Incanto Images Fotografie

Incanto Images betekent betoverende foto's.
Ik hoop dat de betovering werkt en dat je kan genieten van de foto's.
Van macro- tot landschapfotografie en alles wat daar tussen in zit.

Molens in Groningen

13-06-2010
Tijdens de rally door Groningen verschillende molens tegen gekomen. En ik weet niet wat het is, maar die moeten op de foto. Al moeten we er even voor om rijden. Nu weten jullie ook gelijk waarom wij altijd als laatste binnen komen..

Molen “De Lelie” te Eenrum is een achtkantige stellingmolen gebouwd in 1862. De Lelie is prachtig gelegen in het mooie wierdedorp Eenrum. De molen ligt aan de molenstraat waar eerder drie korenmolens hebben gestaan
De Hollands Welvaart is een koren- en pelmolen in het Groningse Mensingeweer.
De molen werd in 1855 door molenmaker Helenius ten Have in/aan het pand Eenrummerweg 5/hoek Molenweg te Mensingeweer gebouwd voor eigen gebruik. Al snel verkocht hij echter de molen en tot in de jaren zeventig van de twintigste eeuw is de molen professioneel in gebruik geweest. Na enkele restauraties dient de molen als koffie- en theeschenkerij. Het interieur van de molen is echter in de oorspronkelijke staat aanwezig en de molen is regelmatig op vrijwillige basis in bedrijf.
De Adam is een korenmolen en voorheen ook pelmolen in het Groningse Delfzijl.
Oorspronkelijk stond de Adam samen met de Eva als poldermolen in de omgeving van Bedum. in 1818 verhuisde de Eva naar Usquert, waar de opvolger van deze Eva nog altijd staat. De Adam werd eerst in Bedum zelf als pelmolen herbouwd en werd daar weer afgebroken en in 1875 in Delfzijl als koren- en pelmolen herbouwd. De molen raakte na de Tweede Wereldoorlog buiten gebruik, het pelwerk werd in deze periode uit de molen gesloopt, en werd in 1954 aan de gemeente Delfzijl verkocht.
De molen in het dorp werd vroeger de ‘Olle Strieder’ genoemd. Doch toen molenaar Geert Nienhuis de molen in 1912 kocht kreeg de molen de naam ‘Grote Geert’. De molen werd in 1818 gebouwd als lage stellingmolen van 28 voet. In 1848 werd de molen verhoogd tot een stellinghoogte van 38 voet.
Door de harde storm van 9 op 10 november 1969 werden de wieken grotendeels vernield. De restauratie kwam in 1979 op gang. Op zaterdag 4 oktober 1980 werd de molen weer officieel in gebruik gesteld. Geert Lammert Nienhuis, de zoon van de laatste molenaar (eigenaar), draaide de grote baanderdeur los, waarna B. Jongsma van de Provinciale Groninger Molencommissie, de molen in werking stelde. Daarna was er een groot dorpsfeest met een optocht met verklede kinderen en ouderen uit de tijd van Ot en Sien, terwijl het muziekkorps Boreas uit Usquert met een vrolijke noot de optocht begeleidde.
De Olinger Koloniemolen of kortweg Olinger is een poldermolen bij het gehucht Laskwerd, even ten zuiden van Appingedam in de provincie Groningen.
De molen werd in 1900 gebouwd nadat een voorganger uit 1821 was afgebrand. Door de aanleg van het Eemskanaal is de voormalige Olingerpolder in een zuidelijk en een noordelijk deel verdeeld. De molen is na enkele restauraties jarenlang in bedrijf gehouden door vrijwillige molenaars. Thans is de staat van onderhoud zo slecht dat een algehele restauratie noodzakelijk is. Het wiekenkruis is voorzien van zelfzwichting.
De Ceres is een koren- en pelmolen in het Groningse Spijk.
De molen werd in 1839 gebouwd door de familie Houtman. Tot ongeveer 1987 is een nazaat van deze familie actief geweest op deze molen. Sindsdien zijn er vrijwillige molenaars actief. De molen is qua inrichting erg uniek en wordt als lesmolen voor het pellen gebruikt.
De Goliath is een poldermolen bij de Eemshaven, provincie Groningen.
De molen viel tot 2003 officieel onder de plaats Uithuizermeeden in de gemeente Eemsmond. In laatstgenoemd jaar heeft de molen een nieuw postadres gekregen met als plaatsnaam Eemshaven. De molen uit 1897 is de noordelijkste molen van het Nederlandse vasteland en is dankzij de enthousiaste molenaar Ida Wierenga-Spijk een begrip geworden in Noord-Nederland en zelfs ver daar buiten.
De korenmolen Hunsingo, ook wel Molen van Haitsma genoemd, staat aan het Boterdiep in Onderdendam in de provincie Groningen.
De molen werd in 1855 gebouwd en bleef tot 1939 op windkracht in bedrijf. Toen werd de molen ontdaan van kap, wieken, stelling en bovenbouw. Slechts de achtkante stenen onderbouw bleef staan. Al in 1995 ontstonden er plannen om de molen in oude luister te herstellen. In het najaar van 2006 kreeg de molen een kanjersubsidie voor monumentenrestauraties waarmee de molen weer tot complete maalvaardige molen kon worden hersteld.De molen is in april 2009 maalvaardig opgeleverd en werd op 18 april 2009 feestelijk in gebruik gesteld door burgemeester Wilte Everts van de gemeente Bedum.
De Hoop is een voormalige koren- en pelmolen aan de westzijde van het Boterdiep, ten noorden van Middelstum in de provincie Groningen.
De molen, die tussen Middelstum en Toornwerd staat werd in 1855 als koren- en pelmolen gebouwd. De molen bleef tot 1954 in bedrijf. In dat jaar besloot de toenmalige eigenaar de molen af te breken. De schade bleef beperkt tot een volledig uitgebroken binnenwerk. Na jarenlange verwaarlozing werd de molen in de jaren zeventig van de twintigste eeuw gerestaureerd. Het maalwerk werd echter niet weer aangebracht. De molen heeft wel jarenlang regelmatig gedraaid dankzij enkele vrijwillige molenaars. Thans is de onderhoudstoestand zo slecht dat de molen niet meer kan draaien. De molen was voorzien van het oudhollands wieksysteem met zeilen, maar in het voorjaar van 2008 is het hekwerk van de roeden verwijderd. Een algehele restauratie is zeer noodzakelijk is.
Stel's Meuln is een korenmolen in het dorp Harkstede in de provincie Groningen.
De molen werd in 1851 gebouwd als grondzeiler en werd tien jaar later tot stellingmolen verhoogd. Is tot in de jaren zestig van de twintigste eeuw door familie Stel in bedrijf gehouden, maar de molen raakte langzaamaan in verval. Volgens overlevering moet de molen ook als pelmolen ingericht zijn geweest, maar constructief zijn er geen details die op een eventueel pelwerk wijzen. De molen wordt thans regelmatig door vrijwillige molenaars in bedrijf gesteld. Het wiekenkruis, waarvan de roeden een lengte van 20,60 meter hebben is voorzien van zelfzwichting.

Tot de volgende...

8 opmerkingen:

 1. Dag Yvon wat een mooie molens prachtig ze zijn stuk voor stuk erg mooi en je weet er veel van te vertellen mooi altijd de Molens en in iedere streek zijn ze toch weer anders
  Groetjes Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja, molens hebben altijd iets, ze zijn ook zo echt Hollands, leveren altijd fraaie plaatjes op.
  Mijn complimenten voor de uitgebreide informatie erbij!
  Groetjes
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prachtige serie van de Molens..
  Maar dat ze de korenmolen Hunsingo van wieken hebben ontdaan..omdat hij buiten werking is..Dat is zonde.
  Maar ja..Dat zal wel een reden hebben.
  Gr Henk

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Molens het blijven prachtige gebouwen om te zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Blijven mooi dingen die molens!
  Wij hebben er één in de straat staan.
  Groet,
  Peter en Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Lang leve Holland. De molens staan er prachtig op.
  groetjes jacqie

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Zo, weer een mooi geschiedenis lesje gehad. Onderbouwd met mooi molens opnames. Mooie opnames van de molens. groetjes Marjon

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Leuke serie met de molens, echt Hollands he.
  Wat een zielige molen is dat, zo zonder wieken, je mist gewoon iets.

  BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je bezoek en leuk dat je even de tijd neemt om een berichtje achter te laten!
Thanks for visiting my blog and leaving a comment!