Incanto Images Fotografie

Incanto Images betekent betoverende foto's.
Ik hoop dat de betovering werkt en dat je kan genieten van de foto's.
Van macro- tot landschapfotografie en alles wat daar tussen in zit.

Fuut met jong


03-06-2020 – 09-06-2010
Bij ons in de omgeving een nest van de fuut. Onder de steiger van de haven zitten ze niet echt op een goede plek. Wanneer je daar elke dag voorbij loopt en tegen ze praat wennen ze wel aan je, maar komt er een vreemde dan is dat niet altijd goed. Maar daardoor kon ik wel deze plaatjes maken. Bij mij gingen ze door met het nest fatsoeneren en trokken zich niets van mij aan… Jammer dat ze nu aan het zwemmen zijn, zie ze nog wel elke avond, komen terug naar hun vertrouwde plekje. De jongen worden al groot en moeders vindt het niet altijd meer goed dat ze op de rug willen.

Zoals alle leden van deze familie is de fuut een typische watervogel van plassen en meren. Zijn donkere oorpluimen geven hem een karakteristiek uiterlijk. Hij heeft een wit gezicht met een roodbruine en zwarte kraag eromheen die opgericht staat bij het baltsritueel. Zijn onderkant is wit, van boven is hij donker overgaand in roestbruin. Tussen oog en snavel zit een zwarte streep. De poten hebben geen zwemvliezen. De jongen zijn zwart-wit gestreept en vaak maken zij een ritje achterop de rug van hun ouders. Het ouderpaar begroet elkaar met een uitgebreid baltsritueel.

Doordat de poten vrij ver naar achteren op het lichaam staan, kan de fuut zich niet zo gemakkelijk lopend over het land voortbewegen. Nesten worden daarom bij voorkeur dicht langs de waterkant gebouwd. Een zeer kenmerkende eigenschap is de mogelijkheid om redelijk lange afstanden onder water zwemmend af te leggen. Dit wordt gedaan om vis te eten, of bij gevaar, om te vluchten.

Een fuut leeft van visjes (2-10 cm), welke onder water worden gevangen door ze te achtervolgen. Dit gebeurt door onder water te duiken, en tot zo'n halve minuut onder water te blijven. In zeer helder water wordt soms vanaf de oppervlak gejaagd, dan kijkt de fuut met de kop onder water. Dit gebeurt doorgaans in de ochtend en op de namiddag.

Saampjes even rustig genieten

Futen staan bekend om hun baltsgedrag. Dan zwemmen ze naar elkaar toe, met de hals gestrekt, en zwemmen tegen elkaar op, met de borst uit het water geheven. In het voorjaar bouwt een futenpaar een speelnest op het water om verliefd op te vrijen. Kort daarna wordt langs de waterkant een steviger nest gebouwd, waar de eieren in worden gelegd. Beide ouders broeden die om beurten uit, hoewel het nest soms voor kortere tijd wordt verlaten. Dan worden de eieren met plantenresten afgedekt, dit ter camouflage. In de broedperiode kan de fuut minder goed vliegen, waardoor hij kwetsbaarder wordt voor verstoringen in zijn leefomgeving.

Drie is toch wel veel..

De kuikens hebben zwart-wit gestreepte lichamen, waaraan de ouders ze kunnen herkennen. Enkele dagen nadat ze uit het ei zijn gekomen kunnen de kuikens al zwemmen. Toch zie je vaak dat de ouders de jongen op de rug meenemen, zelfs tijdens het duiken. Op de rug zijn de kuikens beter beschermd tegen roofvissen en reigers. Na ongeveer tien weken zijn de jongen zelfstandig.

Eindelijk alle drie achterop

Even kijken of mama wel de goede kant op gaat.

10 opmerkingen:

 1. Hoi Von

  FANTASTISCH......FANTASTISCH.....FANTASTISCH
  geweldige foto's en een alleraardigst bijschrift..... dit zie ik graag.
  Mijn complimenten hiervoor.....you're Great.

  groetjes en een knuf van Joop

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Geweldige foto's Yvonne!! ik kan niet anders zeggen.
  Echt Super.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Geweldig mooie serie Yvonne mijn complimenten TOP!!! ben het helemaal met de andere eens
  Fijn weekend
  Groetjes Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Werkelijk een prachtige serie Von, haarscherpe foto's van deze zeer fraaie futen, en ook nog eens interessante info er bij.
  Het wat een genot om hier naar te kijken,
  mooie zonnige zondag en groetjes
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Prachtige foto's. De kleine fuutjes op moeders rug doen het altijd goed. Maar de close ups van de volwassen fuut vind ik het mooiste. Superscherpe foto's en mooie uitsnedes.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Yvonne
  Wat een pracht van een foto serie van de Fuut..
  De klasse straalt ervan af..En ze passen zo mooi allemaal in deze serie.
  Ja..dit is Top!
  Gr Henk

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat heb je weer een super serie neergezet Yvon. Prachtige dieren zijn het, nu kan je ze goed van dichtbij bekijken zonder dat ze onder water duiken.

  Groetjes Marjon

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Super zeg die foto's van de Fuut. Ze zijn zo schuw en daardoor lastig vast te leggen. Knap!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. De eerste foto blijft voor mij de absolute uitschieter van deze reeks.

  BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je bezoek en leuk dat je even de tijd neemt om een berichtje achter te laten!
Thanks for visiting my blog and leaving a comment!