Incanto Images Fotografie

Incanto Images betekent betoverende foto's.
Ik hoop dat de betovering werkt en dat je kan genieten van de foto's.
Van macro- tot landschapfotografie en alles wat daar tussen in zit.

BMW z3 Rally - Drenthe Herfsttour

Zendstation Smilde is een zendmast in de Nederlandse plaats Hoogersmilde. De mast werd opgeleverd in 1959 en werd gebruikt voor de transmissie van televisie- en radiosignalen. De constructie van gewapend beton en staal was met 294 meter de hoogste in Noord-Nederland. Op 15 Juli 2011 stortte het bovenste stalen gedeelte van het zendstation door een brand volledig in. Het onderste betonnen gedeelte staat nog overeind. Naar verwachting gaat het herstellen van de zendmast nog maanden duren.


"Aarzeling" dit bronzen beeld maakt onderdeel uit van 4 beelden langs de Vaart.Het beeld "Aarzeling"is gemaakt door kunstenaar Joan Bruggink. het symboliseert het begin van het mensenleven en tevens het begin van de vroegere gemeente Smilde. De manier waarop het kind op het kardeel, de twee wielen, staat toont de onbevangenheid van een kind, dat vrij en onbevangen de wereld in kijkt. "Aarzeling" staat in Hoogersmilde omdat van hieruit de ontginning van de Smildeger venen is begonnen en de gemeente tot leven is gebracht. Het is tevens één van de twee beelden die op een hoge sokkel is geplaatst om het begin en einde van de vroegere gemeente Smilde aan te geven.

Pompoenen te koop in alle soorten en maten in Euring


Daarna rijden we door naar Restaurant 't Neije Hemelriek, en wanneer we daar voor twee uur zijn, mag ik Cristien bellen. En dat zijn we dus we nemen daar even een bakkie choco, lekker warm met slagroom.

Altijd gezellig om elkaar weer even te zien.

In het mooiste stukje van Drenthe, midden in de bosrijke omgeving van Gasselte, vindt u 't Nije Hemelriek. Bij veel mensen bekend als de perfecte plaats om 's zomers je handdoek op het zand neer te leggen en te genieten van zon, water en strand. Het 'Joods monument' in Borger is een zwerfkei met goudkleurige letters. De gedenksteen is geplaatst op een stenen plateau in de vorm van een davidster.


De tekst op de zwerfkei luidt:
'HERINNERING AAN ONZE, IN 1942-'43,
UIT DE GEMEENTE BORGER AFGEVOERDE JOODSE FAMILIES

Het 'Joods monument' in Borger is opgericht ter nagedachtenis aan de zestien leden van drie joodse families die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de bezetter zijn gedeporteerd en omgebracht.

In Nederland liggen 54 hunebedden waarvan 52 in Drenthe. Ze zijn gebouwd door de Hunebedbouwers. Dat is een volk dat 5500 jaar geleden in Drenthe, Noord Duitsland, Denemarken en Zuid Zweden woonde. Het was een van de eerste boerenculturen in ons land. Deze landbouwers bouwden voor hun doden de hunebedden. Het zijn grafmonumenten die na al die jaren nog steeds een bijzonder verschijnsel in het Drentse landschap zijn. Veel is er niet overgebleven van de Hunebedbouwers, behalve dan de hunebedden, potscherven en vuurstenen objecten. Toch weten we heel wat over deze mensen. In het Hunebedcentrum in Borger is te zien hoe deze mensen woonden, landbouw bedreven, aardewerk maakten, vuursteen bewerkten en nog veel meer.


In Borger en omgeving liggen maar liefst 18 hunebedden.
Levensmuur


De stichting NatuurkunstDrenthe wil de interesse van het publiek voor de Natuurkunst vergroten en kunst- en natuurbeleving met elkaar verbinden. Daarnaast levert het een bijdrage aan de diversiteit van het culturele aanbod in de provincie Drenthe. Elk jaar is het door de stichting NatuurkunstDrenthe mogelijk om kunstwerken aan het landschap van Drenthe toe te voegen en deze kunstwerken te laten versmelten in hun omgeving. Kunstenaars hebben zich in 2009 laten inspireren door overleven in de breedste zin van het woord.


Het terrein van het Hunebedcentrum is in dit kader verrijkt in 2009 met een opmerkelijk kunstwerk: ‘Levensmuur’ oftewel ‘Endangered World Life Wall’ van de Amerikaanse kunstenaar Xavier Cortada.


Xavier Cortada maakte deze “Levensmuur” van zwerfstenen en 360 rode bakstenen. Het kunstwerk heeft een oppervlak van 2,1meter bij 8,5 meter. Op de bakstenen zijn nummers en letters geschilderd. Deze letters en cijfers verwijzen naar de geografische lengtegraad waar een van de 360 dieren leeft die met uitsterven wordt bedreigd. Daar waar een steen is zwartgemaakt is dit reeds gebeurd

Xavier Cortada zegt het volgende over het kunstwerk: 

“Toen het Trechterbekervolk hun hunebedden bouwden anno 3500 jaar voor Chistus, was geen enkele van 360 diersoorten opgenomen in “Endangered Worls: Life Wall’ in gevaar. Omdat het klimaat wereldwijd verandert worden de meeste nu bedreigd met uitsterving. Het overleven van de mensheid is zonder meer afhankelijk van het behoud van de biodiversiteit op onze planeet. Mijn werk nodigt de toeschouwer uit om deze bedreigde diersoorten te ‘adopteren’ en zo betrokken te raken bij het behoud.”


Het hunebed D27 bevat 9 dekstenen op 26 zijstenen en 2 sluitstenen en een complete poort met 4 zijstenen en 1 deksteen. 2 keien in de buurt zijn mogelijk kransstenen geweest. De lengte is 22,5 meter. Het is daarmee het grootste hunebed van Nederland.


"Het hunebed te Borger"Wat machtig hoofd of held rust onder dit gesteente.
vergeten is zijn roem, tot as werd zijn gebeente!
Zijn stam, zijn volk verging; hoe groot wellicht hun faam
In 't grijs verleden was, voor eeuwig is hun naam,
Gelijk ook die van hem, wiens stof hier rust, vergeten!
Nooit zal historie iets van hunne daden weten!
Van hun bestaan, van wat weleer hier is geschied,
Getuigen thans alleen deez' klompen van graniet."

Hermanus Hartog Heys van ZouteveenWe rijden door Exloo waar hunebed D30 ligt ten noordwesten van Exloo aan het Bodenpad middenin de boswachterij Exloo. 


Dit hunebed is 1918 onderzocht door de archeoloog Albert van Giffen. Het hunebed had oorspronkelijk vier dekstenen. Van de drie nog aanwezige dekstenen is er één later bijgeplaatst. De kelder van het graf bevond zich op circa 1 meter diepte. Bij de opgraving van 1918 was de dekheuvel nog voor een groot deel intact.

In de grafkelder zijn scherven gevonden van meer dan 65 potten, waarvan de meeste een versiering met ingegroefde lijnen hebben.Schuilhut in Exloo, kun je even een lekker bakkie doen tijdens je fietstocht.

Want die kan heel lang zijn...;-)

Hotel Abdij de Westerburcht, waar we eindigen, beschikt over 36 kamers. Het hotel is gelegen aan de hoofdstraat van het pittoreske Westerbork. In de nabije omgeving kunt u heerlijk wandelen, fietsen en genieten van de vele toeristische attracties.

Het hotel heeft een BMW Cabrio arrangement. Bent u ook groot liefhebber van de BMW auto's ? Heeft u altijd al eens in een sportieve BMW Cabrio een ritje willen maken? Dan is dit de ultieme kans om uw droom waar te maken. Met dit arrangement rijdt u in een BMW en slaapt u in een luxe BMW themakamer (met o.a. tweepersoonsbed en bubbelbad)

Met dit arrangement waant u zich helemaal in de sferen van dit bekende automerk. U wordt in het hotel ontvangen met een welkomstdrankje. 's Avonds krijgt u een overheerlijk 3-gangen diner. Na het diner kunt u heerlijk gaan slapen in de hotelkamer die helemaal in BMW -stijl is ingericht. De volgende dag begint goed met een uitgebreid ontbijtbuffet. Na het ontbijt worden u de sleutels overhandigd van deze prachtige cabriolet. De gehele dag heeft u de beschikking over de auto om mooie tochten te maken door het Drentsche landschap. 's Avonds staat er weer een heerlijk 3-gangen diner voor u klaar en de volgende ochtend is er wederom het uitgebreide ontbijtbuffet.

In het kort:


• Welkomstdrankje
• Iedere avond 3-gangen diner
• Iedere ochtend een uitgebreid ontbijtbuffet
• 1 of 2 dagen beschikking over een BMW Cabrio
• Overnachting in een luxe BMW themakamer
• 150 / 300 kilometer vrij


En met deze route eindigt ons seizoen voor 2011. Ik heb alleen voor jullie nog de Rally van Italië.
Aan deze blog wil ik echt wel even de aandacht geven en deze plaats ik dan ook in 2012.

Pinokkio is in winterslaap, heeft zijn pyamatje aan, een blauwe, en zal begin april weer tevoorschijn komen.


7 opmerkingen:

 1. Voilà encore un voyage intéressant. Merci, Yvonne, de nous faire régulièrement participer à tes expéditions.
  Joyeux Noël!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Yvonne.....

  Lijkt wel een brochure over Drenthe
  Wat een leuke ontmoeting daar bij het Nije Hemelriekje...
  Idd wij gingen daar ook altijd vroeger als klein kind al zwemmen en zonnebaden...
  pracht plek....
  wat een heerlijke blog met al die monumenten, Hunnenbedden en luxe hotelkamer....
  was vast een heerlijke dag voor jullie.....

  LG Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nou nou, die laatste zijn een echte reclamespot, hihi, heb je een nieuwe bijverdienste???
  Wel leuk voor de liefhebbers, zo'n echt BMW-hotel.
  Je hebt weer een mooie gevarieerde serie neergezet, de vrolijke pompoenen, de imposanate hunebedden, én een gezellige ontmoeting met Cristien!
  En als Pinokkio weer wakker is doe ik graag nog eens zo'n ritje ;-)
  Lg
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Beautiful series of photos. Like the room with the big photo on the wall!!!
  I wish you and your familie a merry Christmas.
  Always a pleasure to come to your blogg.
  Hug from Hilda

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hallo lieve Von,

  Waar kan ik boeken?, dat ziet er wel heel erg aangenaam uit, wat gaaf zeg.
  Ook onderweg heb je hele gave foto's gemaakt.
  Soms met een rilling over mijn rug zoals bij de foto's van het monument en soms met een aaaaaahh zoals de foto van het laantje met die prachtige diepte erin.
  En dan hebben we ook nog de oooohh zoals bij het hotel :-)
  Allemaal hebben ze 1 ding gemeen, ze zijn van heerlijk om naar te kijken en vormen samen een mooi verslag.

  Geniet van deze dagen en van elkaar.
  LG, Karina

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hey Bufffffie, wat is dit genieten,
  Ik hoor jullie nog mopperen daar tijdens de
  choco want de route was saai en er waren nog
  maar weinig foto momenten. Toch heb er een
  mooie serie van weten te maken, wat gaaf die kamer. Voor jullie jammer dat hij niet rood is,
  haha maar wat gaaf om daar een dagje in te
  rijden met mooi weer!

  Ben jij door al je mooie foto momenten heen??? Ik mis er toch wel een serie, zo gemakkelijk
  kom je er niet vanaf...
  Ik blijf er op wachten, want ook in Januari
  kun je zeker wel mist foto`s plaatsen ;-)!!!

  Fijne dagen, dikke knuf Bufff.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heerlijke serie Yvon!
  Het is weer Genieten (met een hoofdletter) van je diversiteit... ;-)))
  Lieve Kerstgroetjes van Anna

  BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je bezoek en leuk dat je even de tijd neemt om een berichtje achter te laten!
Thanks for visiting my blog and leaving a comment!