Incanto Images Fotografie

Incanto Images betekent betoverende foto's.
Ik hoop dat de betovering werkt en dat je kan genieten van de foto's.
Van macro- tot landschapfotografie en alles wat daar tussen in zit.





Avifauna - Roze pelikaan - Pelecanus onocrotalus

 18-11-2010
Vandaag met Cristien naar het Vogelpark Avifauna geweest.
In het Vogelpark Avifauna vind je een groep roze pelikanen. Deze hebben hun vaste stek achterin het park bij een grotere vijver met nog meer vogels, die komen nog.


Ik vind pelikanen rare snuiters; mede door hun veel te grote snavel met daaraan hun eigen "visnetje".

In het wild is, ook in ons land, zo nu en dan wel eens een roze pelikaan te zien. Het is maar de vraag of dit een echte verdwaalde wilde vogel is of dat het gaat om een ontsnapt exemplaar uit een vogelpark o.i.d. Pelikanen komen uit toch wel wat warmere gebieden. De roze pelikaan komt voor in zuid en zuidoost Europa en verder zuidelijk in Afrika. Het is bekend dat zij in de groep een school vissen bij elkaar kunnen drijven en dan een enorm feestmaal hebben. Eendracht maakt macht, zullen zij eens in een ver verleden ontdekt hebben.




Pelikanen is een familie van watervogels die bekend zijn door hun opvallende uiterlijk, hun grootte en hun gedrag. De familie telt 8 soorten.


Pelikanen kunnen tot 14 kg zwaar worden. Ze worden tot 1,80 meter lang en kunnen een spanwijdte van 3 meter hebben en een leeftijd van 35 jaar bereiken. De beide Euraziatische soorten (de roze pelikaan en de kroeskoppelikaan) behoren tot de grootste vliegende vogels.


 Pelikanen zijn piscivoor; hun voedsel bestaat uit vis. Een groep pelikanen jaagt gezamenlijk. Door uitbundig vleugelgeklapper wordt een school vis naar ondiep water gedreven. Pelikanen hebben een grote snavel en een grote keelzak. Als een pelikaan een prooi ziet schept hij de vissen uit het water. Als hij zijn hoofd optilt gaat het water weg en blijf de vis achter.

Ook naast de gezamenlijke jacht zijn pelikanen sociale vogels. Ze broeden in kolonies, waar ze dicht op elkaar zitten. In gevangenschap komen ze pas tot broeden als ze minstens met z'n achten zijn.


 
Pelikanen golden in het vroege christendom als symbool van opofferende moederliefde. "Moederpelikanen" werden afgebeeld met een door henzelf opengepikte borst, waardoor de jongen met bloed gevoed konden worden.

Een volwassen vogel heeft een wit kleed, vaak met een oranjeroze zweem (voornamelijk in het broedseizoen). De voorborst is geel. De slagpennen zijn bij volwassen dieren zwart, en in de vlucht goed zichtbaar, waarbij ze contrasteren met de andere witte veren op de onderzijde. Bij juveniele roze pelikanen is de mantel bruin met grijs, en de onderzijde asgrauw. Ze worden witter naarmate ze ouder worden. De juveniele dieren hebben een donkere vleugelvoorrand. De snavel is grijzig geel, en de grote keelzak is heldergeel, oranje of rozewit van kleur. Aan het einde van bovensnavel zit een scherpe haak. De korte poten zijn oranjeroze. Tussen de vier tenen bevindt zich een zwemvlies. De ogen zijn donkerbruin en omringd door naakte geelroze huid. Een roze pelikaan in broedkleed heeft behalve de roze zweem over het kleed een kuif en een gele halsvlek, en worden de kleuren van de snavel en de keelzak helderder. Ook zwelt de kale huidplek rond de ogen op. Hij is ongeveer 140 tot 178 cm lang en 9 tot 11 kg zwaar. De spanwijdte is 270 tot 360 cm. Vrouwtjes zijn kleiner dan mannetjes. De snavel is 29 tot 47 cm lang.


De eveneens in Zuidoost-Europa voorkomende kroeskoppelikaan wordt iets groter. Ook zijn de poten van de kroeskoppelikaan grijs in plaats van roze, is de ondervleugel niet contrasterend zwart-wit maar egaal vuil bruin. Juveniele roze pelikanen zijn donkerder van kleur dan juveniele kroeskoppelikanen.


Slapen en rusten gebeurt eveneens in groepen, voornamelijk in rietkragen. Bij gebrek aan riet of andere hoge oeverbegroeiing rusten ze op eilandjes en zandbanken. De gunstigste rustplaatsen worden geregeld bezocht. Als slapen op de grond te gevaarlijk is (bijvoorbeeld door jagers) of als hij door slecht weer niet op tijd een gunstige slaapplaats heeft kunnen vinden, slaapt de roze pelikaan zelfs in een boom.


In gevangenschap wordt de roze pelikaan tot dertig jaar oud. Behalve de mens kent hij geen vijanden. Jonge vogels kunnen wel gegrepen worden door arenden en andere grote roofvogels.


Het broedseizoen loopt van mei tot juli. Tijdens de balts verzamelen de mannetjes in groepen, en pronken ze tegen elkaar op. De hierdoor aangetrokken vrouwtjes kiezen een mannetje uit. Soms gaan meerdere mannetjes achter een vrouwtje aan, waarvan een zich vaak als de leider gedraagt. Uit deze groep kiest het vrouwtje haar partner. Hierna gaat de balts verder. De twee zonderen zich even af om de band te verstevigen, waarna ze zich weer samenvoegen bij de groep. Het mannetje wijkt hierbij niet van haar zijde. Het vrouwtje kiest de nestplaats in de broedkolonie. Een geschikte broedplaats bevindt zich meestal in rietkragen of lage zand- en moddereilandjes in rivierdelta's en ondiepe (visrijke) meren. Als ze een geschikte plek heeft gevonden. krabt ze in de grond met haar snavel en neemt ze op de plek plaats. Hierna vindt de paring plaats. Hierna gaat het mannetje op zoek naar geschikt nestmateriaal, dat hij in de snavel vervoert. Het vrouwtje bouwt het nest.


De roze pelikaan broedt in een groot nest van riet, lisdodde en twijgen tussen platgetrapt riet. Een legsel bestaat uit één tot drie (meestal twee) eieren, die een dag na elkaar worden gelegd. Het ei weegt 155 tot 195 gram. Het broeden wordt door beide ouders gedaan, maar het vrouwtje zit het langst op het nest. Het broedende ouderdier slaapt op het nest, het nietbroedende dier naast het nest of in het foerageergebied. Na 29 tot 32 dagen komen de eieren uit. Bij de geboorte is het jong kaal. Na drie tot veertien dagen ontwikkelt zich een spaarzaam donskleed. Het blijft veertien dagen op het nest. Het jong wordt tweemaal per dag gevoerd door beide ouders. De eerste twee weken eet het jong een door de ouders opgebraakte brij. Later moeten ze zelf met hun kop de keelzak in, om de stukken vis uit de slokdarm van het ouderdier te halen. De broedkolonie bevindt zich soms ver van de foerageergebieden af, waardoor de ouderdieren vaak tien tot vijftig, soms wel honderd km op een dag moeten afleggen.


Na drie tot vier weken verzamelen de jongen zich in zogenaamde "crèches". Deze crèches worden in de gaten gehouden door enkele volwassen dieren. De jonge pelikanen hebben dan een dicht, donkerbruin donskleed. Als de ouders de crèche bezoeken om te voeren, herkennen zij hun jongen. Als de pelikanen twee maanden oud zijn, kunnen ze hun eigen voedsel zoeken, en vanaf die tijd verlaten ze de crèche. Na 65 tot 70 dagen zijn ze in staat om te vliegen en zijn ze zelfstandig. Na drie tot vier jaar zijn ze geslachtsrijp.


Tot de volgende...



29 opmerkingen:

  1. Hoi Yvon

    Een fijne locatie om mooie opnames te kunnen maken....zie hier het resultaat, wat zijn ze mooi en het zijn idd rare snuiters he.

    Lieve groetjes en fijne Paasdagen.

    Joop en Nel

    Het zal wel een gekkenhuis bij jou in de jachthaven zijn ?

    nog één weekje dan gaan we weer samen op pad. ik kan haast niet meer wachten.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een prachtige serie Von heel heel mooi en mooie scherpte de close ups zijn ook heel erg mooi complimenten hoor
    ik wens jou en Sjaak hele goede Paasdagen toe
    Groetjes Janny

    BeantwoordenVerwijderen
  3. De detail foto's vind ik heel erg mooi! Compliment!

    Gr. Dennis

    BeantwoordenVerwijderen
  4. En rose, les pélicans sont magnifiques.
    Mais as-tu remarqué comme leur coupe de cheveux varie?
    Sans doute, ont-ils, eux aussi, des effets de mode... :-)
    Joyeuses Pâques, Yvonne!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. 18 november ook zo gezellig maar ik zit nu helemaal in de vosjes stemming haha. Je laat hier ook echt wel fraaie beelden zien, zo mooi scherp en ook die onderste 2 details ik vindt ze schitterend! Knuf Bufff.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hoi Yvonne, mooie foto's vooral de tweede, een echte vreemde vogel. Ha ha ha wel bijzonder leuk.
    Fijne paasdagen
    Groet Kees

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Bonitas fotos y detalles del Pelícano y como siempre muy bien documentado.

    Saludos.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Daar is je serie dan toch en wel in volle glorie. Prachtig in ieder opzicht. Zowel tecnisch als wat compo betreft.
    Beste groet, Ivo

    BeantwoordenVerwijderen
  9. wat een schitterend beestje om te zien ...

    machtig mooi

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Hoi Yvon,
    Hihi ik dacht dat je twee maanden achter liep, dus deze serie is historisch oud;-)
    Maar wel prachtig! De detailopnames zijn kunstzinnig, maar mijn favo is zonder meer de tweede foto.
    Lieve groet en een heerlijk weekend, zie je maandag!
    Loes

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Hoi Yvon
    geweldige foto's en zo scherp.
    de close ups zijn ook heel erg mooi.
    groetjes Herman,

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Hoi Yvonne
    Wat een prachtige foto's van de pelikanen heb je gemaakt.
    Zo kan je goed zijn wat een mooie vogels het zijn

    Gr Cees

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Het ene uitje op je blog terwijl je van het volgende uitje nog volop aan het genieten was!
    Maar wat zijn ze dankbaar om te fotograferen! Je hebt er weer een schitterende serie van gemaakt.

    ** misschien een idee voor de plaatselijke bloemist om de chinese roos voortaan in een gemengd boeketje te verwerken ;) **

    Hele fijne en zonnige paasdagen gewenst!
    Groetjes, Gonne-Marieke

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Encantador blog el tuyo, un placer haberme pasado por tu espacio.

    Saludos y un abrazo.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. This photos show a great artist! Wonderful series. Thanks for sharing!

    BeantwoordenVerwijderen
  16. mooie reeks
    nuttige commentaren
    die 2de heeft een prachtig geslaagde haarcoupe
    gr, peter

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Mooie serie van de Pelikanen Yvon.
    Je hebt deze leuke dieren er weer prachtig op staan.
    Fijne Paasdagen,
    groetjes Greet

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Deze foto zijn zo scher prachtig Vind het ook een rare snuiter maar het heeft ook wel iets zo'n rare vogel hij hoort er bij De onderste 2 deatils van de veren zijn super
    groetjes Jacky

    BeantwoordenVerwijderen
  19. trouwend de 2 foto van degen e die recht in de lens kijkt zo zielige blik het lijkt net of de verhouding niet klopt grappig hoor

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Fotogeniek zijn ze wel.
    Tweede foto is grappig. De laatste detailfoto's zijn ook zeer mooi geworden.

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Wat een vreselijk leuke beesten zijn dit toch. Ze leveren altijd wel een paar leuke platen op. Vooral nr 2 vind ik geweldig. Hele mooie serie weer Von.

    Groet,

    Rardo.

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Net thuis Yvonne, het was en is ook een uitgelezen dag om zomaar wat rond te fietsen en om je heen te kijken. Tja de pelikaan is een schitterende vogel die altijd weer veel kijk en fotogenot verschaft. De kleur zeker niet op de laatste plaats als extra toevoeging van deze mooie serie die, zoals je heel close shots zeker, laten zien dat je een prima camera en een goed glaswerk ervoor hebt zitten. Het grappige is dat dit geen garantie is voor mooi werk. Dat wordt bepaald door de mens die het in handen heeft. Onnodig te zeggen dat je heel mooi werk uit je pixels hebt weten te halen.

    BeantwoordenVerwijderen
  23. bellissime e molto nittide..

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Erg leuk gefotografeerd, tot in de kleinste details. Deze pelikanen lijken het daar naar hun zin te hebben in Avifauna. Ze hebben er alleszins ruimte genoeg.

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Mooie detailfoto's, dat soort foto's spreken mij erg aan.

    BeantwoordenVerwijderen
  26. Heel mooie serie Yvon !!
    Je hebt ze heel mooi vastgelegd...
    Lieve groetjes Anna

    BeantwoordenVerwijderen
  27. Wat een prachtige serie , heel mooi die detail-foto's.

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je bezoek en leuk dat je even de tijd neemt om een berichtje achter te laten!
Thanks for visiting my blog and leaving a comment!