Uit gegevens van 1492 blijk dat er toen al op de huidige locatie een standerdmolen, als dwangmolen in bezit van de burggraven van Montfoort, aanwezig was. Ook op de plattegrond van Joan Blaeu uit 1649 staat de standerdmolen aangegeven. In 1986 werden bij werkzaamheden aan het fundament van de huidige molen van de poeren van de oude standerdmolen aangetroffen.
De huidige molen moet gebouwd zijn als vervanging van deze standerdmolen ( of een tussentijdse opvolger daarvan). Tot 1941 heeft de huidige molen twee koppel maalstenen dienst gedaan als korenmolen. Vervolgens werd de molen stilgezet en raakte deze ernstig in verval.
Het is aan de plaatselijke aannemer A.H. Versteegen te danken dat de molen nog bestaat. Hij kocht de molen in liet hem in 1953 restaureren, wat wilde zeggen: inrichten als woning en kantoor. Het uiterlijk van de molen bleef op die manier behouden ( al werden enige ramen toegevoegd) maar het binnenwerk werd grotendeels verwijderd. Vóór deze grote verbouwing lagen er drie koppel stenen op de steenzolder, de pelsteen op de maalzolder en op de begane grond stond een maalstoel met twee koppel stenen, die door de petroleummotor werden aangedreven.
De molen bleef aldus voor Montfoort en de molenwereld behouden, zij het als statisch monument.
Rond 1980 was de molen opnieuw aan herstel toe, terwijl in die periode ook ernstige verzakkingen optreden. De kosten van een nieuwe restauratie waren voor André Versteegen economisch niet verantwoord meer en daarom deed hij de molen in 1984 over aan de Stichting De Utrechtse Molens.
In 1985 begon het herstel. vooral in de zomer van 1986 werden door de firma Goorbergh uit Breda ingrijpende werkzaamheden uitgevoerd om de verzakking van de molen op te heffen.
In 1988 werd bijna het gehele jaar gewerkt aan de molen zelf. Op 1 december 1988 was de molen na 47 stilstand weer draaivaardig.
Niet lang daarna ontstonden plannen om de molen ook weer te laten malen. Naast een maalwerk behoorde ook een pelsteen tot de reconstructie. De woning in de molen werd verlaten, de molenaar ging naast in plaats van in de molen wonen en in 2007 werd serieus begonnen. Hier en daar moesten delen worden gereconstrueerd. omdat bij de verbouwing van 1953 sommige veldkruisen en andere constructiedelen waren ingekort dan wel verwijderd. Vervolgens werd nieuwe koningspil aangebracht.
In juli 2009 was één koppel stenen maalvaardig. 21 augustus volgde de officiële ingebruikname
Molendatabase nummer 839
Hoi Yvon,
BeantwoordenVerwijderenMooi!
groetjes,
Maria
Wonderful photos!
BeantwoordenVerwijderenMaria
ben je ook wel eens in Leiden geweest bij De Valk molen..... is ook een museum daar in de molen
BeantwoordenVerwijderen