een berichtje achter te laten!
Thanks for visiting my blog and leaving a comment!