De Spengense Molen is een wipmolen in het gehucht Spengen ten noorden van het dorp Kockengen.
De molen is in 1841 gebouwd en bemaalde tot 1962 de polder Spengen op windkracht. Sinds 1963 is de molen eigendom van de Stichting De Utrechtse Molens. De molen onderging in 1985 en 1986 een forse restauratie, waarbij ze werd rechtgezet. Het wiekenkruis bestaat uit roeden met een lengte van bijna 24 meter en is voorzien van oudhollands hekwerk met zeilen. De molen slaat het water uit door middel van een scheprad. Ze maalt regelmatig dankzij een vrijwillig molenaar.
De Spengense Molen ligt in het O van Spengen. De molen is niet vanuit Spengen te bereiken maar alleen vanuit een lang pad in het verlengde van de Kockengense Wagendijk.
De huidige Spengense Molen is gebouwd na het afbranden van een voorganger. Na een mislukt experiment met een direct aangedreven inwendig schoepenrad, is de molen in 1852 verbouwd tot de huidige vorm. Tot 1962 is de molen in bedrijf geweest voor het regelen van de waterhuishouding in de polder Spengen.
In 1985/1986 is de molen ingrijpend gerestaureerd. De molen is nog steeds inzetbaar voor de bemaling van de 1.150 ha grote polder. Probleem is wel de doorgevoerde peilverlaging, waardoor de tasting van het scheprad sterk verminderd is. De molen draait nog regelmatig, dankzij de inzet van een vrijwillig molenaar.
In maart start molenmaker Verbij met de restauratie van de Kockengense Molen. Dit is voorlopig de laatste ingrijpende restauratie die ter hand wordt genomen sinds Het Utrechts Landschap in 2005 de molens in beheer kreeg. De restauratie zal in november worden afgerond. Gedurende de restauratie is de molen niet voor het publiek te bezoeken. Maar wel de Spengense molen die net is gerestaureerd!
Door polderpeilverlaging is de tasting van het scheprad nihil geworden. Met de restauratie wordt daarom het scheprad verlaagd. Een ingewikkelde ingreep omdat ook de waterlopen verdiept moeten worden. De molen krijgt een paalfundering. Oorspronkelijk is de molen gefundeerd op boomstammen waarop de veldmuren zijn gemetseld. Door eerdergenoemde peilverlaging zijn de boomstammen droog komen te staan met als gevolg dat ze gedeeltelijk zijn vergaan en de molen iets scheef is gezakt. Naast deze waterstaatkundige ingrepen krijgt de molen een nieuw rietdek, nieuwe roeden en wordt het erf opgeknapt.
7 februari 2011
De Kockengense Molen is een wipmolen iets ten zuiden van het dorp Kockengen.
De molen is in 1675 gebouwd en heeft tot 1960 de polder Kockengen op windkracht bemalen. Na 1962 is de molen als reservegemaal gaan dienen voor een groter gebied waarbij enkele polders zijn gecombineerd. Sinds 1963 is molen eigendom van de Stichting De Utrechtse Molens. De molen onderging in 1983 een forse restauratie en is in 2005 wederom gerestaureerd. Het wiekenkruis bestaat nog uit zogenaamde Potroeden. Deze hebben een lengte van bijna 24 meter en zijn voorzien van het oudhollands hekwerk met zeilen. De molen slaat het water uit door middel van een scheprad.
De Kortrijkse Molen is een wipmolen direct ten westen van Breukelen.
De molen is in 1696 gebouwd en heeft tot 1951 de polder Kortrijk en Gieltjesdorp op windkracht bemalen. In dat jaar werd vrijwel direct ten westen van de molen de A2 aangelegd en kwam de molen in eigendom van Rijkswaterstaat. Door de aanleg van de A2 raakte de molen afgesneden van het polderwater van de oorspronkelijke polder. Sinds 1978 is molen eigendom van de Stichting De Utrechtse Molens. De molen onderging in 1982 een forse restauratie en in 1991 werd de molen in weer maalvaardig gemaakt en kan sindsdien door middel van een scheprad een circuit bemalen. De roeden hebben een lengte van bijna 24 meter en zijn voorzien van het oudhollands hekwerk met zeilen.
De biotoop van de molen is door de aanleg van de A2 en het Station Breukelen danig verslechterd de afgelopen vijftig jaar. Er bestaan plannen voor verplaatsing van de molen binnen de gemeente Breukelen. Wel is de afgelopen jaar de omgeving van de molen door bomenkap verbeterd waardoor de molen wellicht op de huidige locatie kan blijven staan. De molen is af en toe op vrijwillige basis in bedrijf
Hoi lief fotovriendinnetje
BeantwoordenVerwijderenWat een prachtige opnames, zo verschillend en mooi qua compositie..... bekijk dit met plezier hoor.
Lieve groetjes en een mooi weekend gewenst, Joop
Merci beaucoup, Yvonne, pour ce reportage intéressant sur les moulins de ton pays. Mais je pense qu'une photo est absente. Oui, celle où toi, tu es en costume folklorique avec la coiffe.
BeantwoordenVerwijderenJe l'attends pour demain. D'accord?
Hallo Yvon
BeantwoordenVerwijderenPrachtige opnames van die molen.
Sommige hebben bijna een winterse uitstraling, wat zou het mooi zijn daar met mensen op de schaats.
Gr. Louisa
Hallo Yvonne, wat een schitterende molens, mooie omgeving, van uit elke hoek prachtig te zien en fraaie zachte kleuren.
BeantwoordenVerwijderenGroet Kees,Fijn weekend
wat een mooie kopfoto heb je gemaakt yvonne,
BeantwoordenVerwijdereneen stukkie kunst als ik dat zo zeggen mag :-)
sommige plaatjes van je blog zien er koud uit, en bezorgen me een rilling, andere plaatjes van je blog zien er zo mooi zomers uit en bezorgen me ook een rilling:-)
van mooiigheid:-)
een heel fijn weekend gewenst
volgens mij zoeken ze nog een ambassadrise en zou het je niet misstaan.
BeantwoordenVerwijderenIk hou van dit type molen. Aan de overkant van de Lek staan er een aantal en ik kan er nimmer voorbij komen zonder een foto te maken. Is een van de meest tot de verbeelding sprekende monumenten vind ik. Je hebt hem er in heel veel verschillende jaargetijden opstaan zo te zien en dat geeft zo'n lekker compleet beeld. Ik vind het een zalige serie Yvonne...
BeantwoordenVerwijderenThanks for sharing this beautiful photos. I have never seen this windmill before. They are so great. Have a nice weekend to you.
BeantwoordenVerwijderenSensacional serie de imágenes desde distintos puntos de vista muy bien elegidos con ese bonito molino como protagonista.Una información muy detallada.
BeantwoordenVerwijderenSaludos.
Een echte Von-serie, Molens!!!
BeantwoordenVerwijderenIk heb bewondering voor je composities en originele uitsnedes, daarin ben jij toch echt een kei.
Ook de belichting is bij alle beelden zeer geslaagd.
Een aantal plaatjes is van die koude winterdag in januari, zie ik, maar je bent zo te zien ook in andere seizoenen bij de molens langs geweest.
Groetjes
Loes
Hoi Yvon
BeantwoordenVerwijderenmooie serie molens het is alleen jammer dat het er steeds minder worden in Nederland.
groetjes Herman,
Mooie serie van de molens Yvonne.
BeantwoordenVerwijderenLeuke afwisseling van details en de molen in de omgeving.
Leuk om naar te kijken.
Fijn weekend,
groetjes Greet
Ja als het om Molen opnames gaat moet je bij Yvon zijn. Heel mooi in beeld gebracht al deze molens. Het geeft toch een echt Hollands beeld weer.
BeantwoordenVerwijderenGroeten en fijn weekend.
Remco
Hi Von,
BeantwoordenVerwijderenIk ben het met iedereen eens maar wil nog wel even kwijt dat ik foto nummer 10 (10e van boven) er qua belichting echt uit vind springen. Intens diepe kleuren van molen en landschap en een mooie diepgekleurde bijna egale lucht. Is volgens mij de enige foto waarbij het zwaar weer was en dat werkt meestal als een spotlight op de omgeving, mits de zon tegelijktijdig door de wolken heen kan komen uiteraard. Mooi!
Groeten,
Robert
HoiYvonne
BeantwoordenVerwijderenschitterende serie, vooral de molens in de mist vindt ik erg sfeervol.
en zie ik nu een '55 Thunderbird bovenaan je blog? daar ben ik ook wel benieuwd naar..
Groet
André
Hoi Yvonne,
BeantwoordenVerwijderenPrachtige serie, zijn weer allemaal mooie plaatjes geworden.
Gr Cees
Hoi, wat leuk molens en wat zijn dit weer mooie!
BeantwoordenVerwijderenVan de eerste krijg ik het koud dus warme tui aan haha. lekker winterse opname, leuk zo`n wipmolen, de tweede lekker hollands met de koetjes er voor. En dan weer je fijne info dat maakt het echt wel compleet en leerzaam, krijg zo steeds meer zin aan het molen rondje wat we als het zonnetje beter zijn best gaat doen hier in Groningen gaan doen. Maar je tweede molen bij het zien van deze naam dwaal ik af naar onze boef, want die hebben we uit Kockengen gehaald, dus heel lang geleden zijn we daar eens geweest. Op foto nummer 10 wat komt hij daar sterk in naar voren. Je hebt er een fraaie serie van gemaakt en ook weer echt oog gehad voor detail, vooral nummer 13 vindt ik daarin heel knap gezien.
Knuf van bufff.
Prachtige opnames!
BeantwoordenVerwijderenDe verschillende weertypes geven ook hele verschillende foto's.
De detailfoto's geven een kijkje op hetgeen we niet in het grote geheel zien.
Een hele mooi serie Von!!
Groetjes, Gonne-Marieke
Je weet ze echt wel weer te geven de molens in welk jaar getij dan ook en dat haantje als detail foto'vind ik prachtig belicht Dank ook voor de leerzame info ik leer echt wel wat nu over de molens Maar de beelden zijn echt schitterend groetjes jacky
BeantwoordenVerwijderenHallo Yvonne, Wat een leuke en afwisselende serie zet je hier weer neer. De oerhollandse molens vanuit elk denkbaar standpunt bekeken en gefotografeerd. Mooie opnames, goede uitsnedes.
BeantwoordenVerwijderenPrachtig om te zien.
Groetjes Odette
Ps; waar is je IJsvogel gebleven?
Wauw, dit zijn echte anzichtkaarten. Erg mooie molenfoto's. Ook de detail foto's zijnerg goed, iets minder anzichtkaartachtig als de anderen.
BeantwoordenVerwijderenAls je dit zo bekijkt, dan is er toch genoeg moois te zien in Nederland.
groetjes Ghita