Incanto Images Fotografie

Incanto Images betekent betoverende foto's.
Ik hoop dat de betovering werkt en dat je kan genieten van de foto's.
Van macro- tot landschapfotografie en alles wat daar tussen in zit.





Grand Cru Frankrijk - Omgeving Gérardmer


Dag 7 -  Na een ontbijt in ons overnachtingshotel rijden we  vandaag een unieke tourrit door de wijnstreek van de Elzas inclusief een bezoek aan de stad Colmar. Colmar is een authentiek Frans stadje waar bijna alle gebouwen nog uit de vijftiende of zestiende eeuw stammen. We wanen ons nog in de Middeleeuwen. Colmar ligt bovendien dichtbij de Duitse grens en dat merkt u ook in het straatbeeld. Wandel hier door de smalle steegjes en proef de lekkere wijnen uit de streek. Dit sprookjesachtige dorpje was ook de belangrijkste inspiratiebron voor het dorpje van de Disneyfilm Belle en het Beest. De charme van Colmar hoeft niet meer genoemd te worden: de vakwerkhuizen, de grachten, het centrum vol bloemen. De hoofdstad van de wijnen in de Elzas is een stukje idyllische Elzas, de bewaakster van een levenskunst die we moeten komen ontdekken! 


Een ander bijzonder dorp met een mooi stadscentrum is Neuf-Brisach. Het dorp is geheel gebouwd volgens plan van de meesterbouwer van Lodewijk XIV. Vervolgens rijden we de Duitse grens over en zet de wijnroute voort aan de andere kant van de Elzas. Onderweg passeert u vele mooie dorpen als Ribeauville, Riqquewihr en Kayerserberg.


 In een vallei, tussen de toppen van de Vogezen en de weilanden van de Elzas, ligt Pays de Ribeauvillé. Een betoverend gebied waar het middeleeuwse stadje dat bekendstaat om zijn prachtige architectuur, de show steelt . Vestingmuren, geplaveide binnenplaatsen met oude houten vaten en gigantische wijnpersen, wachttorens en charmante vakwerkhuizen. Alles is aanwezig en bewonderenswaardig goed bewaard gebleven! Om de omliggende wijngaarden te ontdekken, is 'Ie Sentier Viticole' (het wijnpad) van de Grands Crus, één van de beroemdste routes in Europa, een echte aanrader. 

We zullen zien wat de dag ons brengt.

Via de Lac de Longemer - D67 - D34 - D417 gaan we de Col da la Schucht op, is een lange weg. We komen langs Munster en dan rijden we zo Colmar binnen. 

Het is al 11.00 wanneer we hier aankomen. 





We kunnen gelijk in de Rue Turenne parkeren er gaat er net ééntje weg. Dat is wel ons geluk, want verder in deze straat staat alles vol. Het is er dus druk.






De wijk klein Venetië of Petite Venise is één van de mooiste wijken in het oude centrum van de stad. Zoals de naam al doet vermoeden zijn er in Klein Venetië veel kanalen en riviertjes te vinden. 






De wijk begint net buiten het Koifhus en loopt tot de bruggen Turenne en Saint-Pierre. In de wijk zijn er tal prachtig gekleurde vakwerkhuisjes te vinden.  In de zomermaanden zijn de kanalen die door de wijk heen lopen versierd met rijk gekleurde bloembakken. 






In de avonduren worden deze kanalen prachtig verlicht in diverse kleuren. De kanalen die door Klein Venetië lopen zijn uitermate goed geschikt om een boottochtje door Colmar te maken. Wij maken een leuke wandeling door Colmar heen.






Vrijheidsbeeld tegeltjes van messing brengen je naar het vrijheidsbeeld van Colmar.  Deze staat aan de andere kant van de stad en wij kunnen goed de tegels volgen om een mooie route door Colmar te wandelen.

































Wie in Colmar rondloopt kan niet ontgaan dat het symbool van Colmar en de Elzas de ooievaar is. Deze mooie witte vogel kom je in iedere toeristisch winkeltje tegen.

Als knuffeldier, sleutelhanger of op een kussensloop, je kan het zo gek niet verzinnen. De ooievaar is werkelijk overal.

Na een lange warme winter in Afrika trekken de vogels onder andere naar dit gebied terug om hier te broeden en hun jongen te voeren. 





























































Op de Place de la Cathedrale staat de Collegiale kerk Saint-Martin. 






Deze kerk is gebouwd op de plaats waar eerst een kerk stond in de Kaolingische stijl. De bouw van de huidige kerk startte halverwege de dertiende eeuw en werd ongeveer honderd jaar later voltooid. 






In de 16de eeuw werd een groot deel van de kerk door brand verwoest waarna de daken en een deel van de toren moesten worden vervangen. Tijdens deze renovatie werkzaamheden werd de huidige lantaarn-vormige spits op de toren geplaatst. 






De kerk is gebouwd in de typische gotische stijl van de Elzas. het exterieur van de kerk valt op door de grote robuuste massieve pilaren die de voorgevel ondersteunen en de in verhouding kleine bogen.






 Het interieur van de kerk is zo goed als geheel verloren gegaan tijdens de Franse revolutie. Alleen enkele gebrandschilderde ramen hebben dit overleefd. 






Het prachtige gedecoreerde dak van de kerk is al een bezienswaardigheid op zich. De kerk is dagelijks geopend voor het publiek behalve tijdens de mis en andere diensten.

















































Gebouwd op de plaats van de kapel van Saint-Jacques de dateert uit 1286, werd het voormalige gardehuis in 1575 opgericht. Het gebouw heeft een erkerraam, waar de beslissingen van de gemeenteraad werden aangekondigd. Een ander interessant kenmerk van het gebouw is de sierlijke versierde loggia, die wordt beschouwd als een juweel van architectuur uit de Renaissance in het Boven-Rijngebied. In de omgeving is de 14de eeuw Maison Adolph, het oudste nog bestaande particuliere huis van de stad.






Het Maison Adolph is waarschijnlijk het alleroudste gebouw van Colmar. Het huis stamt uit 1350 en bepaalde delen van het huis stammen uit die tijd. De gotische gebogen ramen zijn bijvoorbeeld veertiende-eeuws. Andere delen van Maison Adolph zijn iets minder oud. Het bovenste gedeelte van het huis en de bovenkant van de waterput werden bijvoorbeeld later toegevoegd aan het huis.





















Maison des Têtes oftewel het huis met de hoofden is te vinden aan de Rue de Têtes in het historische centrum van Colmar. Het huis dankt zijn naam aan het feit dat op de gevel meer dan honderd verschillende hoofden en maskers prijken. De meeste van deze hoofden zijn bijbelse figuren maar er zijn ook vroegere Duitse keizers te herkennen en andere mythologische figuren. 





Net als het Maison Pfister is het huis met de hoofden gebouwd in de vroege Duitse renaissancestijl, beide huizen zijn rond dezelfde tijd gebouwd maar hebben een totaal verschillende uitstraling.






 Eén van de opvallendste kenmerk aan het gebouw is de drie verdiepingen hoge rijkelijke versierde erker. Op de punt van de siergevel van Maison des Têtes staat een kuiper of tonnenmaker van de beeldhouder Auguste Bartholdi. Als je onder de poort van het huis doorgaat kom je in de binnentuin van het hotel-restaurant terecht dat toepasselijk La Maison des Têtes heet.


























Aan de Rue des Marchands staat het opmerkelijke Maison Pfister. Het huis dat in de eerste helft van de zestiende eeuw is gebouwd is één van de eerste huizen in Colmar, die duidelijk is beïnvloed door de Duitse renaissancestijl. 






Vooral de zich over twee verdiepingen uitstrekkende erker, de houten balustrade en de achthoekige toren maken het huis tot een bijzondere verschijning. Op de verschillende houten panelen van Huize Pfister zijn diverse portretten geschilderd. Deze portretten stellen hoofdzakelijk vroegere Duitse keizer, Bijbelse figuren en andere symbolische figuren voor.






 Het huis werd oorspronkelijk gebouwd voor de rijke hoedenmaker Ludwig Scherer maar dankt zijn naam aan de handelaar en latere burgemeester van Colmar Francois-Xavier Pfister. Ondanks de overduidelijke kenmerken van de renaissancestijl zijn er aan het Maison Pfister nog veel typische middeleeuwse trekjes te ontwaren. Het huis is tegenwoordig een beschermd Frans erfgoed.





















De beroemdste kunstenaar uit Colmar is Auguste Bartholdi. Deze kunstenaar heeft onder andere het Vrijheidsbeeld in New York City en enkele andere beroemde beelden in Frankrijk. Volgens sommige bronnen zou hij de inspiratie voor het gezicht van het Vrijheidsbeeld naar zijn moeder hebben gekeken. In Colmar zijn er meerdere beelden van Bartholdi te vinden. In Colmar werd de honderdste sterfdag van Bartholdi op meerdere manieren herdacht. Een blijvende herinnering hieraan is de twaalf meter hoge replica van het Vrijheidsbeeld dat op een rotonde net buiten de stad werd geplaatst. In Colmar is tevens het Bartholdi museum te vinden. Het beeld op de foto is de Schwendifontein dit beeld werd aan het einde van de negentiende eeuw door Bartholdi ontworpen. Het beeld en de fontein staan op het plein voor het voormalige douane kantoor. De man op het fontein is Lazarus von Schwendi een Duitse legeraanvoerder en diplomaat die in dienst was bij keizer Karel de vijfde.







Rond de klok van 12.30 uur vertrekken wij weer uit Colmar. 
Wat een leuke plaats is dit om te bezoeken.






Via Andolsheim rijden we naar Neuf-Brisach, dit stuk is geen mooi stuk. Omdat we aan het eind van de route nog een paar leuke plaatjes te bezichtigen hebben duiken we bij  Neuf-Brisach de D468 op om in Marckolsheim via de D10 richting Elsenheim te rijden.






Na dat we de poort onderdoor rijden staat in Neuf-Brisach deze ooievaar op hoge poten.






De D468 is een goed begaanbare weg. 






In Guémar - D106 -  komen we weer in het gebied met de huizen die hier het gezichtsbeeld bepalen. 






We vervolgen onze weg richting Ribeauvillé waar we de eerste kastelen al zichtbaar
 zijn op de bergheuvels.











Je komt bij Ribeauvillé aangereden en als eerste zie je dit enorme huis.






We parkeren de auto aan de Rue du Rem de la Streng om 13.50.  Volgens mij is het een goede keuze geweest om een stuk van de route niet te rijden.






De eerste molen is gevonden ....yeeee. Ook hier staan de molens. 
Weer eens iets anders dan de ooievaar.






Gelegen in het hart van de wijnroute, in het departement Haut-Rhin, werd Ribeauvillé gemeente gehecht aan de stad Colmar, 1 januari 2015 tot de wijk van Colmar-Ribeauvillé vormen. 






Gelegen aan de voet van de vogezen, het maakt deel uit van het Regionaal Natuurpark van de Ballons des Vosges en is twintig kilometer van Colmar en toeristische bezienswaardigheden.






Stad van wijnmakers, heeft Ribeauvillé altijd een belangrijke handelscentrum geweest, 
zoals blijkt uit tal van historische kronieken. 






Vandaag de dag is Ribeauvillé beroemd om zijn wijnproductie, met inbegrepen de Crand Cru Pinot Noir en witte wijnen, maar ook om zijn architecturale erfgoed. 





Alle gebouwen, gelegen in de heuvels boven de stad, kasteel Girsberg, Haut-Ribeaupierre en St. Ulrich zijn ook geclassificeerd als historische monumenten.






Kasteel Girsberg werd in de 13de eeuw gebouwd door de heren van Ribeaupierre. Het is zichtbaar dat het dateert uit verschillende tijdperken, zoals de vijfhoekige donjon, graniet en zandsteen is de oorsprong hiervan.






Kasteel Haut-Ribeaupierre is de oudste van de architectonische ensemble. 
Gebouwd in de 11de eeuw. 





Kasteel van Saint-Ulrich is te bereiken via een wandelpad. 
Vernoemd naar een kapel gewijd aan een heilige 





















































En dan lopen we niet via de hoofdweg terug naar de auto. Dan zien we toch een heel ander beeld van Ribeauvillé. Dit huis verdient wel een beetje zorg.




































En zo zijn we rond 14.30 op weg naar Hunawihr via de  D1B. Hunawihr is een van de meest karakteristieke dorpjes van de Elzas door zijn oude vestingkerk, begraafplaats met 13de eeuwse muur en de huizen van wijnmakers met puntige gevels en geplaveide binnenplaatsen. 






Hier verteld men nog steeds de legende over de heilige wasvrouw Huna, die in een tijd van slechte oogsten de bron in wijn veranderde. 






Een aanrader om te bezoeken is het informatieve ooievaarspark. De ooievaars worden gezien als brengers van goed nieuws en welvaart voor de huizen waar ze hub nest bouwen.






Van Hunawihr rijden we op een steenworp afstand het plaatsje Zellenberg in. Het bijzondere dorpje, gelegen op een heuvel midden in de wijngaarden, herken je al van ver.  






De wijnstokken staan bijna tot aan de voordeur van de authentieke huizen met typische architectuur. Het dorp is vergelijkbaar met een cocon, waar twee kenmerkende torens
 ( overblijfselen van het oude kasteel) waken. 






De eerste staat bij de ingang van het dorp, vlak naast de prachtige barokkerk en is te herkennen aan het nest op de top. De ooievaars hebben een goede smaak.....het uitzicht is hier prachtig.






En de derde plaats op rij is Riquewihr. Dit is ongetwijfeld hét stadje in de Elzas dat de meeste toeristen aantrekt ( ruim 2 miljoen per jaar!) 






Het heeft een prachtige ligging in een vallei geflankeerd door wijngaarden en beboste heuvels. Er is eigenlijk maar één centrale straat ( Rue du Général de Gauelle) waar je door de drukte dan ook bij op de hoofden kan lopen. Misschien een tip om dit plaatsje na 18.00 te bezoeken, dan zijn de meeste toeristenbussen weg. Of net als wij buiten het hoogseizoen. 






Het is van oorsprong een middeleeuws dorpje waarvan de twee versterkte muren om het stadje een stille getuige is van die tijd. Er waren dan ook twee verdedigingsbolwerken. De Dolder, een 25 meter hoge toren, dateert eveneens uit de middeleeuwen (1291) 




















In de zijstraatjes zal je prachtige voorbeelden ontdekken van de typische vakwerkhuizenstijl.






In Riquewihr is ook een winkeltje waar het hele jaar door kerstspullen verkocht worden. Kerstmis "All the time" . 







































Ontelbaar zijn de wijnkelders waar je uitgebreid door de eigenaar-wijnbouwer zal ingeleid worden in de wijncultuur......annex wijnverkoper.











Verdedigingspoort van Riquewihr. 
Om 15.30 rijden we verder over de D1b richting Kientzheim, via Route des Vins.
















We zien alleen maar druiven, druiven en nog eens druiven. 
We zitten duidelijk op de goede route.











Dat was even een kwartiertje rijden  door een prachtig gelegen natuurschoon gebied.

Als je de stad binnenkomt via de oostelijke poort in Kientzheim, zal je aan de bovenkant van de toren de "Lalli"zien. Het is eigenlijk een moordenares in de vorm van een grijnzende mond die zijn tong uitsteekt en boven het portaal verschijnt. De vorm die voor deze moordenares is aangenomen, sluit aan bij het idee van een masker dat bedoeld is om bang te maken. Deze maskers zijn ook te vinden op een aantal gebouwen die bedoeld zijn om "boze geesten" te verjagen.






Hij wordt "Lalli" genoemd, ook verwijzend naar de "Lällekoenig", de Zwitserse "Koning van de Bredouilleurs" van Bazel. 

Een klok in combinatie met een speciaal mechanisme maakt het mogelijk om een grote rode tong uit te steken en om ongeveer vier keer per miniit met de ogen van rechts naar links te rollen.






Achter de poort ligt het Museum du Vignoble et des Vins d'alsace.











Het museum van de toekomstige wijnen van de Elzas. Dit is gelegen in het hart van de Elzasser wijngaarden. Als bezoeker maak je kennis met de duizendjarige geschiedenis van de wijngaarden en hun tradities.






Helaas mochten wij niet verder dan de poort/ingang, en zelfs geen foto's maken. Maar dat kon ik natuurlijk niet laten. Het was wachten zodat ik er zo min mogelijk mensen op had staan. Wat is photoshop dan fijn om de mensen die er op stonden weg te kunnen poetsen.
 En even het kenteken zwart te maken.











In Kaysersberg staat dit kasteel in de bergwand geplakt. Hoe je hier naar je voordeur moet komen...geen idee..??

Via de D415 - Col du Bonhomme en de D8 rijden we weer richting het hotel. 

Het is maar goed dat we een deel van de route niet gereden hebben, we komen nu om 17.30 uur aan, we kunnen nu nog even genieten van een gezellige babbel met elkaar, wat is het een mooie vakantie.











Wat we vandaag gegeten hebben weet ik niet. Ben het menu kaartje vergeten mee te nemen.
























Datum: woensdag  08 september 2021
Vertrektijd  9.30 uur
Aankomsttijd  17.30 uur

Gereden kilometers: woensdag  184 kilometer 

Hotel:
Grand Hotel & Spa Gérardmer
Place du Tilleul
Rue Charles de Gaulle
88400 Gérardmer

Grand Cru:
Donderdag 02-09-2021 - van huis naar Ferrières
                                              Camping Village SY
Vrijdag 03-09-2021 - van Ferrières  naar Sedan
                                       Le Chateau Fort de Sedan
                                       Sedan
Zaterdag 04-09-2021 - Omgeving Sedan
                                          Kasteel van Montcornet
                                          Rocroi
                                          Bouillon   
Zondag 05-09-2021 -  Omgeving Sedan
                                         Abdij van laval-Dieu
                                         Bogny sur Meuse  
Maandag 06-09-2021 - Ossuarium van Douaumont
                                           La Tranchée des Baïonettes
                                           Verdun
                                           La tour des Plaids
Dinsdag 07-09-2021  -  Route de Crêtes
                                            Le Grand Ballon
                                            Cimetière Militaire Allemand de Hohrod
                                            Cimetière Militaire Roumain Guerre
                                            Cimetière de Wettstein
                                            Slag om Hartmannswillerkopf
Woensdag 08-09-2021 -  Colmar
                                               Ribeauvillé
                                               Hunawihr
                                               Riquewihr
                                               Route des Vins
                                               Kientzheim
Donderdag 09-09-2021 - Eguisheim
                                               Kasteel van Haut-Koenigsbourg         
Vrijdag 10-09-2021 -   Luxemburg
                                         Schiessentümpel    







Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je bezoek en leuk dat je even de tijd neemt om een berichtje achter te laten!
Thanks for visiting my blog and leaving a comment!