We starten vandaag bij BMW dealer Vriesdijk aan de Transportweg 6 in Assen.
We worden met koffie en thee met een lekker cake ontvangen. We babbelen hier en daar gezellig met elkaar en rond half 11 vertrekken we met een bag vol schoon maak spullen voor de auto.
In het route boek staat dat we over een soort zandpad moeten, dan kan je straks de auto hier mee schoonmaken.
Bij de Zuivelboerderij "Bij de Boerin" gevestigd in Stadskanaal aan de Zijdstukkerweg 8, mochten wij even met onze zzz(z) tjes door de stal heen rijden en alles bewonderen van het boeren leven.
Hier kun je zeven dagen in de week terecht voor zuivel, kaas en eieren.
Alles is van eigen erf.
Bent u op zoek naar een leuk teamuitje, gezellige middag/avond met familie of vrienden? Dan bent u van harte welkom voor een workshop kaasmaken op een unieke locatie.
Bij Zuivelboerderij Bij de Boerin hebben ze een volledige geautomatiseerde stal met 250 melkkoeien. De koeien worden gemolken met 4 robots en ze hebben een automatisch
veersysteem.
Ze laten je graag zien hoe je kaas maakt of een rondleiding over de boerderij wat wij ook gekregen hebben. Super om mee gemaakt te hebben.
En als afsluiting een heerlijk ijsje uit de koeling, betalen met QR code of gepast.
Vesting Bourtange wordt ook wel de vesting die nooit werd ingenomen genoemd. De opdracht voor de bouw van een eerste versterking aan een belangrijke doorgang door het moeras werd in 1580 gegeven door niemand minder dan Willem van Oranje.
Vesting Bourtange werd eind zestiende eeuw gebouwd als verdedigingswerk in de Tachtigjarige Oorlog. Vanaf de bastions kon je in alle richtingen uitkijken naar de vijanden. Of eigenlijk naar hoe vijandelijke troepen troosteloos wegzakten in het omringende moeras.
Een eeuw later werd Bourtange beroemd door Kapitein Prott. De vijandelijke Bisschop Bernard van Galen, in Groningen beter bekend als Bommen Berend, probeerde Prott om te kopen met een 'gouden bombardement': een bod van 200.000 guldens of een adellijk landgoed in Westfalen. Volgens de verhalen was het antwoord van Prott duidelijk: "200.000 kogels kun je krijgen!" Bourtange doorstond de daaropvolgende aanval en de vijand kon niet anders dan afdruipen.
Bourtange is volledig hersteld naar de situatie van die tijd, inclusief wallen, grachten en roodgeverfde ophaalbruggen. Het heldhaftige optreden van Prott wordt nog ieder jaar met een veldslag nagespeeld.
Maar daarnaast is Bourtagne ook gewoon een dorp met moderne inwoners. En dat was vroeger precies zo. In de vesting woonden militairen met hun gezin en burgers die met van alles hielpen.
Veel van de gebouwen die er toen waren zijn ook nu nog van binnen te bekijken. De school, de kerk en de molen: een bezoek aan de oude vesting is een ware reis terug in de tijd.
Wanneer je een bezoek brengt aan Bourtange kun je je de hele dag vermaken. Zo ontdek je Bourtange met verschillende wandelroutes, zijn er allerlei winkel en horecagelegenheden én is er een ouderwetse kaarsenmakerij te vinden.
Daarnaast worden er regelmatig spectaculaire evenementen georganiseerd. Van diverse markten tot realistisch nagespeelde veldslagen.
Hunebed D30 ligt ten noordwesten van het dorp Exloo aan het Bodenpad midden in de boswachterij Exloo in Drenthe.
Het hunebed wordt teogeschreven aan de trechterbekercultuur. Er zijn nog drie van de vier dekstenen en acht draagstenen aanwezig. Ook zijn er twee poortdraagstenen en twee sluitstenen. Het hunebed is noord-zuid georïenteerd en 7,3 meter lang en 3,4 meter breed.
Dit hunebed is 1918 onderzocht door de archeoloog Albert van Giffen. Het had vijf vloerlagen, de onderste steenlaag lag 1,70 meter lager dan de dekstenen. Het hunebed had oorspronkelijk vier dekstenen. Van de drie nu aanwezige dekstenen is er één later bijgeplaatst. De kelder van het graf bevond zich op circa 1 meter diepte. Bij de opgraving van 1918 was de dekheuvel nog voor een groot deel intact. Er waren toen twee dekstenen. Hij beschreef dit hunebed ( en voornamelijk de overblijfselen van de dekheuvels) als " zeer in het oog springend."
Het grootste hunebed is ouder dan de piramides en stonehenge! D27
Op een steenworp afstand van het Hunebedcentrum staat het grootse hunebed van Nederland. Als je er voor staat kom je erachter hoe groot en indrukwekkend het monument is. Alleen al de grootte van de stenen is onvoorstelbaar. De grootste steen weegt meer da 20 Ton en dan te bedenken dat deze zo'n 150.000 jaar geleden met een ijstijd hierheen is geschoven, helemaal vanuit Zuid-Finland.
De meest gestelde vraag van de bezoekers is hoe de hunebedbouwers in staat waren om zo'n monument te bouwen. We denken te weten hoe het is gegaan maar of dat ook zo is is nog steeds een grote vraag. Laat je fantasie eens gaan als je voor dit indrukwekkende hunebed staat en raak eens een steen aan. Probeer je dan daarna eens te verplaatsen in de wereld van een hunebedbouwer.
Het indrukwekkende monument heeft nog veel geheimen. Het is nog nooit opgegraven en dus weten we nog lang niet alles. Door de loop van de tijd zijn er wel pogingen tot opgravingen gedaan, maar dat was vaak illegaal.
Er zijn twee plaatsen waar u drie hunebedden bij elkaar kunt vinden, Emmen en Bronneger. Deze hunebedden vormen een driehoek, al is dat door de begroeiing rondom de hunebedden niet meer duidelijk zichtbaar.
Van de hunebedden D23 en D24 is niet veel meer over, maar D25 is nog zeer compleet.
Wat vrij bijzonder is, is dat er vrij veel vondsten zijn gedaan van scherven van potten en andere materialen. Deze zijn in de 19de eeuw gevonden en zijn nu te bezichtigen in het British Museum in Londen.
Als u vanuit Bronneger komt aangereden moet u de Steenakkersweg op rijden die overgaat in een zandpad. Aan de rechterkant zal hunebed D25 u meteen opvallen.
Datum: 22 mei 2022
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Bedankt voor je bezoek en leuk dat je even de tijd neemt om een berichtje achter te laten!
Thanks for visiting my blog and leaving a comment!