Incanto Images Fotografie

Incanto Images betekent betoverende foto's.
Ik hoop dat de betovering werkt en dat je kan genieten van de foto's.
Van macro- tot landschapfotografie en alles wat daar tussen in zit.





Stella Polaris



Over het actieve verleden van deze molen is niet veel bekend. Tot omstreeks 1885 was Johannes Baptist "Jan" Holten ( 1845-1928), afkomstig uit een molenaarsgeslacht, hier molenaar. In of rond 1885 moet de molen door brand beschadigd of verwoest zijn. Holten vertrok daarop met vrouw Antonia van Wiechen en kinderen naar Tilburg en heeft daar de molen, die later bekend werd als "Teurlings molen" geëxploiteerd. Vanaf ca 1900 was de familie Bijl eigenaar.







Laatste molenaar-eigenaar was Cornelis van Rijn, die hier van 1949 tot januari 1957 maalde. Hij stopte met malen op windkracht, nadat hij in het dorp een geheel nieuwe maalderij had laten bouwen. De molen kwam stil te staan en is daarna nog diverse malen verkocht.







In 1958 werd het maalwerk gedeeltelijk uitgebroken en de romp tot woning ingericht, hetgeen geen succes was; de diverse bewoners, legaal of niet, gaven na kortere of langere tijd de strijd tegen het vocht op.







De danig vervallen en ook door vandalisme beschadigde molen werd eind jaren '80 wederom gerestaureerd en nu verging het molen en bewoners beter, de molen verkeert tegenwoordig in goede staat, dient als woning en atelier en draait regelmatig.







In 2015 begon de fa. Adriaens aan een flinke herstelbeurt, de stenen romp werd grondig nagekeken, nieuwe spruiten en schoren en delen van de stelling vervangen. In mei 2016 werd de molen opgeleverd.











Info Molendatbase nummer 511

1 opmerking:

  1. Wat een geschiedenis, maar het kwam uiteindelijk toch nog goed met deze molen. Hoe komen ze toch aan deze naam?
    Weer een leuke op je al lange lijstje.
    Groeten, Gonnie

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je bezoek en leuk dat je even de tijd neemt om een berichtje achter te laten!
Thanks for visiting my blog and leaving a comment!