Incanto Images Fotografie

Incanto Images betekent betoverende foto's.
Ik hoop dat de betovering werkt en dat je kan genieten van de foto's.
Van macro- tot landschapfotografie en alles wat daar tussen in zit.

Van korenmolen tot Jachthaven "De Wijde Blick"

28-08-2010
Vandaag was er een boek presentatie van Krijn Spaan. Gaat over Kortenhoef en zijn bewoners. Ook bij ons is hij langs geweest voor info en om foto's te maken. Krijn is een grote verzamelaar (zijn vader ook), hij had al veel oud spul over ons bedrijf. Sjaak zijn vader heeft +/- 60 jaar terug dit stekkie gekocht en alle aankoopnota's had Krijn in zijn bezit. Deze nota's en bonnetjes van toen zijn ook allemaal in het boek verwerkt. Sjaak en ik staan als laatste in het boek met een foto. Een leuk boek met veel foto's en leuke herinneringgen van vroeger. Over een stukje van 200 meter is het eerste boek verschenen.


In het eerste deel behandelt de auteur het deel van de korenmolen tot aan jachthaven de Wijde Blick, en wel huis voor huis. Veel bewoners hebben er op enig moment foto's of afdrukjes afgestaan, een enkeling wilde niet meewerken of gaf geen toestemming. ,,Ach, als er iemand boos is dan hoor ik het wel'', zegt Spaan.
Burgemeester Smit krijgt het eerste exemplaar uitgereikt in Het Kraaiennest aan de Kortenhoefsedijk 145.
Info: De gooi- en eemlander

Tot de volgende... Gebeurt niet vaak dat we met z'n tweetjes op de foto gaan. Maar Miranda ( dochter van Krijn) wilde ons op de foto zetten. Had voor het eerst "een echte camera" in haar handen,dat was het eertse wat ze zei,wat vond ze dit leuk om te doen. Krijg hem haast niet meer terug.
Zo trots op zijn boek, en terecht.
'Van de Korenmolen tot de sluis' heet de serie. Het eerste deel - 'Van de Korenmolen tot jachthaven de Wijde Blick' - komt vandaag in handen van Wijdemerens burgemeester Martijn Smit. Er worden vijfhonderd exemplaren van gedrukt bij uitgeverij Tonk in Den Bosch. Er staan driehonderd (zwartwit)foto's in.
Op de voorzijde prijkt een geschilderd stukje oud-Kortenhoef, heel idyllisch natuurlijk met een ophaalbruggetje. De kweker, die ooit net als zijn broer Wout alle mogelijke informatie begon te verzamelen over zijn geboortedorp, wil een flink deel van de verzamelde schat aan gegevens in de serie kwijt. Op aardig wat exposities en dia-avonden hebben ze al vaak leuke dingen (en mensen) van vroeger laten zien. Het zijn verhalen over de huizen en boerderijen, maar vooral ook over de typische Kortenhoevers die vroeger in het dorp hebben gewoond. Mensen als Arie van de Velde (geboortejaar 1900), die hij de 'eerste echte Kortenhoever' noemt. En Jacob de Kloet. Sommigen werden in het dorp aangeduid met hun bijnamen. Spaan noteert feiten en verhalen die teruggaan tot rond 1850. Krijns vader Klaas kende al veel verhalen over de dorpsbewoners van toen. Hij bracht bestellingen rond en maakte overal graag een praatje. ,,Ik ging wel eens mee.'' Krijn dateert zelf van het 'bouwjaar' 1943. Zijn opa was polderwerker. In diens tijd was het armoe troef. ,,Mensen raakten soms grond kwijt wanneer ze hun polderrechten niet konden betalen. Die grond is nu goud waard.''
De Kortenhoefse kweker heeft lang rondgelopen met het idee om zijn kennis over zijn eigen stokoude veendorp - de geschiedenis ervan gaat terug tot in de twaalfde eeuw - in boekvorm te gieten. Hij had de drang om alles wat hij wist vast te leggen voor latere generaties. ,,Als je dood gaat, dan is het weg.''
Omdat het maken van een boekenserie flink in de papieren loopt klopte hij bij (oud-)burgemeester Don Bijl aan, die hem in contact bracht met het Prins Bernhard Fonds. Dat bleek anderhalf jaar terug bereid om het plan van Spaan te steunen. Hij begon in september 2009 aan het eerste deel.
De burgermeester van Kortenhoef
De schrijver Krijn Spaan
Het boek wat klaar ligt voor de mensen die het willen kopen.
De verhalen die in z'n hoofd zitten over de huizen en de bewoners, die moet Krijn Spaan allemaal vastleggen 'voor hij dood is'. Dat gevoel heeft de Kortenhoefse kweker heel sterk. Hij verwerkt zijn kennis in totaal twaalf boekjes.

12 opmerkingen:

 1. wat grappig dit stukje over Krijn Spaan, ik ken (nou ja kennen) hem meer van zijn kwekerij, waar ik jaren geleden al eens kwam en nu dit boek, we wonen dicht bij elkaar in de buurt wel grappig.
  Ik ga je volgen want ik zag hele mooie foto's
  groetjes
  Anita
  http://alle-mooie-dingen.blogspot.com

  BeantwoordenVerwijderen
 2. wij wonen achter de baambrugse zuwe dicht bij baambrugge.. is dat dan links of rechts vanaf de kerk...geen idee.
  groetjes
  Anita
  http://alle-mooie-dingen.blogspot.com

  BeantwoordenVerwijderen
 3. He Von, wat leuk om dit verhaal zo ook weer terug te zien. Bijzonder al die herinneringgen, en dat nu te samen in een boek.

  Wat staan jullie saampjes lief op de foto!
  Maar ja wat wil je want dat zijn jullie ook.

  Fijne avond, groetjes Cristien.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi verhaal en mooie foto's vooral de close-ups knap gedaan
  Fijne avond groetjes Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Von, wat een leuke dorpse serie!
  En wat enig om Krijn Spaan in zijn nette kleren te zien, ik ken hem alleen maar op zijn klompen, een mooie karakteristieke figuur.
  Groetjes maar weer,
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Yvonne

  een druk mannetje die Krijn Spaan
  ben wel eens bij ze kwekerij geweest
  en wist dat die op de radio is
  maar ook nog een boek erbij maar zo blijft die lekker bezig
  Leuke serrie en goede reclame voor je

  Groetjes jan

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat goed om de geschiedenis van een dorp op deze manier te bewaren. Dat lijkt me een aanwinst voor Kortenhoef.
  Je hebt mooie foto's op je blog.
  Gr. Elly

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Erg leuk Yvonne..... prima serie !

  groetjes, Joop

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Yvonne
  Zoals je al schreef "Die grond is nu goud waard"..Ja zo zijn er nog veel boeren op het eind rijk geworden..zodra ze uitgekocht werden.
  En in die tijd hadden de bewoners nog leuke bijnamen..Nee die tijd is in de meeste plaatsen wel over...
  Wel leuk dat er een foto in staat van jullie..
  een boek met meerwaarde!
  Gr Henk

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Yvon...........

  ik wilde reageren op je foto's van "ik ben een beetje stil"maar je hebt ze verwijderd, zie ik opeens, dat ik deze serie gemist heb....
  Mooi verslag over het boek, prachtig hoe jullie dochter jullie heeft vastgelegd op de gevoelige plaat, nu hen je er een concurrente bij......
  sorry voor de late reactie..

  gr. Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
 11. I like the picture with the hand on a book!
  Good job!
  Greets Olli

  BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je bezoek en leuk dat je even de tijd neemt om een berichtje achter te laten!
Thanks for visiting my blog and leaving a comment!