Incanto Images Fotografie

Incanto Images betekent betoverende foto's.
Ik hoop dat de betovering werkt en dat je kan genieten van de foto's.
Van macro- tot landschapfotografie en alles wat daar tussen in zit.

Balkan Wonders - van Bled naar Plitvicka Jezera

Dag 9 - Vandaag moeten we de tijd in de gaten houden, we vertrekken daarom rond de klok van 9 uur, voor een bijzondere dag. Vanuit Bled rijden wij in zuidelijke richting, en zo snel mogelijk, om een bezoek te brengen aan één van de mooiste natuurlijke bezienswaardigheden in Europa, het Plitvice Nationaal Park.  Het park met de kristalheldere 16 meren en prachtige 90 watervallen die met elkaar verbonden zijn.

Maar eerst moeten we er maar zien te komen, om 9.45 moeten we tanken in Ljubljana,  om 11.00 uur, gaan we de grens over bij Metlika. 


Op weg naar Plitvicka Jezera rijden we op sommige stukken door echt verlaten gebieden, wanneer we goed kijken zien we de kogelgaten in de muren zitten. Geeft ons even stof tot nadenken en bij het hotel aangekomen heeft iedereen het er over. 
Bij Hotel Ethno Houses Plitvica Selo krijgen wij huisje 6 - kamer 67. 
Het was even moeilijk vinden. Je rijd over harde zandpaden en dan staan er allemaal wegwijsbordjes met alle "Hotels" er op geschreven in sierletters...en wie verwacht allemaal huisjes. Maar zo leuk ingericht, even naar de cowboytijd.


We hebben het allemaal nog snel gedaan, we zijn er rond de klok van 12.30 uur dat we inchecken. Wij hadden gehoopt dat het hotel wel kaartjes zou hebben om naar de watervallen door te lopen. 


Helaas dit is niet het geval, we moeten eerst naar ingang 1 rijden om daar kaartjes te kopen, met parkeren stonden wij gelukkig vrij voor aan, maar jongens wat was het hier druk, we kopen gelijk een kaartje voor twee dagen, dan kunnen we er morgenochtend ook nog even er in.Ondanks dat het vol staat met mensen op het plein voor de ingang, hadden wij vrij snel onze kaartjes, en omdat we snel terug waren, was het vrij parkeren.

Snel weer naar ons hotel rijden en heel snel in de benenwagen om al het moois te zien, langs de weg naar het hotel zie je al kleine watervallen. 

Bij ons hotel stelt de ingang niet zo heel veel voor, het is een klein, bijna vervallen, huisje waar wij niet eens ons kaartje de eerste keer hoefden te laten zien. Het is dat dit huisje er staat, dat we het idee hebben dat we goed gaan, het is best wel een stukje lopen om er te komen.
Het is hier lekker rustig, we zijn de enige die via deze ingang er naar toe lopen, nu snap ik wel dat het hokje dicht is. Je moet wel de goede schoenen aan doen, makkelijk lopen is het niet. Je staat niet meteen in het park. Maar de auto was belangrijker voor mij, deze staat veilig op het parkeerterrein bij het hotel. En niet op de zeer drukke en op sommige plaatsen krappe parkeerplaats bij de hoofdingang.
Het klimaat en het weer in de meren van Plitvice worden bepaald door de lacatie: Plitvice ligt ten noorden van het Velebit-gebergte, in het hart van de regio Lika, en heeft een landklimaat, dat deel anders is dan het mediterrane klimaat ronde de kust van Kroatië.


Omdat de hoogte van Velebit het warme mediterrane weer verhinderen om de regio te bereiken, zijn de zomers hier kort en vrij nat, terwijl de winters erg koud, ijskoud en vaak erg besneeuwd zijn.


Lente en herfst zijn nog steeds koud en kunnen dagenlang en zelfs wekenlang nat zijn.
Door een natuurlijk afzettingsproces gedurende duizenden jaren door het stromende water van de Koranarivier zijn er in dit gebied dammen en travertijn ontstaan.


Het Nationaal Park Plitvive lijkt rechtstreeks uit een sprookje te komen, met haar betoverende watervallen en smaragdgroene meren. 


Zorg dat je camera helemaal opgeladen is en je een extra memory card bij je hebt, want je kunt nergens mooiere foto's maken dan in Plitvice!

Het Nationaal Park is sinds 1979 op de werelderfgoedlijst van UNESCO gezet. 


De Plitvice Meren hebben een oppervlakte van 296,8 vierkante kilometer en is daarmee het grootste National Park van Kroatië.Het is daarnaast het oudste nationale park van Zuidwest-Europa.


Het park is onder verdeeld over de beneden meren ( Donja) en de boven meren ( Gornja).
Ze zijn 46 meter diep en het grootste laag gelegen meer genaamd Jezero Milanovac is wel 470 meter lang.
Er zijn twee ingangen waarbij alle informatie van het park wordt aangegeven. Zo zijn er plattegronden, wandelpaden en personeel om je persoonlijk advies te geven over de route welke het beste bij jouw dagplanning past. De routes kan je in zijn geheel lopen, maar je kan er ook voor kiezen om delen met een treintje te doen of een boottochtje te pakken. Er is voor ieder wat wils!
Mocht je willen hiken of toch verdwalen, houd dan rekening met wilde dieren. Denk aan herten, wolven, beren en schattige muisjes. Je bent in een natuurgebied en je kan deze dieren plots tegenkomen.Neem zelf iets te eten of te drinken mee. Er zijn een paar restaurantjes te vinden, maar daar ben je natuurlijk niet wanneer je van het klimmen dorst en honger hebt gekregen.
Bij de Plitvice Meren kan je zelf bepalen hoeveel je loopt. Aangezien de wandelroutes tussen de 1,5 uur en de 6 uur duren is een comfortabele outfit het beste aan te raden. Goede schoenen is een must. In welk seizoen je ook gaat, je gaat sowieso veel lopen.
De vlonders liggen vrij ver uit elkaar waardoor het stromende water vaak door het palet heen stroomt, zorg dus ook voor waterdichte schoenen. Wij hadden het geluk dat we prachtig weer hadden. Maar waren gewaarschuwd en hadden alles bij ons in de auto. Heel fijn dat het daar kon blijven liggen.
Zeer terecht staat Plitvice National Park op de UNESCO werelderfgoedlijst!

Als eerste lopen we naar deze waterval toe, de "Veliki Prstavac Waterfall" is de op een na hoogste, maar misschien wel de mooiste. Hier stort het water zich via talloze straaltjes naar beneden. Je kunt er relatief dichtbij komen, zodat je goed kunt zien hoe het water ook de talloze planen voedt die hier groeien.

Dit lees je allemaal op internet, en wat krijgen wij, twee kleine pisstraaltjes. Maar het is allemaal zo erg niet, we komen al zoveel moois onderweg tegen, nu maar even een stukje terug lopen en even kijken of we nog een andere weg terug kunnen nemen.

We komen talloze beekjes tegen van dit formaat. Met een trap er langs, alle ruimte om foto's te maken, wacht gewoon even dat het iets rustiger is op het trappetje om door de knieën heen te gaan om deze foto te maken.Een van de plekjes waar je gezellig iets kunt drinken en eten, toevallig was er vandaag een zangkoor aanwezig. Je moet er van houden...
Ik weet dat sommige watervallen een naam hebben. Ik wil geen foute info geven hierover. 
Ze zijn allemaal prachtig om te zien.

Het hoge deel van het park ligt links op de kaart, het lage deel van het park ligt rechts op de kaart

Ingang 1 is het startpunt voor routes A, B, C en K

* Route A – (2-3 uur / 3.5km ) het lage deel van het park.
Watervallen: Veliki Slap, Sastavci, Milanovacki

* Route B – (3-4 uur / 4km) het lage deel van het park, treinrit en beide boottochten over het Kozjak meer.
Watervallen: Veliki Slap, Sastavci, Milanovacki

* Route C – (4-6 uur / 8km) hoge en lage deel, lange treinrit en lange boottocht over het Kozjak meer.
Watervallen: Veliki Slap, Sastavci, Milanovacki

* Route K – (6-8 uur / 18km) wandelen door het hele park (geen trein of boottocht)


Ingang 2 is het startpunt voor routes E, F, H en K

* Route E – (2-3 uur / 5km) hoge deel van het park, treinrit en korte boottocht.
Watervallen: Veliki Prštavac, Mali Prštavac, Galovacki Buk

* Route F – (3-4 uur / 4.5km) lage deel van het park, treinrit en beide boottochten.
Watervallen: Veliki Slap, Sastavci, Milanovacki

* Route H – (4-6 uur / 9km) hoge en lage deel, lange treinrit en lange boottocht over het Kozjak meer.
Watervallen: Veliki Slap, Sastavci, Milanovacki

* Route K – (6-8 uur / 18km) wandelen door het hele park (geen trein of boottocht)Ons avondeten was lekker makkelijk. Je neemt een schaal en daarop komt van elk dier een stukje vlees dat maal 6x en aanschuiven maar. 

Na het eten duik in bijtijds het bedje in, Sjaak blijft nog even met een groepje gezellig na kletsen. En toen kwam er toch een donder, onweer..?? je schrikt je een apennootje. Daarna bast het los met regen en onweer, ik weet dat Sjaak geen jas bij zich heeft. Tussen de bergen geeft het toch een heel ander belevenis dan bij ons. Sjaak is nat overgekomen, maar gelukkig op dat moment geen lichtflits of een donder. Voordat we in slaap waren gevallen heeft het even geduurd. Wanneer we opstaan is het droog, maar blijft dit ook zo...??


Datum: Zondag  8 september 2019


Vertrektijd:  9.00  uur
Aankomsttijd: 13.15  uur

Gereden kilometers:  273 kilometer

Hotel:
Hotel Ethno Houses Plitvica Selo
Plitvica Selo 66/1
Plitvicka Jezera
Kroatië

Balkan Wonders : 
31-08-2019 - van Huis naar Lindenfels
01-09-2019 - van Lindenfels naar Nusplingen
Steengroeve van Ober-Mengelbach
Neckarsteinach  Mittelberg kastelen
Dillweissenstein
Nonnenwag wassertube an der Nagold
Haigerloch
02-09-2019 - van Nusplingen naar Grainau
Bodensee
Zisterziense Priorat klooster - Birnau
Meersburg
Duitse Alpenroute
Immerstadt im Allgäu - Grosser Alpsee
Jochstrasse - Oberjoch pass
Tannheimer Tal
Haldesee
Weisserbach am Lech
03-09-2019 - van Grainau naar Bad Aibling
Zugspitze
Olympische skischans in Kainzenbad
Walchensee
Sylvenstein Dam
04-09-2019 - van Bad Aibling naar Bled
Grossglockner Hochalpenstrasse
Savadal
Drielandenpunt
Wurzepas
Julische Alpen
Radovna Vallei
05-09-2019 - Bled omgeving
Tolmin kloof
Kasteel van Bled
Nemski Rovt
Bohinjska Bistrica - houtbewerking bedrijf
Soca Rivier
Triglav Nationaal Park
Juliaanse Alpen
Lake Jasna
Tolminka Rivier
Kransjska Gora
Bergpas Vrsic
Prisank-venster
Boka waterval
06-09-2019 - Bled omgeving
Predjama Kasteel
Nanos berg
Dinarische Alpen
Idrija - Idrijca rivier
07-09-2019 - Bled omgeving
Meer van Bled
Meer van Bohiji
 Triglav Nationaal Park
 Skiresort Vogel
 Vintgarkloof 
08-09-2019 - van Bled naar Plitvicka Jezera
Plitvice Nationaal Park
09-09-2019 - van Plitvice Jezera naar Opatija
Velebitgebergte
Opatija
Senj
Nehaj-fort
10-09-2019 - Opatija - Eiland Krk
Adriatische Zee
Baska Vallei
Baai van Kvarner
Eiland Krk

11-09-2019 - Opatija
Het meisje met de zeemeeuw
Park sv. Jakov drugi
12-09-2019 - van Opatija naar Longarone
Rovinj
 Adriatische Zee
 Motovun
  Golf van Triëst
13-09-2019 - van Longarona naar Malles Venosta
Passo Falzarego
Dolomietenweg
Alpen
Italië
Dolomieten
Passo di Pordoi
Karersee
Passo Giau
Passo Costalunga
Lago di Carezza
Passo Staulanza
Malles Venosta
14-09-2019 - van Malles Venosta naar Pirmasens
Val Venosta
Reschenpass
Highline 179
Tirol
Kerktoren van Graun
Fernpass
15-09-2019 - van Pirmasens naar huisGeen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je bezoek en leuk dat je even de tijd neemt om een berichtje achter te laten!
Thanks for visiting my blog and leaving a comment!