Incanto Images Fotografie

Incanto Images betekent betoverende foto's.
Ik hoop dat de betovering werkt en dat je kan genieten van de foto's.
Van macro- tot landschapfotografie en alles wat daar tussen in zit.

Zwarte Stern

20-07-2010
Vandaag met Loes op deze mooie dag even naar de zwarte Stern wezen kijken. Op tijd saampjes in een kano gestapt. Een aardig tochtje eerst in de armen, want die voelde ik al na 100meter, dus die spier meer trainen op de sportschool. ;-) We gingen een smal bruggentje onderdoor toen nog een stukje kanoën. Wat is het toch mooi in dit gebied. Woon er ook maar hier nog nooit geweest. Is ook alleen toegankelijk voor klein spul, bij de Stern aangekomen een schuilplek tussen de rietkragen gevonden zodat we alle twee foto’s konden maken. De twee kleintjes zaten achter het riet, waren nog wel te zien maar elke keer kwam er door de wind een stengel voor de kleintjes langs, dan gaat een foto maken heel moeilijk… dan maar even iets anders doen. En dat was gelijk een oefening: hoe gaan we de ouders er vliegend op zetten, dat was nog niet zo gemakkelijk, er zitten een paar scherpe tussen maar dan weer niet helemaal op de foto, daar moeten jullie maar even door heen kijken, sorry. We weten nu wel wat de kleintjes te eten krijgen, we hebben rupsjes, krekeltjes, sprinkhaantjes en een lekker visje voorbij zijn komen, wat een belevenis is dit om te zien. De foto’s zijn gemaakt met de 70-300 en gecropt.
Loes dank je wel voor deze super middag. Ik was nog net op tijd thuis om aan het eten te beginnen. Wat gaat de tijd toch snel wanneer je het naar je zin hebt.


Deze foto is flink verkleint om te kunnen zien wat de kleine nu echt te eten krijgt. Zien jullie het koppie van de sprinkhaan.De zwarte stern (Chlidonias niger) is een vogel uit de familie van sterns (Sternidae). De zwarte stern is een trekvogel die in Noord- en Midden-Amerika, het noorden van Zuid-Amerika, Eurazië en Afrika voorkomt

Moeder en vader hadden het druk met het voeren. Bekkie open, eten geven en weer weg vliegen. Wat gaat het met een enorme snelheid op goed te mikken.


Een volwassen exemplaar is 20 tot 25 centimeter groot, met een vleugelspanwijdte van 59 cm. Hij is ongeveer even lang als de dwergstern, maar oogt groter, omdat de dwergstern veel kortere vleugels heeft (spanwijdte 44 cm). Het lichaamsgewicht is 60 tot 75 gram. Beide geslachten hebben een gelijk verenkleed. In het voorjaar en de vroege zomer hebben zwarte sterns een roetzwarte kop en een geleidelijk naar grijs aflopend verenkleed op de borst.

En vangen, wat zijn dit mooie momenten en mee te maken.

Zwarte sterns zijn vogels van ondiepe, zoete tot brakke moerassen en wateren. Gebroed wordt in zompige weilanden en verlandingszones, bij voorkeur in velden van krabbescheer en op eilandjes van plantenresten. In de broedtijd worden vooral grote insekten gegeten. Daarnaast staan ongewervelden en vis op het menu. Het zijn trekvogels, die 's winters voor de kust van tropisch West-Afrika bivakkeren. Zwarte sterns maken deel uit van het Nederlandse laagland-landschap en zijn onlosmakelijk verbonden met uitgestrekte natuurgebieden van rivierdelta en laagveenontginningslandschap.

En weer één, het is voor de Stern geen oefening meer, maar voor ons was dit een goede leerschool.

Eind april arriveert de zwarte stern, na een lange reis uit Afrika. In De Wieden broeden ruim 200 paren, de grootste populatie in Nederland.

Het broeden deden de sterns oorspronkelijk op drijvende planten zoals krabbescheer. Door de achteruitgang van de waterkwaliteit was er minder krabbescheer en liep de populatie zwarte sterns sterk terug. Het werd een bedreigde vogelsoort en de zwarte stern kwam op de rode lijst terecht.
Door het uitzetten van broedvlotjes wordt nu geprobeerd deze bijzondere vogel voor Nederland te behouden.
Waar blijven ze nu met eten. Wanneer de ouders niet in de buurt waren zaten ze gewoon heel rustig te wachten...en het bekkie open doen wanneer ze dachten dat één van de ouders er aan kwam...
poetsen en elkaar warm houden, er valt er wel eens één tussen de lelybladeren....
en het leren vliegen is een drukke bezigheid wanneer je ouders niet in de omgeving zijn.
Even een moment om uit te rusten.


De zwarte stern is de donkerste stern die in Nederland voorkomt. Met name in het zomerkleed vallen de donkere kop en buik op. In het winterkleed is de vogel lichter gekleurd en is dan het beste te herkennen aan een zwarte vlek op de zijborst.

Het voedsel van de zwarte stern bestaat uit insecten en larven van insecten, maar ook kleine vissen worden gegeten. De vogel vliegt tijdens het foerageren laag over het water en doet in de vlucht denken aan een zwaluw. De vogel broedt op verschillende plaatsen in Europa, waaronder in Nederland, in moerassen en andere gebieden met ondiep water. Het nest wordt op een beschutte plaats gebouwd van rottende plantenresten en staat vaak gedeelte onder water. Tijdens de trek doen veel vogels Nederland aan, waarbij de vogels ook te zien zijn in meer open water. De broedpopulaties van Europa zijn de laatste decennia sterk in aantal achteruit gegaan.

Wat hebben ze een mooie vlucht over zich, ze kunnen zich in allerlij bochten draaien om op het goede punt uit te komen.Tot de volgende...

14 opmerkingen:

 1. Hoi Yvon,
  Wat een gave serie is dit.
  die kleintjes, geweldig, maar ook de vliegende sternen heb je prima op de foto gezet, een erg mooie reportage.

  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Yvon

  Dat heb je maar weer mooi geflikt....ze staan er allemaal prima op hoor, geweldig zoals je dat kleie grut hebt weten vast te leggen.

  Groetjes, en veel plezier morgen,
  ik ga morgen nog even naar Sail wat portretjes schieten.

  Joop

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Knappe foto's, ze staan er prachtig op. En wat zijn die ukkies leuk om te zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Oh Oh Von, hoe heb je dit toch een maand lang op je harde schijf kunnen laten staan, deze serie is zó ontzettend mooi!
  Wat heb jij die voermomentjes goed in beeld, dat visje had ik niet eens gezien.
  Maar ja, ik gokte telkens op het linker sterntje, en hier zie je dat de rechter iedere keer het lekkere hapje krijgt.
  Ik vraag me nu af welke van de twee er is overgebleven, vast en zeker die rechter....
  Je serie is om te smullen!
  En een heerlijke herinnering aan ons gezellige middagje op het water, voor herhaling vatbaar!
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dit is een ware genot voor onze ogen Yvon !!
  Wat een heerlijke serie...
  Lieve weekend groetjes Anna

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Yvonne.
  Wat een heerlijke dag met Loes...
  En wat prachtig in beeld gebracht...En zoals Loes al schreef...Je moet het geduld maar weten op te brengen :)
  Ik zet er wel eens iets te snel op..Geen geduld dus :).
  Maar dit is zo mooi!!!!...in beeld gebracht.
  Ja..Een super serie.
  Gr Henk

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Prachtige scherpe foto's Yvonne.
  Heel mooi in beeld gebracht en die kleintjes zijn top :-)
  Groet,
  Peter en Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Prachtige serie Yvon wat een schatjes zeg die kleintjes en ja die sprinkhaan erg leuk om te zien en de ene zijn dood is de andere zijn brood hé knappe serie
  Fijne dag groetjes Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 9. schitterende plaatjes weer!
  top!!!
  groetjes jolanda

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Deze had ik nog niet gezien :-) Wat een prachtige serie met die kleintjes met open bekkies ... heel erg mooi!

  Groetjes, Miranda

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Knappe reeks. En de scherpte valt best mee voor de aanvliegenden.
  Twee dames in een kano gewapend met camera en lenzen... dat had voor zeker ook een mooi plaatje opgeleverd ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Je laat hier een geweldige serie zien van de zwarte stern. Mooi dat je zo dichtbij kon komen en de jongen er goed op hebt kunnen krijgen.

  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 13. superb captures!! great focus,tones and compositions! regards

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hi Yvon,

  En nog een geweldige serie.
  Hier heeft de vogel pech absoluut niet toegeslagen.
  Stuk voor stuk mooi belichte opnames die regelmatig een ooooohh of een aaaaahhh uitlokken.

  Groetjes, Karina

  BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je bezoek en leuk dat je even de tijd neemt om een berichtje achter te laten!
Thanks for visiting my blog and leaving a comment!