Incanto Images Fotografie

Incanto Images betekent betoverende foto's.
Ik hoop dat de betovering werkt en dat je kan genieten van de foto's.
Van macro- tot landschapfotografie en alles wat daar tussen in zit.

Vogelpark Avifauna - Cuba Volière

18-11-2010
Vandaag met Cristien naar Avifauna geweest. Ik had eerst nog een molenroute uitgestippeld op weg naar het park, maar deze molens had ik al. Het was bedompen weer en we waren ook bijna alleen in het  park, van het voorjaar nog maar een keer over doen. Ik had vrijkaartjes omdat ik van Dierenpark Amersfoort een abonnement heb en deze vrijkaart moest ik gebruiken voor 31 Dec 2010.  Was dus een mooie gelegenheid om hier heen te gaan met z'n tweetjes. Ik denk dat niet alle vogels zich hebben laten zien, maar wat we gezien hebben was prachtig. Tussen de middag was in het park niets open om even te zitten en een hapje te eten, maar er was een prachtig alternatief in het Avifauna Hotel wat naast het park staat. Echt een aanrader om daar even tussen de middag te eten.  
In het Cuba Volière begint de wandeling van het park.

De Rode Ibes is een vreemde vogel, hij is namelijk "eigenlijk"niet rood. Dat vraagt om enige uitleg natuurlijk. Deze ibissen hebben van oorsprong bruingrijze en witte veren, ook jonge rode ibissen hebben die kleuren. Alleen door de natuurlijke aanleg kleurstoffen uit hub voedsel op te nemen, kleuren de vogels langzaam rood tot de rode ibissen die wij kennen. De befaamde Zweedse arts, plantkundige, zoöloog en geoloog Carl Linnaeus beschreef deze prachtige vogel voor het eerst in 1758.

Rode ibissen zijn rond de 60cm groot een man en pop zijn ongeveer gelijk. De man is wel groter en hij heeft een langere snavel. Ze leven in Zuid-Amerika langs de Amazone rivier en komen voor in Brazilië, Colombia, Venezuela, Guyana, Frans Guyana op Trinidad en Tobago en in Suriname. In Suriname leeft zelfs de helft van de wereld populatie van deze soort.

Ook in Noord-Amerika, met name Florida, leeft deze ibis in het wild, maar onderzoekers hebben aangetoond dat die populatie geheel afstamt van ontsnapte of vrijgelaten exemplaren.

  

 De pop legt per legsel gemiddeld 3 eieren, die 22 dagen bebroed worden voor de jongen er uit kruipen. De jongen worden door beide ouders om en om gevoerd, om de beurt vliegen de oudervogels naar ondiepe plassen om voedsel te verzamelen, de partner blijft op het nest tot de ander terug is. Na 4 weken klimmen de jonge ibissen uit het nest en beginnen hun vleugels te oefenen. Meestal na 3 dagen van vleugel oefeningen vliegen ze echt uit.


In het wild worden rode ibissen gemiddeld 15 jaar oud.


 
Flamingo's vormen een familie met 6 soorten die (na DNA-onderzoek) sterk verwant blijken met futen en duiven. Lange tijd werd gedacht dat ze verwant waren met ooievaars, maar dit blijkt niet zo te zijn. Tegenwoordig worden flamingo's ingedeeld in een eigen familie met twee geslachten, de Phoenicopteridae.


De soorten verschillen in grootte en kleur en ze leven ook in verschillende gebieden, in Afrika, Azië en Zuid-Amerika.

De natuurlijke habitat bestaat uit kustgebieden en zoutmeren, vaak wateren met een zeer hoog zoutgehalte.


De roze flamingo, deze soort is voor het eerst beschreven in 1811 door Pallas. Deze grote vogel leeft in het zuiden van Azië, in Afrika en in het zuiden van Europa, met name in Spanje. Een enkele keer worden de vogels ook waargenomen in Frankrijk, België en zelfs Nederland.


De roze flamingo is de grootste van de 6 soorten die wereldwijd leven, hij wordt gemiddeld 1,40 meter hoog maar het grootste ooit gemeten exemplaar was zelfs 1,87 meter.

Flamingo's kunnen zeer oud worden, in een dierentuin in Australië leeft een exemplaar dat daar in 1933 als volwassen vogel arriveerde. In 2010 is/was deze vogel nog steeds in leven. In het wild is de kans dat een dier zo oud wordt ongetwijfeld veel kleiner, iets trager kan al fataal zijn.

 
 Een flamingo heeft in verhouding met zijn geringe lichaamsgewicht enorm lange poten. Een volwassen flamingo weegt niet meer dan 3 kilo, maar de poten zijn vaak bijna een meter lang. Ook de hals is lang, ongeveer net zo lang als de poten. Dat moet ook wel want flamingo's staan het grootste deel van de dag recht op hun poten naar voedsel te zoeken. De kop hangt dan ondersteboven in het water en stroomt vol water. Dankzij een ingenieus filtersysteem in de snavel wordt het voedsel gescheiden van het water. Dit systeem van filteren wordt ook gezien bij een aantal walvis soorten, die hebben daar de baleinen voor.


De poten hebben zwemvliezen, maar die zijn vooral bedoeld om te zorgen dat de vogels niet wegzakken in de modderige bodem waar ze hun eten zoeken.

Het voedsel van flamingo's bestaat uit allerlei kleine waterdiertjes met garnalen en kreeftjes hoog op de lijst. Met name uit de garnalen wint de vogel de bouwstoffen voor zijn prachtige roze kleur.

 In de broedtijd bouwen flamingo's van modder en planten een flinke heuvel met een eenvoudig kuiltje bovenin. Deze heuvel is vrij hoog, omdat ze in veel gebieden waar ze leven eb en vloed meemaken. Na uitvoerig balts en imponeergedrag door de mannetjes volgen er meerdere paringen. Het vrouwtje legt ruim een week later een enkel groot ei. Beide vogels broeden om beurten na een maand komt het ei uit. Dit uitkomen blijkt een hele klus, want tussen het moment van aanpikken en daadwerkelijk uitkomen kan wel 48 uur zitten.


Een net geboren jong is amper 15 cm groot en bedekt met dik grijs dons. Net als duiven produceren flamingo's een soort kropmelk, een vette en voedzame vloeistof. Hiermee voeden ze het jong gedurende twee maanden. In die tijd is het jong flink gegroeid en kan het al wat lopen. Het blijft nog lang bedelen bij de ouders maar leert ondertussen ook zelf voedsel verzamelen. Met drie maanden hoort hij zelfstandig te kunnen eten.

Pas na een jaar worden de veren roze, maar nog steeds veel lichter dan die van de ouders. Helemaal volwassen en op kleur is hij pas op vierjarige leeftijd.


In dierentuinen wordt veelvuldig gekweekt met deze flamingo's, de dierentuin in Bazel was hier al in de vijftiger jaren succesvol mee. Zij kweekten tot nu toe rond de 400 jongen die overal ter wereld in dierentuinen leven, het gevaar van inteelt lag op de loer. Nu de diverse tuinen wereldwijd beter samenwerken, ontstaat er weer een wat bredere genenpoel en worden er geen of bijna geen dieren meer uit het wild gevangen.


 
Tot de volgende....

37 opmerkingen:

 1. Hoi Ivon
  War een mooie foto’s van die vogels mijn complimenten.
  Groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Yvonne,
  Mooie fleurig gekleurde opnames van deze prachtige vogels. Ik zelf vind die Ibissen altijd erg mooi. Je hebt ze er dan ook erg mooi opgezet met ook nog een fraaie weerspiegeling. Ook die flamingo's staan er prachtig op. Schitterend van kleur ook. De garnalen hebben goed hun best gedaan,..haha..!! Mooi gedaan Yvonne!!

  Groetjes en een fijn weekend,
  Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Yvon

  Een erg leuke lokatie, en je kunt er heerlijk rustig fotograferen....de opnames van de ibissen en flamingo's zijn bijzonder mooi geworden....die kleurtjes doen het altijd goed he.

  Ik wens je een heel fijn weekend en doe de groetjes aan Sjaak.

  lieve groetjes Joop en Nel

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo Yvonne,

  Hele mooie opnames, vooral die van de De Rode Ibes.

  Avifauna is een leuk park, waar je hele mooie foto's kan maken. Dat van der Valk hotel is zeker een aanrader!!

  Groeten en fijn weekend.

  Remco

  BeantwoordenVerwijderen
 5. De flamingo en de ibis met de spiegeling zijn prachtig. De rest natuurlijk ook.
  Mooie serie en goede informatie erbij.
  Gr. Elly

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hallo Von,
  Schitterend weer.
  Vooral de opnames met de spiegeling erbij.....
  Werkelijk heel mooi.
  Nette info erbij.
  Complimenten hoor.
  Gr John.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Waw, wonderful pictures.. colours and reflections are amazing! Thanks.. wish you a nice weekend:)
  Matias..

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Yvonne,

  Wat een contrast tussen de rode ibissen en het groen, heel mooi. De ibis met reflectie ook heel fraai. Van mij had hij nog wat meer uit het midden mogen staan. Ik weet niet of dat er in zat?
  Flamingo's knallen er ook mooi uit.

  Groetjes, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een kleurenpracht. Het spat echt van het scherm af zeg! Heel mooi!
  Fijn weekend!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Preciosas fotos de estos flamencos. Mis felicitaciones. Saludos.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Prachtige opnames en de kleuren van de ibissen en de flamingo's springen er mooi uit. Ik ben er ooit vroeger is geweest. De spiegelingen in het water zijn ook er mooi dat je die erbij gezet hebt.

  Groetjes Marjon

  BeantwoordenVerwijderen
 12. een schitterende repotage van een moi vogepark, ik ben er in het verleden weleens geweest,
  zag daar mijn eerste uilskuikens:-)
  prachtig om te zien :-)

  een heel fijn weekend yvonne

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat was het gezellig!!! Leuk om nu
  weer even terug te zijn bij die dag.
  Ik heb hier weer veel geleerd,
  de bordjes waar je deze info hebt
  weggetoverd, heb ik gemist! Haha...
  Gelukkig jij niet, de Ibes wat zijn ze mooi
  van kleur. Je hebt er fraaie opnames van
  weten te maken met mooie spiegelingen.
  Ook de flamingo`s zijn schitterend geworden.
  Ja de molens dat was een leuk tochtje, na veel
  slingers weer eentje gevonden. Telkens kwam de
  teleurstelling met de woorden deze heb ik al.
  Ook de Uiltjes ergens in een woonwijk, straatje
  in straatje uit maar nee toen wij er waren
  geen uiltje te bekennen. Gelukkig konden we
  later in dit park volop fotograferen en
  genieten we nu van deze mooie beelden.
  Liefs Cristien.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. U heeft een bijzonder interessante en mooie serie neergezet. Prachtige volgels, welke prachtig gefotografeerd zijn. Het begeleidend schrijven is èn toegangkelijk en (zeer)lezenswaardig. Hulde! Met de D700, naar ik vermoed?

  Graag verblijf ik,
  Ivo Verboon

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Yvonne, tes oiseaux sont magnifiques, et tout particulièrement les flamants roses.
  Tu as réalisé de magnifiques clichés.
  Bravo et bon week-end!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat een prachtige serie. De kleuren spatten van mijn scherm. Hele mooie composities en goed scherp. Knap, want meestal zijn ze toch wel lastig fotograferen.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wow! Your photos are stunning. You're an excellent nature photographer. Bravo!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Hè lekker wat kleur te zien op deze grijze dag Yvon.
  Prachtige dieren die je fraai op de foto hebt gekregen.
  Je informatie is ook leuk om te weten.
  Prachtig gedaan,
  Groetjes Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Haha, een Lelie heeft 6 bloemblaadjes en dus mag jij raden met wel zinnetje ik begonnen ben.
  Knuf bufff

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Hoi Yvon.....

  is je vettaart gelukt???

  Wat een mooi serie, ik ben daar nog nooit geweest,maar begreep van Cristien dat het een leuk park is en best eens de moeite waard om daar te kijken....
  De foto van de Ibis en flamingo's zijn toch prachtig....maar ook de 2 andere soorten heb je prima vastgelegd
  De belichting en scherpte zijn prima, complimenten

  Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
 21. prachtige kleuren, de ganse reeks door
  die eerste foto, prachtig vastgelegd met die 'bewegingscirkels' in t water er nog net bij
  gr, peter

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Vooral de Ibis vind ik prachtig Leuk de informatie over de vogels leer ik er toch nog wat bij Die spiegeling in het water vind ik ook zo mooi Genoten van je serie groetjes Jacky

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Prachtige serie Von, wat een kleuren!!! Leuk om via de foto's jullie gezellige dag een beetje mee te beleven!

  Groetjes, Gonne-Marieke

  BeantwoordenVerwijderen
 24. The nature give us the best coöours!
  You catch them!! Very nice pictures!
  Greets Olli

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Hoi Yvon, Wat een geweldige fotoserie heb je hier weer geplaatst. De Ibissen en flamingo's staan er bijzonder mooi op. Zo te lezen is het vogelpark Avifauna een leuke plek om naar toe te gaan.
  Groetjes Odette

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Hoi Von,

  Hihihi ja het heeft even geduurd maar ik ben er inderdaad weer :-)
  Heb jammer genoeg wel heel veel moeten missen, maar het was voor het goede doel zullen we maar zeggen.....

  Wat een heerlijke serie is dit geworden zeg.
  Zo midden in de natuur en het oogt alsof ze volledig vrij zijn.............of was jij daar in Cuba??
  Hoe dan ook mooie serie.

  Groetjes, Karina

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Hoi Yvin,

  Nou ze zijn allemaal weer helemaal top hè!!!
  Erg mooie serie, met hier en daar prachtige spiegelingen.

  Groetjes Rardo.

  BeantwoordenVerwijderen
 28. very nice photos with the birds, but for me the 2 and the 3 are perfect! because of the coulers and the shape of the bird in the water, well done :D
  let me invite you to see my place http://tiagophotografy.blogspot.com/ , hope you like my work, and hope that my work can insipre you!
  Hugs from Portugal

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Gave serie Yvon vooral die Oranje vogels vind ik zo prachtige mooie close ups heb je ook gemaakt
  super
  Fijne avond hé groetjes Janny

  P's bevalt je nieuwe camera ?? ja zeker

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Pfff wat een reacties staan hier al, ik sluit aan in de lange rij ;)
  Wat me het meest opvalt aan je mooie foto's zijn de geweldige weerspiegelingen, die geven echt een grote meerwaarde aan de toch al zeer fraaie plaatjes.
  Prima gedaan weer Von!
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Om foto's te maken is het een geweldig park he. Je foto's zijn zeker erg mooi geworden, prachtig van kleur en scherpte. De spiegelingen maken het helemaal af.
  Groetjes Jacqie

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Hai Von,

  De foto van de rode ibis in het water is heel mooi. Goed gespot. Jammer dat het water beweegt voor het spiegelbeeld, aan de andere kant brengt het wel weer een beetje actie in de foto.
  Prachtige serie weer.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Indrukwekkende reeks met prachtige kleuren en prachtige beelden, zijn allemaal prachtig, maar ze zijn nog meer dat de flamingo's worden weerspiegeld in het water.

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Hoi Yvonne
  Wat hebben deze vogels prachtige kleuren..En ik denk dan "Ze moeten wel erg opvallen voor roofdieren/vogels likt mij"...Maar wij hebben hier b.v. ook de zilverreiger..die valt ook op.
  Prachtige vogels...En het is voor mij al weer een tijdje geleden dat ik (boven) een feest had in avifauna.(ook leuk voor kinderen trouwens)
  Gr Henk

  BeantwoordenVerwijderen
 35. Gorgeous flamingo captures , what lovely color saturation and reflections!! Warm greetings from New England, USA, Linda

  BeantwoordenVerwijderen
 36. Superb snail photo too.. I love the softened focus around him and your composition.. It is amazing work!

  BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je bezoek en leuk dat je even de tijd neemt om een berichtje achter te laten!
Thanks for visiting my blog and leaving a comment!