Incanto Images Fotografie

Incanto Images betekent betoverende foto's.
Ik hoop dat de betovering werkt en dat je kan genieten van de foto's.
Van macro- tot landschapfotografie en alles wat daar tussen in zit.

Werklust


Deze molen werd in 1858 in opdracht van Gerrit Witteveen gebouwd door de firma Ten Zijthoff uit Deventer gebouwd. Van 1893 tot 1938 was de molen in het bezit van Jacobus Witteveen Gzn., van 1938 tot 1977 van de gebroeders Lambertus en Gerrit Witteveen. Laatste particuliere eigenaar, van 1977 tot 1982, was Jacobus 'Koos' Witteveen. In 1982 droeg deze de Werklust voor het symbolische bedrag van 1 Gulden over aan de Stichting Behoud Korenmolen Werklust te Oene.


Oorspronkelijk werd met twee koppel stenen gemalen; nu is nog één koppel aanwezig. Al rond 1900 werd er in het aanbouwtje naast de molen een ruwoliemotor geplaatst, zodat ook in tijden van windstilte kon worden gemalen. In 1930 nam een dieselmotor de aandrijving over; omstreeks 1950 werd deze ( lawaaiige) krachtbron vervangen door een elektromotor.


In de jaren '60 van de 20ste eeuw werd het malen verplaatst naar  de achter de molen gelegen bijgebouwen en werden als krachtbron loter elektromotoren gebruikt. Hierdoor werd de molen als maalderij overbodig. Onderhoud bleef achterwege en dus raakte de molen langzamerhand in verval.


De Stichting kon de molen in 1984 laten restaureren, mede dankzij giften van de inwoners van Oene en omliggende dorpen. Het herstel werd uitgevoerd door restauratiebedrijf Schakel & Schrale. Dit bedrijf had niet lang van tevoren De Vlijt te Wapenveld herbouwd ( welke molen eind 1980 door brand geheel was verwoest.) De windvaan van Schakel & Schrale getuigt nog van deze activiteiten.


De molen ondervindt uit diverse richtingen windbelemmering; bovendien is het, door enige aanbouwen, niet mogelijk om uit iedere windrichting te draaien. Desondanks wordt er door een groep enthousiaste molenaars regelmatig gedraaid en ook gemalen.


Deze molen heeft al zeer lang de naam "Weklust". In de volksmond werd vroeger wel gesproken van "De  Enkmölle". 2 opmerkingen:

 1. De Enkmölle vind ik ook wel een mooie naam voor zo'n stoere molen! Mooie informatie weer van een schitterende molen. Leuk dat je dit toch steeds plaatst Yvon.
  Mij doe je er een plezier mee. (heb zelf 3 boeken over molens in de kast staan en loop warm als ik er een tegenkom. vandaar ;-))
  groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gelukkig ben ik niet de enige, leuk om elke keer je reactie te lezen, nu snap ik dat ik een lot genoot gevonden heb. Ben er nog lang niet met mijn verzameling, maar het zijn er al heel veel...voorlopig heb ik nog genoeg molen materiaal. Leuk dat je de boeken in de kast hebt staan.

   Groetjes Von

   Verwijderen

Bedankt voor je bezoek en leuk dat je even de tijd neemt om een berichtje achter te laten!
Thanks for visiting my blog and leaving a comment!