
28-08-2010
Vandaag was er een boek presentatie van Krijn Spaan. Gaat over Kortenhoef en zijn bewoners. Ook bij ons is hij langs geweest voor info en om foto's te maken. Krijn is een grote verzamelaar (zijn vader ook), hij had al veel oud spul over ons bedrijf. Sjaak zijn vader heeft +/- 60 jaar terug dit stekkie gekocht en alle aankoopnota's had Krijn in zijn bezit. Deze nota's en bonnetjes van toen zijn ook allemaal in het boek verwerkt. Sjaak en ik staan als laatste in het boek met een foto. Een leuk boek met veel foto's en leuke herinneringgen van vroeger. Over een stukje van 200 meter is het eerste boek verschenen.
In het eerste deel behandelt de auteur het deel van de korenmolen tot aan jachthaven de Wijde Blick, en wel huis voor huis. Veel bewoners hebben er op enig moment foto's of afdrukjes afgestaan, een enkeling wilde niet meewerken of gaf geen toestemming. ,,Ach, als er iemand boos is dan hoor ik het wel'', zegt Spaan.
Burgemeester Smit krijgt het eerste exemplaar uitgereikt in Het Kraaiennest aan de Kortenhoefsedijk 145.
Info: De gooi- en eemlander

Tot de volgende...
Gebeurt niet vaak dat we met z'n tweetjes op de foto gaan. Maar Miranda ( dochter van Krijn) wilde ons op de foto zetten. Had voor het eerst "een echte camera" in haar handen,dat was het eertse wat ze zei,wat vond ze dit leuk om te doen. Krijg hem haast niet meer terug.
Zo trots op zijn boek, en terecht.
'Van de Korenmolen tot de sluis' heet de serie. Het eerste deel - 'Van de Korenmolen tot jachthaven de Wijde Blick' - komt vandaag in handen van Wijdemerens burgemeester Martijn Smit. Er worden vijfhonderd exemplaren van gedrukt bij uitgeverij Tonk in Den Bosch. Er staan driehonderd (zwartwit)foto's in.
Op de voorzijde prijkt een geschilderd stukje oud-Kortenhoef, heel idyllisch natuurlijk met een ophaalbruggetje. De kweker, die ooit net als zijn broer Wout alle mogelijke informatie begon te verzamelen over zijn geboortedorp, wil een flink deel van de verzamelde schat aan gegevens in de serie kwijt. Op aardig wat exposities en dia-avonden hebben ze al vaak leuke dingen (en mensen) van vroeger laten zien. Het zijn verhalen over de huizen en boerderijen, maar vooral ook over de typische Kortenhoevers die vroeger in het dorp hebben gewoond. Mensen als Arie van de Velde (geboortejaar 1900), die hij de 'eerste echte Kortenhoever' noemt. En Jacob de Kloet. Sommigen werden in het dorp aangeduid met hun bijnamen. Spaan noteert feiten en verhalen die teruggaan tot rond 1850. Krijns vader Klaas kende al veel verhalen over de dorpsbewoners van toen. Hij bracht bestellingen rond en maakte overal graag een praatje. ,,Ik ging wel eens mee.'' Krijn dateert zelf van het 'bouwjaar' 1943. Zijn opa was polderwerker. In diens tijd was het armoe troef. ,,Mensen raakten soms grond kwijt wanneer ze hun polderrechten niet konden betalen. Die grond is nu goud waard.''
De Kortenhoefse kweker heeft lang rondgelopen met het idee om zijn kennis over zijn eigen stokoude veendorp - de geschiedenis ervan gaat terug tot in de twaalfde eeuw - in boekvorm te gieten. Hij had de drang om alles wat hij wist vast te leggen voor latere generaties. ,,Als je dood gaat, dan is het weg.''
Omdat het maken van een boekenserie flink in de papieren loopt klopte hij bij (oud-)burgemeester Don Bijl aan, die hem in contact bracht met het Prins Bernhard Fonds. Dat bleek anderhalf jaar terug bereid om het plan van Spaan te steunen. Hij begon in september 2009 aan het eerste deel.
De burgermeester van Kortenhoef
De schrijver Krijn Spaan
Het boek wat klaar ligt voor de mensen die het willen kopen.
De verhalen die in z'n hoofd zitten over de huizen en de bewoners, die moet Krijn Spaan allemaal vastleggen 'voor hij dood is'. Dat gevoel heeft de Kortenhoefse kweker heel sterk. Hij verwerkt zijn kennis in totaal twaalf boekjes.