Incanto Images Fotografie

Incanto Images betekent betoverende foto's.
Ik hoop dat de betovering werkt en dat je kan genieten van de foto's.
Van macro- tot landschapfotografie en alles wat daar tussen in zit.





De beste van........Gelukkig Nieuwjaar ;-)


Het is de laatste dag van 2024, het jaar zit er bijna op,  normaal is mijn laatste blog een overzicht van het afgelopen jaar.  Helaas is het er dit jaar niet van gekomen om elke maand er op uit te gaan. We hebben een prachtige roadtrip gemaakt naar en door de Dolomieten, daarover laat ik in 2025 alle belevenissen zien. 

Ik zeg het elk jaar weer, volgend jaar ga ik meer op stap, nu ik een lichtere Nikon Z7 II heb, zal het misschien ook gaan lukken, dan doen de handjes misschien minder pijn.  

De 32 blogs die ik afgelopen jaar heb laten zien, hebben 56.472 pageviews gehad. 


Hierbij wil ik iedereen bedanken voor de leuke, spontane, behulpzame en lieve woorden en wens iedereen een hele gezellige en fijne jaarwisseling, voor 2025 veel liefde, gezondheid, geluk en heel veel mooie fotomomenten.

Tot in 2025....dikke knuf van mij. 

Kerstgroet met Dolomieten op de achtergrond


Dolomieten

Ook in 2024 is er lang gekoesterde droom uitgekomen.  

Een roadtrip door de Dolomieten. Ik ben nu de foto's aan het bewerken en in 2025 zullen vast onze belevenissen op de blog komen te staan.

Verder willen wij jullie allemaal een hele fijne kerst en een gelukkig nieuwjaar wensen, maak weer mooie herinneringen in 2025 in goede gezondheid.


Arabisch:
I'D miilad Said ous Sana Saida
Bulgaars:
Chestita Koleda I Shtasliva Nova Godina
Catalaans:
Bon Nadal i felic any nou!
Chamba:
Wi na ge nyare Su dome Kirismass
Chichewa:
Moni Wa Chikondwelero Cha Kristmasi
Corsicaans:
Bon Natale e Bon capu d'annu
Duits:
Frohe Weihnachten und ein glückliches Neues Jahr!
Egyptisch:
Colo sana wintom tiebeen
Fins:
Hyvää Joulua or Hauskaa Joulua: onnellista uutta vuotta
Frans:
Joyeux Noël et Bonne Année!
Fries:
Noflike Krystdagen en in protte Lok en Seine yn it Nije Jier!
Grieks:
Kala Christougenna Ki'eftihismenos O Kenourios Chronos
Groenlands:
Juullimi Ukiortaassamilu Pilluarit
Hongaars:
Kellemes karácsonyi ünnepeket és Boldog újéver!
IJslands:
Gleôileg Jól og Farsaelt Komandiár!
Italiaans:
Buon Natale e Felice Anno Nuova
Japans:
Shinnen omedeto. Kurisumasu Omedeto
Javaans:
Sugeng Natal Ian warsa enggal
Kroatisch:
Sretan Bozic
Latijn:
Pax hominibus bonae voluntatis
Litouws:
Linksmu Laledu ir laimingu Nauju metu
Luxemburgs:
Schéi Krëschtdeeg an e Schéint Néi Joer
Maleis:
Selamat Hari Natal
Monegaskisch:
Festusu Natale e Bona ana noeva
Nederlands:
Prettige kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar
Portugees:
Boas Festas e um feliz Ano Novo
Siciliaans:
Bon Natali e Prosperu Annu Novu!
Spaans:
Feliz Navidad y Próspero Año Nuevo
Tsjechisch:
Prejeme Vam Vesele Vanoce a Stastny novy rok
Zweeds:
God Jul och Gott Nytt ar


 

Kraailook



Aan de typische bolvormige door een schutblad omsloten bloeiwijze is kraailook, Allium Vineale L. , uit de narcisfamilie of Amaryllidaceae, gemakkelijk te herkennen.





De planten hebben ondergronds een bol met daaraan een bosvormige wortelstelsel. Als je zo'n bol open peutert, zie je dat het eigenlijk een samenstel is van alle bladeren met in het midden een nog niet gestrekte stengel voor de bloeiwijze. Zo'n bol mag je dus eigenlijk niet vergelijken met wat bij andere planten de wortel is, maar in feite is zo'n bol een hele plant in het klein, met eronder de wortels die een bos vormen.





In het vroege voorjaar groeien alle organen die al in de bol aanwezig zijn uit tot de bovengrondse plant. Dan zie je de lange priemvormige holle bladeren. Ze komen tevoorschijn vanuit de ondergrondse wortels en tot halverwege de stengels. Ze reiken tot ruim 50 soms tot wel 70cm hoogte. De bladeren zijn ook glad en gaaf en aan de bovenzijde gegroefd. De bladeren komen al tevoorschijn in de herfst en verweken tijdens de bloei in de vroege zomer.





Midden tussen deze priemvormige bladeren staat de bloeistengel. Deze is rolrond, glad en op doorsnede gevuld. Deze heeft bovenaan meestal een bolvormige scherm dat wordt bedekt door een vliezig schutblad of schede. Binnen dit schutblad bestaat de bol meestal alleen maar uit broedbolletjes, waaraan vaak al een jong groen blad te zien is. Deze broedbolletjes kunnen op de grond vallen en dan ontwikkelt zich daaruit een jong Kraailookplantje.





Maar tussen de broedbolletjes kan zich een klein aantal echte bloemen ontwikkelen; het schutblad laat in deze situatie rondom los en blijft maar aan een kant aan de bloeistengel vast zitten. De - weinige-  bloemen hebben een tamelijk lange bloemsteel waarmee ze een eindje boven de broedbolletjes uitsteken of -hangen.






De bloemen zijn regelmatig. Ze hebben een bloemdek dat ogenschijnlijk uit zes bloemdekbladen staat, maar aan de inplanting is te zien dat er eigenlijk drie buitenste bloemdekbladen staat, maar aan de inplanting is te zien dat er eigenlijk drie buitenste bloemdekbladen, zijn. 

De kleur van de bloemdekbladen is purper tot roze of tot witachtig groen. Ze zien er alle zes ongeveer hetzelfde uit. Binnen het bloemdek staan zes meeldraden. De drie binnenste hebben naast de korte helmdraad nog twee tanden, die langer zijn de het draadachtige deel dat de helmknop draagt. Het bovenstandig vruchtbeginsel groeit na bestuiving en bevruchting uit tot een doosvracht met twee zaden.






Wanneer de plant verouderd en de bloei voorbij is, lijken de bloeistengels te verhouten. Zo blijven ze nog enige tijd in de vegetatie staan.

Datum: 7 juni 2014