Incanto Images Fotografie

Incanto Images betekent betoverende foto's.
Ik hoop dat de betovering werkt en dat je kan genieten van de foto's.
Van macro- tot landschapfotografie en alles wat daar tussen in zit.

Woodpecker

30-05-2010 tot 22-06-2010

Zo begon het allemaal op een nog koude zondag, dat we getik tegen de pinda's aan hoorde. Ik had de pinda's opgehangen voor de groenehalsbandparkiet maar plots was daar een bonte specht. Ook heel leuk natuurlijk dat deze even langs komt. Hij is alleen niet meer weggeweest en heeft heerlijk van de pinda's genoten.
De foto's zijn door het raam genomen en helaas is daardoor de kwaliteit van de foto's iets minder.

De grote bonte specht is met een lengte van 23 tot 26 centimeter een vrij grote vogel, die bovenop zwart is en wit van onder. Hij heeft grote, ovale witte schoudervlekken en een rode anaalstreek. De ogen zijn bruinrood, de snavel en de poten zijn grijs. Het mannetje heeft een rode vlek op het achterhoofd, het vrouwtje heeft een geheel zwarte kruin.

De kleine komt ook even kijken, allemaal nog heel onwennig. Is ook twee keer tegen de ramen aan gevlogen, er was toch luxaflex aanwezig.

Hij voedt zich met insecten, vooral met de larven van kevers die zich onder de bast van naaldbomen ingraven, maar hij eet ook noten, bessen en zaden van naaldbomen. Hij hakt vaak een gat in een boom om daar de dennenappel in vast te klemmen. Dit noemt men een spechtensmidse.

Wanneer er een pinda bemachtigd was uit het netje, terug naar de boom om de pinda fijn te hakken.

De grote bonte specht heeft een heel bijzondere vijand: de Halsbandparkiet – oorspronkelijk uit India maar als ontsnapte kooivogel nu onder andere gevestigd in Nederland - verjaagt de dieren uit hun nestholen. Er is echter nog geen bewijs dat de Halsbandparkiet negatieve invloed heeft op de populatie van de Grote bonte specht. De Grote bonte specht is de laatste jaren in aantal alleen maar toegenomen.

Zelfs nu met het gezin op pad. Alle twee de kleintjes zijn er. Wat een mooie belevenis is dit.
Links onder zit er een te wachten op eten.

De Grote bonte specht hakt zijn nest het liefst uit wat zachtere houtsoorten en begint een aantal verschillende gaten te hakken voor hij er een uitkiest om te nestelen. Nestkastjes hebben bij deze vogels geen nut omdat het maken van een nest een onderdeel is van het baltsgedrag. Het wijfje legt 4-6 witte eieren.

Het voeren van de kleintjes..

Zijn verspreidingsgebied beslaat een groot deel van Europa en Noord-Azië. De grote bonte specht broedt in alle soorten bos, maar ook in cultuurlandschap met boomgroepen, parken en tuinen, zelfs in grote steden. De Grote bonte specht is een vrij schuwe en voorzichtige vogel, maar hij bezoekt wel voedertafels en vetbollen in tuinen.

Toch opletten waar de kleintjes zijn...de geluiden die ze naar elkaar maken is zo leuk om te horen.

De grote bonte specht is de drummer van het bos; zowel mannetje als vrouwtje roffelen op takken om territorium en paarband te versterken. Grote bonte spechten hakken een nestholte uit in bomen, waarbij de voorkeur, begrijpelijk, uitgaat naar zachte houtsoorten. Berken zijn favoriet, maar andere boomsoorten worden ook gebruikt om een holte met rond gat in uit te hakken. Een specht krijgt daarbij geen hoofdpijn doordat de hersenen in een soort schokdempers zijn ingekleed. In de nestholte worden de eieren gewoon op het hout gelegd; de grote bonte specht maakt geen comfortabel nest voor de jongen.


Kleine zit te wachten op eten.

Grote bonte spechten zijn het gehele jaar in de omgeving van hun broedgebied aanwezig, hoewel ze in de winter wel een ruimer gebied gebruiken op zoek naar voedsel. Bij die omzwervingen komen deze spechten ook regelmatig in (stads)tuinen terecht.

Daar is het eten dan..

Broedperiode: Begint midden april met broeden

En weer een beetje eten halen..

Aantal eieren: 4-7, soms 3-8

Ook een kleine komt het een keer proberen, en moet zeggen het lukt hem aardig.

De grote bonte specht komt overal in Europa voor waar bossen zijn: van de noordelijke naaldbossen, de taiga, tot in de lommerrijke mediterrane bossen. Het verspreidingsgebied rijkt zelfs in het Atlasgebergte in Marokko, Iran tot in Mongolië. In het ruime verspreidingsgebied worden maar liefst 27 ondersoorten gevonden!

9 opmerkingen:

 1. Hey Yvon

  Wat geweldig om zo'n serie te kunnen maken,
  ze staan er practig mooi op en de belichting is ook uitstekend.....en dat zomaar even in je achtertuin..... je boft maar.

  complimentjes hoor.

  groetjes en een knuf, Joop

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtige serie van de grote Bonte Specht, vooral de foto waar ze elkaar eten geven vind ik heel mooi.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat is leuk om dit van dichtbij te zien gebeuren. Leuk verhaal heb je erbij gezet. De foto's zijn natuurlijk ook weer toppie.

  groetjes marjon

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een geweldig mooie serie van de Bonte specht
  Fantastisch dat je dat in je tuin heb
  Knap gedaan hoor
  Groetjes Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Prachtige serie heb je gemaakt.
  Heerlijk om dit te mogen zien van dichtbij.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat geweldig deze serie, met die kleintjes erbij, enig!
  Ook heel mooi gedaan, Von.
  En erg interessante info erbij, een topserie!
  Groetjes
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Yvon
  Wat een pracht van een serie!..van de Specht.
  En dat van die halsbandparkieten..Ja ik had er al eens eerder over gehoord.
  Ik weet niet of het ergens anders...anders is..Maar in het AWD..zie je veel spechten...Maar daar heb ik nog geen halsbandparkieten gezien.
  Gr Henk

  p.s. Ik heb je als Link toegevoegd

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat bof je met deze gasten in je tuin. Mooie reeks, laatste foto voind ik het mooist.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Leuke foto van de specht. Maar kijk maar wat de specht doet bij onze flat. Zie www.rtvkatwijk.nl

  BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je bezoek en leuk dat je even de tijd neemt om een berichtje achter te laten!
Thanks for visiting my blog and leaving a comment!