Incanto Images Fotografie

Incanto Images betekent betoverende foto's.
Ik hoop dat de betovering werkt en dat je kan genieten van de foto's.
Van macro- tot landschapfotografie en alles wat daar tussen in zit.

Kroon Eend


09-06-2010 29-06-2010
Tijdens het op halen van een boot die met pech lag kwam ik dit eendje tegen. Na veel speurwerk op internet was het een Kroon eend. Wat een lief eendje om te zien. Het is het mannetje. Op zoek geweest naar het vrouwtje maar deze niet kunnen vinden. Jammer is het dan wel dat je op een boot zit en geen lens hebt van 500mm. Heb de foto’s moeten croppen maar hoop dat jullie ze leuk vinden. Toen we boot weer terug brachten was het eendje weer in de omgeving, weer even een paar foto’s gemaakt. Je ziet hier al dat hij in de rui is. En in de avond gemaakt met onder gaande zon, een beetje tegenlicht.
Het juweel onder de duikeenden is de Krooneend.
Bij de krooneend heeft het mannetje een roodbruine kop met opstaande veren, waardoor de kop erg dik lijkt. In de zomer verliest het mannetje de fraaie kleuren en ook de opstaande veren op de kop vallen uit. Totdat het prachtkleed in de herfst terug komt, lijkt het mannetje op het vrouwtje, maar is nog steeds te onderscheiden door de rode snavel.

Het voedsel van de Krooneend bestaat vooral uit planten die duikend maar soms ook grondelend verkregen worden. Slechts weinig krooneenden broeden in Nederland en de vogels die de zomer doorbrengen in Nederland trekken in de winter voor een groot gedeelte naar het Middellandse Zee gebied. De krooneenden die in Nederland blijven, krijgen 's winters gezelschap van vogels uit het noorden, zodat ook dan op de grotere meren vaak krooneenden te zien zijn.

Krooneenden zijn broedvogels van meren en plassen met een riet- of kruidenrijke oever, waarin het nest wordt gebouwd. Een rijke onderwatervegetatie, liefst van kranswieren, is een vereiste, daar deze planten de hoofdmoot van het menu uitmaken. Dierlijk voedsel als slakjes en insecten vormt slechts een aanvulling hierop.
De krooneend is van origine een broedvogel van Aziatische steppemeren. Verdroging van veel van deze meren leidde tot een trek naar het westen, waarbij ons land rond 1940 werd bereikt. In 1942 was het eerste broedgeval.

Tot de volgende...

8 opmerkingen:

 1. Hoi yvon

  Super hoor....wat een juweeltjes he die Krooneendjes..... je hebt ze schitterend mooi vastgelegd en dat kader...wow helemaal te gek.

  Lieve groetjes, Joop

  dat kader leg je me nogwel eens uit he ?
  is het vertalen nog gelukt ?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. wat een mooi eendje!
  en prachtfoto's!
  groetjes jolanda

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prachtige eenden zijn het en even prachtig vastgelegd!
  Groet,
  Peter en Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Prachtige foto's weer Yvon
  Mooi scherp ja dat is een prachtig Eendje hier in de polder zie ik er ook wel eens een paar
  Fijn weekend groetjes Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Prachtig eendje, dit krooneendje, en erg mooi vastgelegd Von! die wil ik ook nog wel eens voor mijn lens..
  groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 6. De krooneend, een prachtig eendje die ik niet zo vaak zie, heb hem 1 keer voor mijn lens gehad in Meijendel (bij Den Haag), je hebt hem er toch mooi op staan hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Yvonne
  Prachtige foto's van de Krooneend..
  En eerlijk gezegd vind ik (en dat is meestal niet zo)het mannetje qua veren minder mooi dan het vrouwtje.
  Alleen zijn kapsel is wel weer mooi.
  Een pracht van een serie weer.
  Gr Henk

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi yvonne
  Het is een pracht van een eend die Krooneend..En ik blij verrast dat ik hem in de AWD tegen kwam. Ik hoop dat ik haar/hem nog eens tegen mag komen in het AWD. En dan maar hopen dat ik er dan ook zulke mooie foto's van kan maken als die van jou.
  Wat zijn ze mooi...(ondanks tegenlicht).
  Gr Henk

  BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je bezoek en leuk dat je even de tijd neemt om een berichtje achter te laten!
Thanks for visiting my blog and leaving a comment!