Incanto Images Fotografie

Incanto Images betekent betoverende foto's.
Ik hoop dat de betovering werkt en dat je kan genieten van de foto's.
Van macro- tot landschapfotografie en alles wat daar tussen in zit.

Cannenburgermolen


Op deze plaats stond al in 1387 een watermolen. De eigenaar van kasteel De Cannenburgh verpachtten de waterrechten van maar liefst 20 molens; de meeste in de directe omgeving. De nog bestaande molen is de oudste en was ook in hun bezit.


Vanaf 1728 werd de molen gepacht door de familie Koekkoek. In 1872 kocht Gerrit 'Gait' te Riele de molen tijdens een veiling. Inmiddels maalt de vijfde generatie Te Riele op de molen.


Deze molen werd in 1941/42 in steen en als turbinemolen herbouwd na eind 1940 geheel te zijn uitgebrand. De brand kon niet worden geblust: door de strenge vorst was er geen water, alleen ijs! Misschien was het nieuwe molengebouw niet zo spectaculair als een molen met een rad, maar er is zeer lang mee gewerkt: tot 1978 werd de waterkracht gebruikt, daarna zijn de productielijnen elektrisch aangedreven. 


De maalderij heeft langzaam maar zeker plaatsgemaakt voor een modern, in het vervaardigen en reviseren van maalderijmachines gespecialiseerd bedrijf.


Tegenwoordig draait de turbine dagelijks maar de capaciteit van de molenbeek is inmiddels te gering geworden.
Anno 2010 is gestart met een ingrijpende restauratie: de turbine is gereviseerd en blijft gehandhaafd; daarnaast heeft men ook een bovenslagrad aangebracht.


De molen is vernoemd naar kasteel Cannenburgh; de heren Cannenburgh hadden deze molen ( en vele andere ) lang in eigendom.


Molendatabase nummer: 276

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je bezoek en leuk dat je even de tijd neemt om een berichtje achter te laten!
Thanks for visiting my blog and leaving a comment!