Incanto Images Fotografie

Incanto Images betekent betoverende foto's.
Ik hoop dat de betovering werkt en dat je kan genieten van de foto's.
Van macro- tot landschapfotografie en alles wat daar tussen in zit.

Klaproos met hommel

Ik had nog een paar macro fototjes. Ik kon niet kiezen welke nu wel en welke niet, heb er toch een paar in de prullenbak gedaan. Dit is wat er over is en dacht bij mezelf ik laat jullie veel roods zien. Sorry..
Klaproos of papaver (Papaver) is een geslacht van bloeiende planten. De klaproos staat bekend als heksenkruid, en wordt in de volkstaal soms kollebloem (toverkol of kol = heks) genoemd. Het geslacht Papaver kent wereldwijd ongeveer 60 soorten. De papaver die in Nederland groeit, komt vooral voor op droge zanderige grond die kort geleden omgewoeld is, zoals op spoordijken of op opgespoten zandvlaktes. De zaden van de klaproos behouden onder de grond erg lang hun kiemkracht en ontkiemen als ze, soms na jaren, weer aan de oppervlakte komen. De klaproos is dan ook een echte pioniersplant.
Het sap van de klaproos werd vroeger gebruikt om Edammer kaas mee te kleuren
Hommels zijn insecten uit het geslacht Bombus. Er zijn ongeveer 400 soorten hommels.Vrijwel over de hele wereld komen hommels voor. De meeste soorten leven op het noordelijk halfrond, vooral in berggebieden.
Hommels zijn aangepast om te overleven in een wat kouder klimaat. Het lichaam is voor een insect relatief groot en is zowel lang- als dichtbehaard, waardoor de warmte goed wordt vastgehouden. Daardoor komen hommels zelfs voor op de koude toendra's in het hoge noorden. De lange beharing is echter een nadeel bij warm weer, en ze moeten dan veel rusten.
Er zijn twee groepen hommels; de bekendste zijn de soorten die een nest maken net zoals bijen en wespen, hoewel het nest gemiddeld kleiner blijft. Er zijn ook hommels die zelf geen nest maken maar de eitjes in het nest van andere soorten leggen, de koekoekshommels, deze missen ook de stuifmeelkorfjes die de andere hommels wel hebben.
In tegenstelling tot de bij heeft de hommel stevige kaken; deze worden alleen gebruikt om bloemen stuk te knippen om bij de nectar te komen.
Een hommel bezoekt bij voorkeur vooral tweejarige, maar ook meerjarige planten, omdat deze planten meer nectar produceren door hun in het algemeen grotere bloemen. Een uitzondering hierop vormen de eenjarige halfparasieten zoals de ratelaar. Omdat hommels geen grote honingvoorraad aanleggen moeten er gedurende het hele voorjaar en zomer (van maart tot september) bloeiende planten aanwezig zijn. Overigens produceren hommels wel honing, echter in kleine hoeveelheden en 'hommelhoning' is daarom commercieel niet interessant.
Een hommel heeft een groot lichaam maar relatief kleine vleugeltjes. Met de wetten van de aerodynamica kon men lange tijd niet verklaren dat een hommel kan vliegen. Na onderzoek bleek dat hommels een trucje hebben uitgevonden waardoor ze toch kunnen opstijgen. Door de op- en neergaande beweging van de vleugels ontstaan luchtwervelingen die zorgen voor een opwaartse kracht waardoor de hommel, hoewel hij eigenlijk te zwaar is, toch kan vliegen. Hommels halen dus extra energie uit de manier waarop de vleugels bewegen.
De mannetjes verschillen van de vrouwtjeshommels in verschillende opzichten: ze zijn kleiner, hebben langere antennes (13 geledingen i.p.v. 12) en zien er wat pluiziger uit. Ook hebben mannetjes geen angel en geen stuifmeelkorfjes. Bij de werksters is de legbuis omgevormd tot een angel. Omdat alleen de vrouwtjes een angel hebben kunnen alleen de werksters en de koninginnen steken, de mannetjes niet. De angel kan bij vrouwtjes echter niet meer als eilegapparaat worden gebruikt; de eitjes verlaten het lichaam via een opening aan de basis van de angel en niet- zoals bij insecten met een 'normale' ovipositor- door het uiteinde van de buis.
Hommels die zich aangevallen voelen laten dikwijls een verdedigingshouding zien door op één kant te gaan liggen en alle poten en het achterlijf met angel uit te steken.

Tot de volgende...

13 opmerkingen:

 1. Hoi Von

  Prachtige opnames hoor....ik vind het zelf ook een erg mooie en fotogenieke bloem.... al die interessante info erbij maakt het helemaal compleet...en dat komt zomaar uit je bovenste bolletje...hahaha.

  geintje hoor...'t is uitstekend.

  lieve groetjes, Joop

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Yvonne
  Het eerste wat me te binnen schiet is...Het nr. van Marco Borsato...Vandaag is Rood.
  Prachtig met die hommel(s)
  Gr Henk

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi rood is niet lelijk, haha. Ze zijn schitterend en de informatie erbij weer erg leerzaam.. Leuk de bijtjes erbij.

  groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Super mooi Yvon mooie compo's prachtige kleur mooie kaders en leuk met de Hommels erop en je weet er nog veel van te vertellen ook prachtig
  Fijne avond groetjes Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooie serie, en het hommeltje maakt het helemaal af. Leuke info trouwens over de hommel.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ziet er vrolijk uit al dat rood.
  Mooie macro's, leuk met die hommels erbij.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik kom je even een bezoekje terug brengen.
  Prachtig die klaprozen met bezoekers. Ik kom gauw nog eens langs voor een kijkje in je archief.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. prachtige serie!
  mooi gedaan hoor!
  groetjes jolanda

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Mooi rood is niet lelijk!
  Wat een prachtige foto's Von, echt super!
  Groetjes
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Mooie rooie serie :-)
  Prima opnames weer, mooi werk.
  Groet,
  Peter en janny

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Mooie en sublieme kleuren. De klaprozen zijn mijn favoriete bloemen.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. I haνe been suгfіng online more than threе hοurs today, but I by no
  means diѕcovered any interesting aгticlе like уours.
  It's pretty price sufficient for me. Personally, if all website owners and bloggers made good content material as you did, the internet shall be a lot more helpful than ever before.

  Also visit my web-site; payday loans

  BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je bezoek en leuk dat je even de tijd neemt om een berichtje achter te laten!
Thanks for visiting my blog and leaving a comment!