De huidige molen is de derde molen op deze plaats. De eerste molen was een merkwaardige grondzeiler, die in 1854 Abraham Ledeboer werd gebouwd. Bijzonder was het wiekenhuis, dat circa twee meter boven de grond draaide! De zeilen werden vanaf een soort verrijdbare lorrie bediend. Deze grondzeiler kwam in 1859 in bezit van de Fam. Dieperink. In 1896 werd deze molen door brand verwoest.
De tweede molen was een met riet gedekte stellingmolen. Tot 1948 werd de molen bemalen door de Fam. Dieperink. In dat jaar werd de molen bezit van de Fam. Vorderman. In 1967 werd de nog in gebruik zijnde molen gerestaureerd.
Op 5 april 1973 werd de molen door brand vernield. Op initiatief van de Stichting Herbouw Terwoldse Molen werd in januari 1986, 100 meter ten westen van de oud locatie, begonnen met de bouw van het onderachtkant.
Voor het bovenachtkant werd gebruik gemaakt van de onttakelde Holtermansmolen uit Deventer. Deze molen is vermoedelijk in 1640 gebouwd als poldermolen. In 1740 is de molen naar de Zaanstreek verplaatst en ingericht als oliemolen. In 1814 kwam de molen naar Deventer, waar het tot 1881 dienst deed als oliemolen en daarna als korenmolen. Op 2 april 1987 werd het herstelde achtkant in Terwolde op de stenen voet geplaatst.
De herbouw liep forse vertraging op; zo stond de molen bijna 2 1/2 jaar met romp, kap en bovenas, waarna de laatste alsnog werd afgekeurd en vervangen door een nieuwe. Pas toen kon de herbouw worden voltooid; op 26 oktober 1990 werd De Ooievaar officieel in gebruik genomen.
Contrucie-technisch gezien was deze herbouw niet eenvoudig: omdat het oude achtkant van de Deventer Holtermansmolen voor de herbouw in Terwolde te laag was, bleek het noodzakelijk om het metselwerk van de onderbouw ca. 1 meter hoger op te trekken onder het rietdek door. Ter plaatse van de onderste ramen in het rietdek ligt het ondertafelement van het houten achterkant.
In de molen is een maalderij gevestigd die aan bakkers in de omgeving levert.
In de nacht van 31 augustus 2015 is deze molen na blikseminslag in brand gevlogen en als gevolg grotendeels verwoest.
De naam "De Ooievaar" is ontleend aan de in 1973 verbrande voorganger. De ook wel gebruikte aanduiding "Holtermansmolen" verwijst naar de herkomst van het achtkant van de huidige molen.
Het is toch wel vaak raak met die molens wat brand betreft. Zo jammer!
BeantwoordenVerwijderenZo veel werk zoveel betrokkenheid van velen en dan toch weer verwoest.
Mooi verslag van deze molen Yvon!
groetjes,
Maria
Hihi, ik verwachtte ooievaars, en dacht: heb ik iets gemist?
BeantwoordenVerwijderenLeuk dat je al die molens nog uit je archief tovert, en ik denk zo dat er nog veel meer komen...
Groetjes Loes