Incanto Images Fotografie

Incanto Images betekent betoverende foto's.
Ik hoop dat de betovering werkt en dat je kan genieten van de foto's.
Van macro- tot landschapfotografie en alles wat daar tussen in zit.

Jantina


Al sinds 1652 staat op deze plaats een molen. Op 28 mei 1740 wordt de standerdmolen van Aalden eigendom van Willem Helling. Die familienaam is tot de dag van vandaag aan de molen verbonden. 
In 1835 laat zijn kleinzoon, ook een Willem Helling, op dezelfde plaats een nieuwe en veel grotere achtkante molen bouwen. Na zijn overlijden in 1863 wordt hij opgevolgd door zijn zoon Klaas, gehuwd met Harmina Brinks. Hun dochter Jantiena wordt geboren op 15 Juli 1863.

In 1890 brandt de molen tijdens een zwaar onweer tot de grond toe af. Het jaar daarop volgt de herbouw. Na nogal wat verwikkelingen in de familie ( haar vader overlijdt als ze twee jaar oud is en haar moeder hertrouwt ) wordt in 1899 Jantiena Helling eigenaar. Ze heeft geen eigen bedrijf, maar verhuurt de molen. Dit stopt in 1919, als in dat jaar de coöperatieve korenmalerij Zweeloo opgericht wordt.

Jantiena Helling overlijdt in 1949 te Hoogeveen. Haar molen, die zij na 1919 nog een tijd behoorlijk had laten onderhouden, verkeert dan in vervallen staat: de staart is deels verdwenen, het rietdek slecht en de ( houten) buitenroede gebroken. De molen wordt door de erfgenamen voor een symbolisch bedrag aan de zuivelfabriek en malerij Zweeloo verkocht.

In 1952 wordt de molen door molenmaker Roemeling uit Eexta gerestaureerd. Hierbij wordt zeer veel materiaal van de gesloopte poldermolen De Bolderij te Noordbroeksterhamrik (Gr) verwerkt. De molen wordt daarna echter vrijwel niet gebruikt en het wiekenkruis lijkt ook niet echt goed hersteld.

In 1978, als de molen opnieuw dringend aan restauratie toe is, koopt de toenmalige gemeente Zweeloo de molen aan. De vereniging Vrienden van de Aeldermeul ontfermt zich in 1981 over de molen en zorgt in 1981 en 1991 voor restauraties. Sinds 1983 wordt er weer regelmatig met de molen gedraaid.

In april 2006 volgde een flinke opknapbeurt. Ze werd de kap opnieuw met riet gedekt en allerlei ander onderhoud verricht.

De molen is genoemd naar Jantiena Helling ( 1863 -1949 ), die deze molen geruime tijd in eigendom had. Bij verkoop in 1949 werd bedongen dat de molen naar haar vernoemd moest blijven.

Deze foto is gemaakt tijdens een zeer regenachtige rally, daarom maar één foto.3 opmerkingen:

 1. Hoi Yvonne,
  Mooie foto van deze historische molen. Mooi met je uitleg erbij.
  Overigens ook een waanzinnig mooie banner boven aan je blog.

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooie naam voor een molen Yvonne....
  prima gefotografeerd en wat een verhaal erbij, de molen heeft het zwaar gehad, maar is gelukkig gered..
  Ben het met Marco eens, wat een mooie banner heb je!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heel leuk Yvon dat je ons kennis laat maken met deze fraaie molen Jantina!
  groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je bezoek en leuk dat je even de tijd neemt om een berichtje achter te laten!
Thanks for visiting my blog and leaving a comment!