De molen dateert waarschijnlijk uit het einde van de 18de eeuw, gezien de in de ondertoren voorkomende jaartallen 1791, 1792 en 1793. In 1935 volgde onttakeling; de ondertoren werd ter hoogte van de bovenste bintbalken afgezaagd en vervolgens met zinken platen gedekt. In de ondertoren werd een gemaal geplaatst. De molen maalde het water van polder 34 uit op de Brekken. De oorspronkelijke schroefdiameter bedroeg ca 1.20 mtr en was geplaatst in een houten schroefbak.
In de jaren '90 van de twintigste eeuw ontstonden plannen om dit fraaie en ook aan boezemwater gelegen molenrestant te completeren. In 1955 werd met de herbouw begonnen door o.a. molenmaker Hiemstra uit Tzummarum met hulp van vrijwilligers. In oktober 1997 werd het bovenhuis geplaatst, in het late voorjaar werden de roeden gestoken en op 13 juni 1998 volgde de feestelijke ingebruikname.
In 2001 vonden reparaties aan het gaandewerk plaats: de oude wielen, die toen gerepareerd en deels vervangen werden, waren afkomstig van spinnekopmolens 't Op te Oppenhuizen en de Geeuwpoldermolen.
In 2003 is de molen op de lijst van Rijksmonumenten geplaatst.
De molen werd ( al voor de grote restauratie/reconstructie) vernoemd naar Doris Hoekstra; deze was hier vele jaren molenaar en kwam tragisch om het leven toen hij in een sloot nabij de molen verdronk.
Een prachtige naam voor zo'n mooie molen en een mooi eerbetoon.
BeantwoordenVerwijderenJe laat weer een juweeltje van een molen zien met leuke informatie erbij,
groetjes,
Maria