Incanto Images Fotografie

Incanto Images betekent betoverende foto's.
Ik hoop dat de betovering werkt en dat je kan genieten van de foto's.
Van macro- tot landschapfotografie en alles wat daar tussen in zit.

Roadtrip Toscane - van Massa naar Belforte Monferrato

 

Dag 11 - Vandaag gaat het een leuke dag worden, dat weet ik zeker. Op naar Camogli, we moeten er bij Rapallo af en dan komen we er wel.  Heel fijn dat Tommy zo goed de weg weet.


Eerst rijden we nog een stukje door Massa heen om op de A12 terecht te komen.

Gisteren hebben we de bergtoppen zo niet gezien.  

We nemen de snelste weg naar Camogli, de A12 is niet de fijnste weg om te rijden met open kappie. Het is tunnel in tunnel uit. Sjaak heeft zijn oordoppen in, bij mij blijven die dingen nooit zitten, elke keer vingers in de oren dan komen we er wel. Maar voor volgend jaar aangepaste geluidsdoppen laten maken. 

Rond de klok van 11.00 rijden we richting Camogli, wat is het hier mooi rijden.Ze staan ons al op te wachten op het balkon, we zijn al gesignaleerd door mensen en dan is Camogli heel klein, iedereen kent elkaar, vooral als je er al zolang woont. Het kleine rode rakkertje is niet te missen. Zo leuk om te horen.

Het is gezellig bijkletsen, na zoveel jaar heb je elkaar weer heel veel te vertellen, en we eten een heerlijk hapje mee, een gerecht wat hier alleen gemaakt wordt. Zo lekker...dit is heel speciaal.

Rond de klok van twee uur maken we een groepsfoto met de bedoeling om daarna weer door te rijden. Dat gaat niet door, het is zo gezellig we lopen nog even naar beneden om door het dorpje te lopen. 


Ik kan alle hoeken van de straat wel laten zien, al die vrolijke pasteltinten geverfd met een doel: het verhaal gaat dat de gebouwen deze kleuren hebben gekregen zodat de vissers vanaf zee hun eigen huis konden herkennen. Een leuk verhaal maar of het allemaal waar is...blijft een.... ????

We staan best wel hoog, naar beneden gaat altijd wel, maar we moeten ook weer terug, gelukkig staat er heel toevallig een auto beneden. We worden met de auto weer terug gebracht...hebben wij even geluk, maar eerst nog naar beneden...  ;-)


We lopen eerst richting Camogli station en daar is een lift geplaatst, dat ging even snel, nu het deel van station naar strand lopen. Dat is allemaal te doen, we kijken onze ogen uit, we lopen door smalle straatjes en veel trappen. 


Camogli is een kleurrijk vissersdorpje aan de Ligurische kust, het ligt tussen Genua en Cinque Terre in, maar ik heb het idee dat het hier een stuk rustiger is dan in Cinque Terre. Samen met Portofino en Santa Margherita Ligure wordt Camogli tot de parels van de Riviera di Levante gerekend. 


De Via Giuseppe Garibaldi boulevard, is mooi en ligt iets hoger dan het strand. Veel kleine gezellige winkeltjes en terrasjes, voor een heerlijk bakje koffie of om even lekker te gaan eten.


In 1954 ontstond er onder de vissers een smakelijke traditie, de Sagra del Pesce. Sindsdien wordt er op de tweede zondag van mei een enorme pan naar het centrale plein gedragen, waarin vervolgens tonnen heerlijke verse vis voor de inwoners klaar wordt gemaakt.

Dit is de pan uit vroegere tijden, er is nu een andere in gebruik van iets beter materiaal.
Ook grappig is dat als je dichterbij de gebouwen komt, dan zie je dat sommige ramen helemaal geen echte ramen zijn, deze zijn geschilderd. Dat komt omdat er vroeger in de republiek Genua belasting werd geheven op het aantal ramen. Daarom werden er minder ramen gemaakt, maar om de gebouwen toch een symmetrisch aanzicht te geven, werden de ramen gewoon op de gevel geschilderd. 

Zie je het poesje bij het onderste raam zitten...zit er al heel lang...

Dankzij de trompe-l'oeil-techniek, een decoratietechniek uit de vijftiende eeuw die gezichtsbedrog versterkte, kregen de huizen van Camogli een heel ander aanzicht.


Targa Storica Sull'Isola di Camogli, in 1518 nog een eiland.


Het strand loopt uit in een punt, waarop de indrukwekkende, geel gekleurde Basilica di Santa Maria Assunta prijkt aan het kiezelstrand met de voeten bijna in de zee.


De basiliek van Santa Maria Assunta, daterend uit de twaalfde eeuw, staat op wat het oude middeleeuwse eiland wordt genoemd, het steunpunt van het dorp, waar in de oudheid het politieke en religieuze leven van het gehucht plaats vond, nu is het het trotse symbool van Camogli.


De buitengevel is eenvoudig, in contrast met de rijke en weelderige binnen omgeving bestaande uit drie gangpaden in barokstijl met gouden afwerkingen, kristallen kroonluchters en polychroom marmer en veel kaarsen.


Zowel in het gewelf als in de zijkapellen bevinden zich sculpturen en schilderwerken van kunstenaars van de Genuese school, zoals Nicolò Barabino en Francesco Semino, terwijl het hoofdaltaar is gemaakt door Andreal Casareggio.Ook vanuit deze hoek is het prachtig om te zien.Castel Dragone, ook wel bekend als het "Castello della Dragonara" , is een 12de eeuws kasteel.
De oorsprong van het Camogli-kasteel is gehuld in historische onzekerheid, waarbij verschillende bronnen verschillende bouwdate suggereren. Er werd aangenomen dat het kasteel waarschijnlijk in het begin van de 11de eeuw werd gebouwd, hoewel betrouwbare bronnen over de exacte bouwdatum schaars en onvolledig zijn.


Het oorspronkelijke kasteel, mogelijk kleiner dan zijn huidige vorm, diende zowel als uitkijk- en verdedigingscentrum voor het dorp en het aangrenzende zeegebied. Het werd een verzamelplaats voor de lokale gemeenschap om vertegenwoordigers te kiezen voor administratieve en gerechtelijke activiteiten. Het diende ook als toevluchtsoord tegen frequente aanvallen van piraten vanuit zee.


Tijdens de 14de eeuw onderging het kasteel verschillende versterkingspogingen, waarbij het wapens ontving van de Republiek Genua om de veiligheid van het dorp te garanderen. Het werd in 1366 geconfronteerd met aanvallen en vernietiging door Gian Galeazzo Visconti en Nicolò Fieschi. Tussen 1428 en 1430 werd het kasteel aanzienlijk uitgebreid en versterkt door de inwoners zelf, inclusief de aangrenzende uitkijktoren, om conflicten en aanvallen te weerstaan.


In 1438 belegerden en ontmantelde aanhangers van het hertogdom Milaan het kasteel, maar slechts zes jaar later werd het door de dorpelingen herbouwd. In 1461, te midden van spanningen tussen Camogli, Recco en Genua, kreeg het bevel om het kasteel te vernietigen, hoewel politieke manoeuvres een volledige sloop verhinderden. Tegen de 16de eeuw was het niet langer een defensieve buitenpost en werd het her bestemd als gevangenis.

Tegenwoordig worden er in het fort het hele jaar door tentoonstellingen en evenementen georganiseerd. 


De kleine intieme steegjes komen allemaal uit op een romantisch plekje, met uitzicht op zee. Erg populair onder koppeltjes die hier van hun romantische moment genieten...en een slotje ophangen.


En vergeet het pittoreske haventje niet..;-)

Na dit alles gezien te hebben, waar we een privé gids bij ons hadden die ons de geschiedenis verhalen vertelde in het Italiaans en vrouw lief dit voor ons vertaalde, lopen we terug naar huis. Komen we nog langs een paar bijzondere plekken van Camogli.


Hier heeft vroeger een bakker gezeten. De ingang van de oven is er nog.


San Giorgio die de draak dood


Madonna die wijn glas wat in Oktober gedronken wordt.
Nog een leuk klein weetje voordat we weer verder rijden, Camogli dankt zijn naam aan het feit dat de huizen het domein waren van de vrouwen, die thuis bleven als hun mannen, de vissers, eropuit trokken. Het is een verbastering van case delle mogli ( Huizen van de Echtgenotes). 

Om 16.30 uur nemen we afscheid van elkaar en rijden we nog even een stukje door van de route, als we maar eerst Genua weer door zijn, om 17.30 uur hebben we even internet, we parkeren snel de auto om nu een hotel te reserveren, op de route komen we uit bij Belforte  Monferrato.

Het hotel was makkelijk te vinden, maar dan zoeken naar een restaurant, we worden door het hotelpersoneel het dorp in gestuurd, we proberen de uitleg te onthouden want er zijn meerdere restaurants, we hebben weer geen internet, maakt het avontuur wel spannender, gelukkig hebben we iets gevonden. We eten bij Pizzeria Napoli Di de Rosa Annalisa, biedt een ervaring van hoge kwaliteit, zowel voor degenen die coeliakie- en lactose-intolerant zijn als voor degenen die dit soort problemen niet hebben. Het uitstekende deeg en de uitstekende keuze aan ingrediënten, in echte Napoliyiaanse traditie, gaan gepaard met een ruime keuze aan bieren ( waarvan één glutenvrij). Vanuit het oogpunt van gastvrijheid is het personeel super vriendelijk en behulpzaam. We zitten lekker buiten achter in de winkel en genieten van deze overheerlijke pizza. A12, A10, Via Fondocrosa, Via Ronco, A26
Datum: 09-09-2022


Vertrektijd: 09.50 uur
Aankomst:  20.50 uur

Gereden kilometers: 189 kilometer

Van Hotel:
Hotel Tiffany
Via Fosdinovo 14
54100 Marina di Massa
Italië

Naar Hotel:
Belforte
Regione Fornace 6
15070 Belforte  Monferrato
Italië


Roadtrip Toscane: 
                                     Wasserfal der Elz
                                     Burg Pyrmont 
                                     Kasteel van Eltz
                                    Gernsbach
                                    B500
                                   Grootste koekoeksklok ter wereld - Triberg
                                   Panoramastrasse
                                   Glaubenbüelenpass
                                   Sustenpas
                                   Steingletscher
                                   Reuss rivier
                                   Gotthardpas
                                   Comomeer
                                   Villa del Balbianello
                                   James Bond - Casino Royale     
                                   Florence
                                   Ponte Vecchio
                                   Duomo
                                   Chianti
                                   Val d'Orcia
                                  Val d'Orcia
                                  Pienza
                                  Lazio
                                  Cività di Bagnoregio
                                  Montefiasco
                                  Lago di Bolsena
                                   Cascate del Pelico Tonno
                                   Val d'Orcia   
                                   Bagno Vignoni
                                   Artemio Franchi
                                   Cappella della Mandonna di Vitaleta
                                   Val d'Asso
                                   Crete Senesi
                                   Baccoleno  
                                   Volpaia
                                   San Gusmé
                                   Chianti
                                   Panzano 
                                   Gaiole in Chianti
                                   Luca Cava
                                   Antica Macelleria Cecchini
                                   Peccioli 
                                   Volterra
                                   Pisa
                                   Lucca
                                   Ponte della Maddalena
                                   Lago di Vagli
                                   Carrara
                                   Apuaanse Alpen
                                   Massa
                                   Camogli
                                   Ligurische kust
                                   Riviera di Levante
                                   Sagra del Pesce
                                   Targa Storica Sull'Isola di Camogli
                                   Basilica di Santa Maria Assunta
                                   Castello della Dragonara
                                  Col de Vars
                                  Col de L' Argentière
                                  Routes des Grandes Alpes
                                  Col de Larche
                                  Piëmont
                                  Colle della Maddalena
                                  Ligurië
                                  Franse Alpen
                                  Le Guil
                                  Col du Télégraphe
                                  Col du Galibier
                                  Col du Lautaret
                                  Casse Déserte
                                  Col d'Izoard
                                  Fort du Replaton
                                  Bonneval-sur-Arc
                                  Maurienne
                                 lac de Roselend
                                 Col de I'seran
                                 Palais Lumière
                                 Tignes
                                 Cachat bron
                                 Cormet de Roselend
                                 Èvian-les-Bains
                                 Parc National de la Vanoise
                                 Chevril-dam
                                 Val-d'Isère
                                 Meer van Genève

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je bezoek en leuk dat je even de tijd neemt om een berichtje achter te laten!
Thanks for visiting my blog and leaving a comment!