Vanaf Aiguines rijden we verder naar beneden via de D957 richting Aups,
waar Moulin Gervasoni is.
We komen er rond de klok van 11.20 uur aan en het is er
heerlijk rustig.
De winkel is gevestigd in de oude oliemolen uit de 18de eeuw,
waar nog de oude installatie staat.
( steenpers en molensteen)
De molen is nog steeds in bedrijf in een standaard pand, met zeer moderne
apparatuur die olijfolie van uitstekende kwaliteit produceert.
Deze door klanten zeer gewaardeerde olie heeft talloze prijzen gewonnen
in regionale en nationale wedstrijden.
Al drie generaties lang werkt MOULIN GERVASONI met het zelfde respect
voor de traditie, terwijl ze de moderniteit volgt.
In de Boutique du Moulin bieden hun 4 jaargangen olijfolie aan,
gemaakt door koude extractie:
- een rijpe fruitige vintage
- een groen fruitige vintage
-een AOP Provence vintage
- een vintage Goût à l'Ancienne
- een groen fruitige vintage
-een AOP Provence vintage
- een vintage Goût à l'Ancienne
Het winkeltje heeft ook Provencaalse specialiteiten zoals: Tapanades,
Ansjovis, Gezouten olijven, Provencaalse kruiden, Olijfhouten voorwerpen,
Handgemaakte zepen en nog veel meer
leuke hebben dingentjes.
Er is de mogelijkheid om een video te bekijken die voor ons beschikbaar was,
waar we hebben kunnen genieten vanaf de olijvenoogst
tot de productie van de olie.
Het bezoek aan de molen is gratis evenals de olijfolieproeverij.
De olijvenoogst en de productie van de olie vinden plaats van
half november tot eind januari.
Productieprincipes:
- Olijfblad verwijderen
- Het wassen van de olijven
- Olijfblad verwijderen
- Het wassen van de olijven
- Het malen van olijven door een mechanische breker of steenmolensteen
- Het mengen van de pasta verkregen uit de olijf
- Het persen van de olijvenpasta door middel van koude extractie,
om het olijvensap te verkrijgen.
Het sap is samengesteld uit plantaardige olie en water.
- Verticale centrifugatie maakt het mogelijk de olie te scheiden van het
plantaardige water om extra vierge olijfolie te verkrijgen.
Aups - Olijvenstad met 60.000 olijfbomen:
De oogst begint over het algemeen eind oktober en duurt toy eind
december. De regio Provence-Alpes-Côte d'Azur (PACA) is goed
voor 75% van de Franse olijvenproductie, waarvan 20% alleen al
uit het departement Var komt
Aups oogst machinaal of, meer traditioneel, met de hand of met netten,
en verwerkt jaarlijks tussen de 500 en 6oo ton olijven in haar olijfoliecoöperatie
en -molen. Er is ongeveer 5kg olijven nodig om
1 liter olie te produceren.
Olijfolie wordt geclassificeerd op basis van de oogsttijd: groen fruitig
(met dominante aroma's van rauwe artisjok en groen fruit),
rijp fruitig ( met aroma's van amandel en rood en geel fruit)
en zwart fruitig ( als resultaat van een specifiek fermentatieproces, met
tonen van champignon en vanille)
De Gervasoni molen opgericht in 1748 heeft ongeveer 2.000 leveranciers.
De molen maakt gebruik van een continu koudpers-extractiesysteem.
Gemiddeld ontvangt de molen 600 ton olijven per oogst en produceert
olijfolie met de AOC-aanduiding Provence, evenals andere
Franse olijfolie
In 2016 ontving molen Gervasoni 2 zilveren medailles op het Concours
Général Agricole in Parijs, 2 gouden en 2 zilveren medailles op de
regionale PACA-competitie, 2 gouden en 2 zilveren medailles op
de Birgnolis-beurs en 1 zilveren medaille op het Nationaal Concours
voor Franse Oliefolie met Beschermde Oorsprongsbenaming..
Datum: 08-09-2025
























Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Bedankt voor je bezoek en leuk dat je even de tijd neemt om een berichtje achter te laten!
Thanks for visiting my blog and leaving a comment!