Incanto Images Fotografie

Incanto Images betekent betoverende foto's.
Ik hoop dat de betovering werkt en dat je kan genieten van de foto's.
Van macro- tot landschapfotografie en alles wat daar tussen in zit.

Tips - wat eten de wintervogels

Winter 2010 - 2011                                            Dit is het vogelvoeder huisje wat ik begin de winter van 2010 heb gemaakt. Ik heb alleen een rand van steen waar ik iets op kan maken, plaat hout gepakt uit de werkplaats, twee kleine klosjes er onder gemaakt zodat hij op het randje kan staan. Paar boom stammen bij de buurman weg gepakt, deze op de plaat hout gelijmd, een oude bezemsteel in drie stukken gezaagd, gaten in de boom stammen geboord, lijm er in en een dak er boven. Daarna leuk aangekleed, tja, wat is er leuker om een vogel in hun eigen omgeving te zien, dat had ik gedacht, binnen een dag was mijn tuintje een puinhoop, wat een slopers heb ik in mijn tuintje. Het huisje doet nog wel zijn werk, ziet er alleen niet meer zo mooi uit.

Alle foto's zijn door het raam gemaakt. Kwaliteit kan hier en daar iets minder zijn.

In deze blog geef ik een paar tips die ik op internet heb gevonden over het eten wat de vogels doen in de winter.Matkop meesje

Is het een mannetje of een vrouwtje koolmees als je het nog niet wist, een koolmees heeft een soort stropdas, en daaraan kun je zien of het een mannetje of een vrouwtje is.

Bij een mannetje is hij dikker dan bij een vrouwtje.


Koolmeesje wat een stukje brood klein maakt.

Staartmeesje, wat hebben ze toch schattige koppies.

Mezen


Voedsel: Vetbollen, ongebrande en ongezouten pinda's, kokosnoot, vogelzaad en zonnepitten.
Voerplaats: Voedertafel of voederhuisje of opgehangen in een boom


En zijn altijd met velen te gelijk.


Pimpelmeesje, ook een van de trouwe vogeltjes wat altijd even komt kijken of er iets te eten is.


Het roodborstje, een kleine vechtersbaasje.

Winterkoning, heggemus en roodborst


Voedsel: Universeelvoer, meelwormen, broodkruimel, maden en larven, ongekookte havermout.
Voerplaats: Een zeer beschutte sneeuwvrije plaats.De musjes, deze zitten bij ons heel veel. Ik denk dat elk hoekje onder de loods daken wel bezet is aan een musjes. Ik had een keer iemand aan de telefoon, stond toen buiten, en die vroeg in welk dierentuin ik was. "Dit is thuis meneer", dat kon deze man niet geloven. Er zitten er hier denk ik wel 200 en wanneer er dan een roofvogel even over komt dan is het gewoon even heerlijk stil. Want het is me een kabaal wanneer ze allemaal even een liedje zingen.
Een lief vinkje

Mussen, vink en groenling


Voedsel: Bruin brood, onkruid-zaden, gemengd strooizaad, zonnepitten en etensresten zonder zout.
Voerplaats: Op de grond, eventueel voedertafel.


Ook de boomkruiper komt even langs, niet op mijn balkon, maar in het bos wat aan de zijkant van mijn huis is.

Zoekend tussen de boomschors naar een lekker hapje.

De boomklever komt ook even op de bolletjes voer af, had op dat moment van twee kanten lichtval, het is een beetje te zien op de foto's maar ik vind dit toch ook een van de mooiste vogels.

Specht, boomklever en boomkruiper


Voedsel: Spek-zwoerd, ongebrande en ongezouten pinda's, vetbollen, zonnepitten.
Voerplaats: Vastgemaakt aan een boomstam op een rustige plaats.En dit is mijn favoriete fotomodel, een makkelijke grote bonte specht.  Begint al ons te wennen. Ze zijn met z'n drietjes, maar deze is de baas. Hopelijk komen straks de kleintjes ook even bij me kijken net zoals vorig jaar.


Heerlijk zitten, kijken of ik nog een paar losse pinda doppen neer leg. Want dat is natuulijk een stukje makkelijker dan uit het netje pikken. In de bomen zitten gaatjes, en daar gaan de pinda's in. Straks als de kleintjes er zijn worden deze weer opgehaald.Aan de ijsvogel heb ik het meeste werk wanneer het -10 graden gevroren heeft. Ik maak elke dag twee wakken open waar ze veel zitten om te eten. Hoop hun daar een beetje mee te helpen dat ze de winter door komen. Ze gaan er veel zitten en de kleine vis zwemt onder hun, jammer dat ik nog geen duik mee heb mogen maken. Maar probeer zo ook zoveel mogelijk met rust te laten.
Deze kwam aan vliegen toen ik de puberfuutjes op de foto aan het nemen was en ik stond bij zijn touwtje, op 50cm nam hij de bocht om toch maar niet te gaan zitten. Wat een moment, zo dicht bij was hij...jammer dat dit dan weer enkele meters verder is.

Maar het moment blijft mooi om hem te zien...

Vogels zijn verstandige eters. Van nature gaan ze op zoek naar een gevarieerd menu. Ze zullen nooit alleen maar leven van het voer dat u ze aanbiedt. Wilt u ze toch wat meer variatie bieden? Wat kunt u ze eigenlijk allemaal geven? En wat absoluut niet?


• Strooivoer
Zadenmengsels zijn vanaf het najaar te koop bij dierenwinkels, tuincentra en supermarkten. Mengsels grote korrels zijn niet geschikt voor tuinvogels. Goede mengsels bevatten stukjes mais, kleine zaden, zonnebloempitten en stukjes pinda.

• Vetbollen
Vetbollen zijn vooral geschikt als het wat kouder is, anders bederft het vet. Vetbollen leveren veel energie, en bestaan uit een zadenmengsel, gegoten in een harde soort vet. Zelf vetbollen maken is niet moeilijk.

• Pinda’s
Pinda’s zijn een welkome aanvulling op het menu van veel vogels. In de lente kunt u ze echter beter weghalen, omdat grote pinda’s voor heel jonge vogels lastig te verteren zijn. Met doppinda’s in een korfje of aan een slinger kunt u vogels goed bekijken. Losse pinda’s in een netje vallen ook in de smaak maar bederven sneller. Pindakaas vermengd met strooivoer kunt u op de bast van een boom smeren voor de boomklever.

• Zonnebloempitten
Zaadeters zoals de groenling, mees en vink zijn bedreven in het openmaken van hun favoriete hapje. Vooral zwarte zonnebloempitten zijn het hele jaar geliefd bij deze soorten.

• Fruit
Geef geen kleine stukjes, vooral bij vorst kunnen vogels zich daarin verslikken. Laat vogels zelf pikken van bijvoorbeeld een gehalveerde appel, peer, banaan of druif.

• Brood
Kruimels vallen in de smaak bij tuinvogels. Eenden, meeuwen en kraaien lusten ook wel grotere stukken. Met boterhammen trekt u dan ook vaak grotere vogels aan. Brood met boter is echter ook voor hen niet goed.

• Insecten
Roodborst, pimpelmees, boomkruiper en winterkoning lusten graag verse meelwormen. Voer altijd verse wormen en haal dode exemplaren weg, anders ontstaat er gevaar op salmonella.

• Dierlijk vet
Vogels hebben een relatief grote behoefte aan verzadigd vet. Een stukje kaas, maar ook reuzel eten ze daarom graag.

• Gekookte rijst
Kan een goede aanvulling zijn in een strenge winter. Geef niet te veel, want gekookt voedsel bederft snel. Let er ook op dat er niet veel zout op zit.

• Honden- of kattenvoer
Is in beginsel niet geschikt, omdat er veel grote, harde en droge stukken in zitten. Alleen in een lange droge zomer kan blikvoer of geweekt voer een aanvulling zijn voor vogels die niet voldoende insecten of wormen kunnen vinden.Wat u niet moet voeren
• Melk. Vogels kunnen dit niet verteren.
• Margarine en olie. Zachte vetten maken slachtoffers: ze tasten de waterdichtheid van de veren aan. Bovendien werken deze vetten laxerend.
• Gezouten of gebrande pinda’s of andere noten. Deze bevatten voor vogels giftige stoffen. Ook bevatten deze noten te veel vet en zout.
• Erwten, bonen, linzen of rijst. Dit voedsel is eenvoudig te groot voor de meeste tuinvogels. Let daarom bij aankoop van vogelzaad wat erin zit.

Vogels hebben hun eigen eetgewoonten. Daarom is niet alleen wat u voert belangrijk, maar ook hoe u het voer aanbiedt.

Hier vindt u een aantal tips
• Strooivoer kunt u op een voedertafel of op de grond strooien. Doe dit bij voorkeur in kleine hoeveelheden, ’s ochtends en ’s middags.
• U kunt ook een silo met voer ophangen. Let er wel op dat de inhoud niet gaat klonteren.
• Voor schuwe vogeltjes, zoals de heggemus en de winterkoning kunt u wat op de grond strooien, het liefst onder struiken.
• Zorg dat er het strooivoer niet te lang blijft liggen. Het kan bederven of ongedierte aantrekken.
• Voeren kan het hele jaar, maar vergeet de vogels vooral niet bij vorst en sneeuw.
• Maak een stukje grond sneeuwvrij voor u daar voer strooit.
• Met een stuk gaas of een speciale korf over het voedsel kunt u voorkomen dat kraaien en meeuwen alles opschrokken.
• Zet een platte, brede schaal neer waar vogels kunnen drinken en badderen. Houd deze elke dag schoon en ijsvrij. Geef echter zeker in de winter geen warm water.
• Bij vorst kan geschaafd ijs een vervanging zijn voor drinkwater.
• Vetbollen en pinda’s kunnen in de lente beter van het menu. Vet bederft bij hogere temperaturen. Pinda’s zijn geen goede kost voor heel jonge vogels.

En een tip van Klaproos: vergeet alsjeblieft niet op tijd de pinda's weg te halen want die gaan de ouden voeren aan de jongen en die kunnen dat niet verteren en sterven daardoor, hou dat alsjeblieft in de gaten en verkondig dat ook mee met mij op de logs, want er gaan elk jaar weer zoveel jonge mezen dood door mensen schuld...

Tot de volgende...

24 opmerkingen:

 1. Hoi Yvonne
  Wat een leuke serie van al die vogels en wat een soorten leuk gedaan.
  Ik ga je tips opvolgen bedankt en nog veel foto plezier.
  Groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Yvonne wat een alleraardigste serie weer Fraai hoe de natuur ons dit steeds weer bied. Goede tips heb je er bij gegeven. Gelukkig hebben de vogels nu weer bijna dat geen te eten wat de natuur ze biedt. Heerlijk toch weer richting voorjaar.
  Groet Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Yvonne.
  wat staan ze er allemaal weer mooi op.
  Vind de specht en ijsvogel heel mooi, omdat ik dat altijd zulke mooi vogels vind, en gelijk weet ik hoe volgend jaar te voeren

  Gr Cees

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Les premiers oiseaux sortent, mais ils ne semblent pas avoir chaud. Il faut les ravigoter avec une bonne nourriture et ils te remercieront.
  Bravo, Yvonne, pour ces belles photos!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat heb je toch een boel verschillende vogeltjes rondom je eigen huis! De meesjes en het roodborstje zijn mijn favoriet, maar het meest jaloers ben ik toch op jou ijsvogel. Geweldig dat je hem zo bij je eigen huis kan fotograferen.
  Leuke voedertips heb je gegeven, daar ga ik zeker wat van uitproberen.
  groetjes Odette

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hallo Yvon,
  Weer mooi hoor.
  En wat een goede tips!!.
  Die van het ijsvogeltje blijven toch mijn favoriet......
  Gr John.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Bonitas fotos de estos pájaros y sin salir de casa, a mi me gusta el Petirrojo, buenos consejos sobre su alimentación.

  Saludos, Jesus

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Geloof dat we het AWD wel over kunnen slaan haha. Jeetje wat een soorten, wat wonen jullie daar toch prachtig! En jaja ik heb het toch echt goed gelezen pindakaas!!! Je hebt dit neem ik aan ook even aan Sjaak laten lezen, ben ik toch weer niet zo heel gek als dat ik er uit zie haha. Het IJsvogeltje is echt geweldig zo mooi die kleurtjes. O ja ik vergeet bijna je vogelvoederhuisje, ik weet nog goed hoe trots je er op was. Even later vroeg ik hoe het er mee was maar dit viel zwaar heel zaar. Je hebt de vogeltjes erg mooi vast weten en samen met je verhaal heb ik weer heel wat geleerd. Dank voor het het meegenieten, liefs Bufff.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. ohhh wat eeen heerlijk serie foto's laat je zien van je diertjes di e bij jou komen eten, een ding yvonne, vergeet alsjeblieft niet op tijd de pinda's weg te halen want die gaan de ouden voeren aan de jongen en die kunnen dat niet verteren en sterven daardoor, hou dat alsjeblieft me ein de gaten en verkondig dat ook mee met mij op de logs, want er gaan elk jaar weer zoveel jonge mezen dood door mensen schuld...

  jammer hé....

  een heerlijk geniet log,
  zalig om naar te kijken en dan dat ijsveugelke.....
  OEFFFFF wat mooi is dat hé..

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Excelente reportaje fotografico y bien documentado sobre las aves. Las fotos con una calidad muy buena.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Yvon wat een grote serie vogeltjes
  leuk hoor van elk soort wel een ik heb jammer genoeg geen tuin geen balkon dus maar ik heb in het bos wat neer gehangen en daar kwamen ze lekker op af en hebben lekker al de pinda's op gegeten
  Fije avond groetjes Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hai Yvonne,

  Zo, heerlijk dat je zoveel soorten in je tuin krijgt en ondanks het fotograferen door een raam, uitermate goed gelukt. Alleen bij de boomklever is het iets wazig.
  En ook nog lekker een ijsvogel op de plaat. Dat geeft een heerlijk gevoel, he?
  Goed van je om wakken te slaan! Ik heb wel van verschillende biologen begrepen dat dat eigenlijk niet goed is om te doen. De ijsvogels blijven dan te lang op een plek die eigenlijk niet goed voor ze is. Ze zouden eigenlijk naar een stuk open water moeten zoeken.
  Lukt dat niet, dan gaan ze dood en blijven de sterke over. Daarom zie je nu zoveel ijsvogeltjes, na toch 2 strenge winters. We hebben nu een hele sterke populatie.
  Maar ik zou in jouw plaats hetzelfde gedaan hebben.

  Ik heb genoten van je mooie serie,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 13. prachtige 'vangst' !
  prima exemplaren bij
  gr, peter

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Dit heb je super in beeld gebracht. Zo'n vogeltje hoeft niet altijd enorm in beeld gebracht te worden. De foto's waarin de natuurlijke omgeving zichtbaar is zijn eveneens wonderschoon. Pracht serie.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hoi Von,

  Dus MacGyver is weer aan het werk geweest en heeft een gaaf huisje gemaakt:-)))
  Meid wat een ongelooflijk assortiment aan vogels hebben jullie in de tuin.
  De meeste ken ik wel, maar kan alleen dromen er ooit een keer een vast te leggen.
  Musjes, koolmezen, pimpelmezen, roodborstje en zelfs een gele kwikstaart zitten hier in de tuin.
  Maar een ijsvogel of boomkruiper..... only in my dreams.... en op jouw blog dan natuurlijk.
  Gaaf zeg.

  Groetjes, Karina

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Je bent toch maar bevoorrecht met zoveel vogels in je directe omgeving.
  Je hebt weer een aantal mooie plaatjes neergezet.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wat een prachtige verzameling vogelfoto's! Schitterend om ze te bewonderen, maar ook de natuur eromheen heb je prachtig inbeeld gebracht. De witte kaders zijn ook erg mooi. De foto's springen eruit op deze manier. Een supermooi geheel!

  Ik heb wat minder tijd gehad en dus niet op alles kunnen reageren maar wil je nog wel feliciteren met de awards die je ontvangen hebt. Helemaal verdiend Yvon!

  Groetjes, Gonne-Marieke

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Hoi Yvon

  Fantastisch deze serie foto's,
  zoveel mooie vogeltjes rond jou huis,
  en allen zeer goed vastgelegd.

  Mijn complimenten ook voor de bijgeleverde info, dat maakt het helemaal TOP.....
  je bent een keigoede fotograaf......maar dat wist je al !!

  groetjes, Joop

  Ga even een paar dagen weg, ben zaterdag weer terug.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Mooie serie ! Leuk die ijsvogel staat er goed op.

  Mvg, Gerard

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Wat een geweldige serie vogels ! De teksten heb ik overgeslagen deze keer want vogels voeren is katten voeren op mijn balkon. Ik leg dus niks neer voor de vogels.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Hoi Yvonne
  Wat een mooie serie..En de staartmezen..
  Ja die zitten hier ook wel eens in mijn tuin..Maar ik krijg ze er nooit goed op..Ze zijn zo snel weer weg...Prachtige vogels..
  En het Ijsvogeltje...Dat blijft iets unieks..
  De vogels zijn wel blij met deze log...Want zo krijgen ze ...zeker te weten..nog meer aandacht/eten..
  Groetjes Henk

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Wat een schitterende serie heb je ons weer laten zien. Prachtig die vogels! Ik heb helaas nog nooit een ijsvogel in het echt gezien, terwijl ik ze zo ontzettend mooi vind!

  Wat leuk die drie mezen aan het vetbolletje en ook het roodborstje in de sneeuw. Wat kun je toch genieten van vogels en de natuur!

  Is dit een voorproefje voor wat je van het voorjaar en de zomer ons gaat laten zien? Ik heb er zin in!

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Zo, daar ben ik ook eindelijk, via de RSS feed had ik deze serie al wel kunnen zien, maar helaas, je site wil gewoon niet laden, nu dus vanaf het werk.
  Jij hoefde helemaal niet naar de Veluwe, je hebt al dat moois gewoon in je tuin!!
  Wat heb je er een geweldig leuk en informatief blog van gemaakt, tien punten!
  Je fotowerk is altijd weer prachtig, het is weer genieten bij Von!
  Groetjes
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 24. mooie serie je zou niet zegge dat ze door het raam zijn genomen
  nette foto's
  gr,bart

  BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je bezoek en leuk dat je even de tijd neemt om een berichtje achter te laten!
Thanks for visiting my blog and leaving a comment!