23 en 24-08-2010
De eerste avond gezellig met Jan op pad geweest. Vorig jaar zag ik een foto van hem op Zoom.nl uit het Loosdrechtsebos - de koraalzwam - en ik dacht dan kan hij nooit ver uit de buurt wonen en dat was ook zo. We hadden afgesproken dat Jan zou mailen wanneer hij ze weer zou tegen komen dit jaar. En zo kwam er plots een mail binnen dat ze er waren. Wat zijn ze klein, dacht dat het grote zwammetjes waren, gelukkig had ik Jan bij me, had ze zelf nooit gevonden. Dank je wel Jan dat je me mee genomen hebt. Wat zijn het mooie zwammen. Tijdens het lopen was het gezellig babbelen over zoom en gezamelijke vriendjes die we hier in de omgeving allemaal kende en ook Loes kwam voorbij. Jan en Loes hadden nog geen kennis met elkaar gemaakt en zo kwam het dat we de tweede avond gezellig met z'n drietjes nog een keer naar het Loosdrechtsebos gingen.
Het uitzicht over het Loosdrechtse bos in de avond wanneer de zon gaat zakken.
Koraalzwam tussen het mos in, prachtig deze kleur verschillen
Het wordt wel steeds donkerder om goede foto's te maken, maar het heeft wel iest aparts.
Heksenboter of runbloem (Fuligo septica) is een slijmzwam. Het bestaat uit een geel plasmodium dat zich kan verplaatsen en daarbij een glanzend spoor achterlaat. Heksenboter voedt zich met micro-organismen.
Heksenboter komt in de hele wereld algemeen voor op dood hout en heeft in verschillende landen vergelijkbare namen als "Troll butter", "Dog vomit slime" (Engels) en "Trollsmör" (Zweeds).
Net als andere plasmodiale slijmzwammen heeft Heksenboter een levenscyclus met verschillende stadia. Als spore wordt het gemakkelijk passief verplaatst, bijvoorbeeld door de wind en door insecten. De spore is haploïd en na versmelting van een complementaire spore ontstaat een flagellate cel met één celkern. Deze groeit uit tot een plasmodium met een groot aantal celkernen. Het plasmodium is omgeven met een eenvoudig membraan en kan zich op eigen kracht verplaatsen. Tenslotte verhardt het plasmodium aan de buitenkant en vormt daar sporen, en dan begint de cyclus opnieuw.
In een Braziliaans onderzoek werd geconcludeerd dat de sporevorming van Heksenboter bevorderd wordt door regenval. Overigens wordt de aanwezigheid van Heksenboter op bagasse van suikerriet beschouwd als een risico voor de werkers: het veroorzaakt allergieën en andere ziekten.
Uit een onderzoek is gebleken dat Heksenboter opvallend veel metalen opneemt. Heksenboter bevatte in een Duits onderzoek 240 maal meer zink dan de omgeving, en ook de gehaltes aan koper en cadmium waren veel hoger dan de omgevingswaarden. Het gehalte aan calcium was zelfs 11% van het drooggewicht van het organisme.
Eentje die ik wel heel vreemd van vorm vindt
De koraalzwam de tweede avond, je ziet hier al dat de bovenpuntjes in beginnen te drogen.
Deze foto met een vleugje sepia bewerkt. De paddestoel was omgevallen en daardoor goed de onderkant op de foto kunnen zetten.
Door het regenachtige en warme weer zijn de omstandigheden gunstig voor een wel heel bijzonder soort organisme. Het is zo bijzonder omdat het nog een dier-, noch een plant, noch een schimmel en noch een bacterie is. De slijmzwammen, want daar hebben we het over, zijn een eigen 'rijk' in de indeling van de levende organismen. Het is onbekend hoeveel soorten slijmzwammen er zijn. Wel is het zo dat de meeste soorten over de hele wereld voorkomen en dat de meeste in rottend hout, turf en ondergronds leven
Slijmzwammen kennen drie levensstadia. Uit sporen ontstaan microscopisch kleine eencellige organismen, die zich kruipend of zwemmend voortbewegen. Die voegen zich samen tot een rondkruipende kolonie. Dit plasmodium vormt als het droger wordt een vlies, waarop kussen- of knotsvormige sporenlichamen zitten. Daarin worden de sporen gevormd, waarmee de slijmzwammen zich verspreiden.
Slijmzwammen hebben vaak prachtige kleuren. In vroeger tijden werden ze om hun kleur verzameld en gebruikt om er kleurstoffen, vaak helderrood (bloedweizwam) of geel (heksenboter) van te maken.
Het plasmodium maakt dat slijmzwammen nergens anders in het dieren- of plantenrijk passen. Het bestaat namelijk uit een enorme in elkaar gevloeide massa van celmateriaal, zonder er in de massa celwanden bestaan. Het geheel ziet eruit een klodder slijm en kan zich gedragen als een gigantische amoebe, maar wel met miljoenen celkernen. Die zitten dus samen met elkaar binnen 1 reusachtige 'cel'!
Veelal huizen slijmzwammen in dode plantenresten, zoals vermolmd hout of dode bladeren, maar daar leven ze niet van. Het plasmodium omvloeit bacteriën en schimmels en voedt zich daarmee, terwijl het al kruipende een soort slakkenspoor achterlaat. Sommige soorten kunnen plasmodia vormen van wel een vierkante meter groot, maar de meest zijn een paar millimeter. Als dat over je tuinpad kruipt weet je niet wat er gebeurt!
Deze foto's zijn door Loes gemaakt, ik denk dat jullie allemaal deze houding wel kunnen, en dat de wasmachine hier weer heel blij mee is. We waren op de tweede avond precies op tijd klaar met ons rondje, er kwam een regenbui naar beneden en het was nog een klein stukje lopen naar de auto, de camera veilig opgeborgen en snel doorlopen om zelf niet al te nat worden. Jan en Loes bedankt voor deze gezellige avonden. Heb genoten en weer de witbalans gebruikt om mooiere kleuren te krijgen op de paddestoelen.
Tot de volgende...
Hoi Yvonne
BeantwoordenVerwijderenEen soort thuis wedstrijd..
Prachtige foto's van de Padenstoelen..
De Heksenboter is wel heel mooi in beeld gebracht...Geen wild in het Loosdrechtsebos?
Gr Henk
Prachtige foto's zitten er tussen en die koraalzwam vind ik ook altijd erg mooi!
BeantwoordenVerwijderenGroetjes en fijne avond
Miranda
Wat een namen van sommige paddestoelen zeg, de een nog spannender dan de andere. Zoveel veschillende kleuren, vormen en maten. Mooi belicht allemaal en leuk jij in volle actie te zien.
BeantwoordenVerwijderengroetjes Marjon
Ik vind vooral die koraalzwam prachtig. Erg mooi in beeld gebracht, wat kleur en scherpte betreft. Mooie serie.
BeantwoordenVerwijderenFijne avond,
groetjes Jacqie
wow...i love your mushrooms photos...i like all photos
BeantwoordenVerwijderenWat een mooie serie. Prachtige standpunten en warme kleuren. Maar top zijn de making of foto's:)))
BeantwoordenVerwijderenWat een mooie wandeling, je hebt echt prachtige opnames gemaakt. En een mooi verhaal wat het toch compleet maakt. Groetjes Cristien.
BeantwoordenVerwijderenHi Yvon,
BeantwoordenVerwijderenWat een schitterende serie.
Vooral de koraalzwammen knallen van het scherm, maar de rest vind ik ook heel goed, zo mooi van scherpte.
Leuke foto waar jij lekker plat op de grond ligt te fotograferen.
Dit is nu genieten... en heel fijn dat je dit met ons deelt Yvon !!
BeantwoordenVerwijderenWat een serie... heel mooi !
Lieve groetjes Anna
Ha die Von, ja, we kwamen nat thuis, maar het was wel een gezellig avondje daar in het Loosdrechtse Bos, ik ben er sindsdien nog een paar keer terug geweest, zo mooi, en zo dicht bij huis.
BeantwoordenVerwijderenDie koraalzwam lijkt wel vuur! Schitterend!
De heksenboter is ook echt heel bijzonder, en het zat ook zo mooi decoratief op het schors.
Wat kun jij met je macrolens mooi spelen met de scherptediepte, geeft hele mooie effecten.
Hihi, mijn foto's van jullie op de grond zijn toch wel erg leuk!
En als ik dit zie, dan wil ik weer op paddo-jacht, oh oh, het is allemaal zo verslavend.....
Groetjes
Loes
Wat een variatie aan paddenstoelensoorten. Staat garant voor uren fotoplezier.
BeantwoordenVerwijderenyes!! excellent macro's! congratulations!
BeantwoordenVerwijderenHoi Yvon,
BeantwoordenVerwijderenIk vind paddenstoelen mooier uitkomen bij weinig licht, het geeft meer sfeer aan de plaat.
Heel mooie serie!!
Groet,
Peter en Janny
Geweldige opnames Yvon, ik zie steeds meer soorten voorbij komen, dus ook dit blog is weer leerzaam.....uitstekend gedaan hoor.
BeantwoordenVerwijderengroetjes, Joop
Geweldig dat koraalzwammetje. Wat een kleur. Je hebt ze er prachtig op staan!
BeantwoordenVerwijderenPrachtige serie Yvon en mooi met de scherpte diepte gespeeld prachtig
BeantwoordenVerwijderenGroetjes Janny
Foto's van paddestoelen zijn er in overvloed. Maar wanneer ze er zo mooi op staan als jij hier hebt, heeft dat echt toegevoegde waarde. Erg leuk om te zien.
BeantwoordenVerwijderenHoi Von,
BeantwoordenVerwijderenBezoek jouw blog voor het eerst. Héél erg mooie paddestoelen. Ga ook eens de kant van Loosdrecht op. Meestal ga ik voor dit en andere mooie spots of naar de AWD, of de Horsten.
beste groet, Ivo