Incanto Images Fotografie

Incanto Images betekent betoverende foto's.
Ik hoop dat de betovering werkt en dat je kan genieten van de foto's.
Van macro- tot landschapfotografie en alles wat daar tussen in zit.

De Fortuin


Eén van de opvallende kenmerken uit Hattems stad silhouet is de molen De Fortuin, sierlijk gelegen tegen de vroegere stadsmuur in de noordwesthoek van de stad.


De molen heeft een veel rijkere historie dan het jaartal 1852 in de gevelsteen doet vermoeden: de bouw was ter vervanging van een standerdmolen die in 1808 is omgewaaid. Het achtkant heeft zeer lange stijlen die op de eerste zolder ( de zolder onder de stellingzolder) beginnen, wat doet denken aan Groningen ( bijv. Winsum, of Lattrop, gewezen Groninger).


Vermoedelijk is in 1816 deze molen gebouwd als lage stellingmolen zonder ondertafelement  met doorgaande stijlen die op lage poeren stonden. In 1852 is een stenen onderbouw tot stand gekomen waarvan de bovenste helft om de achtkantstijlen is heen gemetseld. 
Niet duidelijk is vooralsnog, wat zich tussen 1808 en 1816 heeft afgespeeld.


De molen was al zeer lang buiten bedrijf en stond er eind jaren '60 van de 20ste eeuw zeer slecht bij: zo was de stelling al heel lang verdwenen en werden de roeden in 1967 verwijderd.


Een grote restauratie in 1970/'71 redde de molen, die sindsdien weer regelmatig draait. In een latere fase werd ook het binnenwerk weer maalvaardig gemaakt.

2 opmerkingen:

 1. Prachtig toch die molen, mooi in beeld gebracht. ook de geschiedenis is interessant.
  Zonnig groetje, Hilde

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hi Yvon,
  Een mooie serie over deze molen, met fraaie details.
  groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je bezoek en leuk dat je even de tijd neemt om een berichtje achter te laten!
Thanks for visiting my blog and leaving a comment!