Incanto Images Fotografie

Incanto Images betekent betoverende foto's.
Ik hoop dat de betovering werkt en dat je kan genieten van de foto's.
Van macro- tot landschapfotografie en alles wat daar tussen in zit.

Russisch gereedschap - Helios 44M 58mm F2


It's al about bokeh!

Met deze woorden begint Loulou Beavers haar workshop verhaal.

Wat bokeh is dat weten Loes, Gonnie en ik wel. Voor wie het niet weet, Wikipedia geeft deze uitleg er over: "Bokeh drukt de kwaliteit van de onscherpte in een foto uit. Het heeft betrekking op de kwaliteit van de onscherpte en wordt geassocieerd met aangename onscherpte." Dat willen we graag ontdekken, bij deze workshop krijgen we een Helios-44M 58mm F2 objectief. Russisch gereedschap en deze lensjes zijn gemaakt tot 1991.

Bij de Helios 44M worden de Bokeh Bubbels naar de zijkant toe steeds meer elipsvormig, hierdoor ontstaat het zogenaamde "swirly" bubbels. Het vintage bokeh moet een sfeervol, zacht en dromerig effect geven.

Het Helios 44M is mechanisch bedienbaar met manuele focus en een diafragma ring die je alle twee op de lens moet bedienen. Weet nog wel dat er dan een lijntje recht moet lopen in de tijd dat ik mijn ouders hun camera in mijn handen had. Helaas geen lijntje te zien in het Helios lensje.

We krijgen een adapterring die op ons camera past erbij en zo schroeven we met z'n allen het lensje op onze veel te grote body. Het is even wennen om het kleine baby lensje te zien zitten.

We krijgen van Loulou en Marijke eerst uitleg over de lens en daarna mogen we het veld in om compositie te vinden. Kan je vertellen dat het die dag voor mij er niet helemaal in zat. Kon het niet vinden wat ik op de voorbeeld foto's heb gezien. Zal zeker nog meer moeten oefenen met dit lensje, het lensje mag na de workshop mee naar huis. 

Ik was alleen mijn tussenringen vergeten, Gelukkig had Loulou er nog een over. 

Wil je meer info kijk dan even op Loulou haar site

Dank je wel Loulou en Marijke voor deze leerzame dag. Datum: 1 juli 2016

5 opmerkingen:

 1. Het viel nog niet mee met dat Russische gereedschap, maar dat gaan we wel onder de knie krijgen?
  Nr 6 en 10 zijn voor mij de mooiste uit deze serie, daar komt ook de mooie bokeh van het lensje goed uit.

  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Yvonne,
  Je hebt mooie resultaten zeg. Schitterende foto's!! Vooral foto 1 en 8 vind ik heel erg mooi. En ook die met die lila bloemetjes. Knap gedaan hoor!!
  Loulou is een fantastische fotograaf en ook een leuk iemand die je alles prima en op een spontane manier uit kan leggen. Ik heb bij (toen nog) Camera.nl in Barendrecht een lezing van haar gehad.

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een schitterende serie Von. Stuk voor stuk zeer fraaie platen, waarvan alleen de laatste mij niet zo kan bekoren. De workshop is voor jou in ieder geval geslaagd, want de resultaten zijn daar. Ben benieuwd of je dit lensje in de toekomst vaker gaat gebruiken.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Von, Je kunt er bijzonder mooie dromerige effecten mee bereiken, dat is zeker! Ik zou er zo een paar ansichtkaarten van maken. Erg knap gemaakt allemaal! Ik had al eerder over dit babylensje gehoord echt leuk speelgoed!
  groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een heerlijke serie, Yvonne! Ik kan me voorstellen dat het even duurt voordat je de goede techniek, die bij de lens hoort, onder de knie hebt. Aan het eind van deze maand mag ik ook!..... Gr Jody

  BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je bezoek en leuk dat je even de tijd neemt om een berichtje achter te laten!
Thanks for visiting my blog and leaving a comment!