Incanto Images Fotografie

Incanto Images betekent betoverende foto's.
Ik hoop dat de betovering werkt en dat je kan genieten van de foto's.
Van macro- tot landschapfotografie en alles wat daar tussen in zit.

Windlust


Deze beltmolen is oorspronkelijk gebouwd als grondzeiler. Bij de bouw moet gebruik zijn gemaakt van al bestaande materiaal: zo draagt het opvallend grote bovenwiel het jaartal 1723. Opmerkelijk is ook de oorspronkelijke brede inrit met een smalle deur er tegen over. Zo'n brede deur is voor een grondzeiler vrij zeldzaam. ( vgl. bijvoorbeeld de Heense Molen). Het gewelf boven de inrut is op een bijzondere wijze gemetseld.


In 1900 vond een verhoging van grondzeiler tot beltmolen plaats. Metselaar Antonius van de Wassenberg, schoonzoon van toenmalige eigenaar Piet Vermeulen, metselde de ovenste 2,5 m. van de romp zuiver te lood; zo kon de molen worden verhoogd, maar de kap gehandhaafd blijven. De ramen van de voormalige steenzolder zijn bij deze gelegenheid in verticale zijn vergroot tot deuropeningen. Vervolgens zijn inrijpoorten gemaakt en een aarden wal rond de molen opgeworpen.


Piet Rakels, afkomstig van een molenaarsgeslacht uit Deurne, was de laatste die hier de windkracht benutte. In 1950 gebeurde dit voor het laatst. Daarna stond de molen stil in verval.


In 1970 onderging de molen, inmiddels eigendom van de gemeente, een flinke restauratie ( met onder meer een nieuwe roede) Daarna draaide de molen zeer regelmatig; gemalen werd er niet meer.


In de 21ste eeuw werd de toestand slechter en moest de molen worden stilgezet. Kruien was toen al geruime tijd niet meer mogelijk; ook moest de staande roede worden ondersropt, vanwege de slechte staat van de windpeluw. Tenslotte werden bede roeden kaalgezet en de staart verwijderd.


In april 2008 werden nieuwe roeden gestoken, waarna weer kan worden gedraaid.
In 2010 werd de molenberg tijdelijk voor een deel weggegraven om een toiletruimte te kunnen realiseren. Hiervoor werd handig gebruik gemaakt van de ingang die in 1900 ( vanwege de verhoging tot beltmolen) was dichtgemetseld. 


Op 1 maart 2011 was de molen maalvaardig, nadat twee nieuwe molenstenen waren aangebracht en afgesteld. 18 maart 2011 werd voor het eerst sinds 1950 weer graan gemalen.


Toon Smolenaars kwam op 28 december 1936 om het leven door een klap van de molen


1 opmerking:

  1. Hoi Von,
    Echt weer een fraaie documentatie over deze stoere molen!
    fijn weekend,
    Maria

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je bezoek en leuk dat je even de tijd neemt om een berichtje achter te laten!
Thanks for visiting my blog and leaving a comment!