Incanto Images Fotografie

Incanto Images betekent betoverende foto's.
Ik hoop dat de betovering werkt en dat je kan genieten van de foto's.
Van macro- tot landschapfotografie en alles wat daar tussen in zit.

BMW z3 Rally - Groningen


13-06-2010 Vandaag vroeg opgestaan om naar Haren te rijden, waar ons verzamelpunt is om weer een gezellige rally te rijden in Groningen. Tussen 9.45uur en 10.15uur is het verzamelen en wanneer je dan bijna 2 uur moet rijden dan moet je uit Kortenhoef toch rond de klok van 8uur weg rijden. Gisteren auto heerlijk in de wax gezet, raampjes schoon gemaakt en olie en bandjes gecontroleerd. Er zijn 80 auto’s aanwezig, een heel leuk gezicht om al deze Z3 en Z4 op een rijtje te zien staan. Na de toespraak en de vragenlijst in ontvangst te hebben, mogen we de tocht gaan rijden. We hebben mooie en leuke momenten gehad en “zoom” vriendin Cristien heeft ook nog even foto’s gemaakt. Het is een mooie dag geweest met kappie open en een klein zonnetje erbij.Weer een kontje van een Z4, wat zijn ze lekker..
Hadden we nog niet eerder gezien, een witte Z4
Daar komen de winnaars aan, als je het blaadje omdraaid..;-)
De welkoms taartjes, wat zijn ze heerlijk zoet
Slochteren - Kerk met vrijstaande hoge toren uit omstreeks 1300. In de toren hangt een klok uit 1373, die vermoedelijk afkomstig is uit de kloosterkerk van Wittewierum. In de kerk is een grafzerk bewaard gebleven van Z.H. Rengers uit 1613. Er hangen rouwborden van mr. Henric Piccardt en zijn vrouw Anna Elisabeth Rengers. Beide zijn echter in Harkstede begraven.
Slochteren - De vierkante toren staat los van de kerk. Deze heeft een zadeldak. Dit is een dak dat twee gelijke hellende vlakken heeft, die in de nok samen komen. De toren is gebouwd omstreeks het jaar 1300 en heeft een hoogte van 36 meter, zodat je de Slochtertoren al van grote afstand kunt zien. In 1975 was men klaar met de restauratie die nodig was, omdat de toren in een gevaarlijke staat verkeerde.
Slochteren - Achter de Hervormde kerk zijn nog een fraaie viskenij, pastorie, tuin en consistorie te vinden. De vierkante pastorie ligt achter de kerk. De pastorie valt onder de monumentenzorg. De oude pastorie is in de jaren twintig van de vorige eeuw afgebroken. In 1928 is de huidige pastorie gebouwd naar een ontwerp van architect L. Wiertsema uit Sappemeer. In de tuin achter de pastorie is nog een viskenij te vinden. Een viskenij is een gegraven vijver waar vroeger levende vis in werd bewaard om op te eten. Op die manier kon de dominee elke vrijdag verse vis eten. De viskenij in Slochteren is een mooie open vijver met in het midden een eilandje. Waarschijnlijk stamt deze viskenij al uit de middeleeuwen. De gemetselde muur verbindt de pastorie met de consistorie, het gebouw waar vroeger de kerkenraad kon vergaderen.
Het rentmeesterhuis
Wachten op onze vrienden om bij zeehondencrèche Pieterburen naar binnen te gaan
Paarse remschijf, heel apart
Alle BMWtjes op een rij
Kasteel Nienoord
Het spookt rond deze borg. Het zijn de geesten van twee krijgers, vader en zoon, die bij de borg hun leger van vierduizend man bijeenroepen. Dit gebeurt echter steeds weer tevergeefs; de soldaten zijn er niet meer.
Het is een verhaal uit de Tachtigjarige Oorlog. Wigbold van Ewsum, `ridder Nienoort' zoals hij, naar zijn kasteel, werd genoemd had als ridder uit Groningerland dienst genomen in het Spaanse leger. Omdat de Groningers hem dat kwalijk namen, was hij opgestapt en had op eigen kosten een legertje van 4.000 man op de been gebracht, nu om de Spanjaarden te bestrijden.
In een van zijn gevechten raakte hij zwaargewond. Zijn zoon, die bij hem was, wist hem door velden en poelen uit het strijdveld weg te dragen. Hij heeft zijn vader zelfs, terwijl deze al stervende was, helemaal naar zijn kasteel teruggebracht. Daar stierven beiden in elkaars armen, want ook de zoon was zwaargewond...
Nu roepen zij nog steeds om hun soldaten.

Kasteel Nienoord
In de borg Níenoord woonde eens een jonker, die op een dag eerst de hele familiegalerij aan stukken sloeg en daarna ook nog de oude borg in brand stak. In zijn eentje ging hij toen aan het graven en breken in de puinhopen. `Dat doet-ie om te kijken hoe jonker sien veurolders bouwd hadd'n,' zeiden de mensen. Het kasteel werd weer opgebouwd en is nu een museum van oude koetsen.
Maar dicht hierbij staat nog de schelpengrot, de oude schatkamer van de borg. Daar stonden kisten vol goud en zilver, vol sieraden en juwelen.
Op het kasteel werkte eens een meisje uit het dorp. Ze zou zo graag eens stiekem in de schatkamer gaan kijken. Toen op zekere dag de kasteelheer en zijn vrouw op reis waren, riep het kindermeisje de jonge freule, op wie zij moest passen, bij zich. Ze wist haar te overreden de sleutel uit de kamer van haar vader te halen en mee naar de schatkamer te gaan, waar het dienstmeisje niet uitgekeken raakte. Ze danste in het rond tussen al die schatten en juwelen en ze droeg het ene sieraad na het andere. Maar de jonge freule had er al gauw genoeg van. Ze liep weg, maar deed voor alle zekerheid de deur van de schatkamer op slot. Toen ze weer aan het spelen was, vergat ze het kindermeisje helemaal.
Bij thuiskomst van haar ouders moest ze natuurlijk het geheim wel verklappen. Kwaad liep de kasteelheer naar de schatkamer, waar hij het kindermeisje huilend aantrof. Uit straf voor haar pronkzucht moest ze in de schatkamer gevangenzitten totdat de muren bedekt waren met schelpen. Er kwamen kisten met schelpen op de plaats van de kisten met juwelen en door een luik kreeg het meisje eten en kaarsen. Tientallen jaren werkte het meisje hier aan de schelpenmuren, en eindelijk had zij het werk klaar. Toen mocht ze eruit. Zij liep blij weer in de buitenlucht, vrij! Meteen ging zij naar het meer in het dorp, maar in het heldere water schrok zij hevig van haar gezicht, dat na al die jaren mager en oud geworden was. Het meisje zakte in elkaar en is nooit meer opgestaan.
Nog altijd bestaat die schatkamer bij de Nienoord, waar alle muren vol schelpen zitten.
"Zoom" vriendin Cristien kwam ons even opzoeken, heel leuk om elkaar weer even te treffen
Al het vuil wat de zeehondecrèce uit Pieterburen vind in de zee
De quarantaine groep 8 t/m 12 maanden

Het welkoms bord in Pieterburen
De Menkemaborg in Uithuizen is in oorsprong een uit de 14de eeuw daterend huis, een zogenaamd ‘steenhuis’, dat in de loop der tijd vergroot is. In 1682 koopt Mello Alberda het landgoed en na zijn overlijden in 1699 erft zijn zoon Unico Allard het. In 1701 trouwt Unico Allard met Everdina Cornera van Berum en zij verbouwden het huis ingrijpend waarbij de ingang naar het noorden werd verlegd en het huis een barokke symmetrische indeling kreeg.

Het schathuis
De naam schathuis is afkomstig van het Friese woord ‘skat’ of ‘sket’, dat vee betekent. In feite is een schathuis de boerderij bij een borg. Op de tuintekening uit omstreeks 1705 is te zien, dat het schathuis veel groter is geweest.
In het schathuis werden vroeger de koetsen en de paarden gestald, werd hooi en andere gewassen opgeslagen, maar er werd eveneens gekookt, bier gebrouwen, kaas gemaakt en de knechten hadden hun eigen kamer.
Middelstum
Kerk in het plaatsje Spijk
De Fraeylemaborg te Slochteren is gelegen op een landgoed van ruim 23 hectare. Het borggebouw ontstond meer dan zeven eeuwen geleden en kreeg aan het eind van de 18de eeuw haar huidige uiterlijk. Het park is aangelegd in Engelse landschapsstijl. Hierbij zijn restanten van de formele barokke aanleg bewaard gebleven, zoals de karakteristieke middenas.
Op het voorterrein staat het schathuis. De borg werd in de middeleeuwen als steenhuis gesticht en groeide uit tot een imponerend gebouw met invloedrijke bewoners. De laatste bewoners, de familie Thomassen à Thuessink van der Hoop van Slochteren, verkochten de borg in 1972 aan de Gerrit van Houten Stichting
Van de vele borgen die de provincie Groningen vroeger rijk was zijn er maar een paar overgebleven. Een borg was oorspronkelijk een stenen versterking waarin de bewoners van de nabijgelegen boerderij zich konden verdedigen in tijden van gevaar. In de Fraeylemaborg is dit oudste deel het 14de eeuwse steenhuis terug te vinden in de keuken. Voor 1500 was het steenhuis al uitgebreid tot een langgerekt woonhuis. Het was alleen toegankelijk via de ervoor gebouwde toren. In 1670 liet de machtige jonker Osebrandt Rengers de rechtervleugel aanbouwen. Zijn schoonzoon Henric Piccardt kocht de borg in 1690 met een lening van koning-Stadhouder Willem III. Piccardt liet de linker vleugel bouwen en zo kreeg de borg de vorm die we nu zien. De twee grote portretten van Willem III en zijn vrouw Mary Stuart in de grote en kleine zaal duiden op Piccardt's Oranjegezindheid Na 1781 werd de Fraeylemaborg in de stijl van die tijd gemoderniseerd en verijkt met schitterend stucwerk in de vestibule en de zaal Achter de borg ligt een park van ruim 20 hectare. Aanvankelijk was het een formele baroktuin met een strak padenpatroon vanaf 1828 wijzigde men de aanleg van het park volgens de romantische Engelse landschapsstijl. Het landgoed Fraeylemaborg wordt nu beheerd door de Stichting Fraeylemaborg
Een kerk in Schildwolde uit 1289, die staat er al lang.
Zomaar een huisje
Zo maken we een foto, gemaakt door Cristien
Een mooie pauw in het park
Al de versiering heeft niet geholpen, Nederland is tweede geworden
Energypark Eemshaven


Tot de volgende...

5 opmerkingen:

 1. Dag lieve fotovriendin

  Wat is het weer een prachtige serie, zoveel mooie karretjs bij elkaar, een Zoom vriendin te ontmoeten en zoveel moois van Groningen te kunnen ( laten ) zien.
  Prachtig hoor...... je hebt me weer laten genieten!

  groetjes en liefs van Joop

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een prachtige serie en van alles wat heel erg mooi Yvon
  de Auto's het Kasteel en Pieterburen alles even mooi
  Groetjes Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jeetje Von, verwacht ik een serie vol glimmende auto's, komt er ook een bonte afwisseling van dorpjes, kastelen, zeehondjes en nog veel meer voorbij, en stuk voor stuk prachtige foto's.
  Je moet een werelddag beleefd hebben.
  Groetjes
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk om weer mee te kunnen kijken op je dagje uit :-)
  Mooi gedaan!
  Groet,

  Peter en Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 5. This is the perfect site for anybody who hopes to understand this topic.
  You understand so much its almost hard to
  argue with you (not that I really will need to…HaHa).
  You definitely put a fresh spin on a subject that has
  been written about for many years. Great stuff, just great!
  Check out my blog ... cialis pills

  BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je bezoek en leuk dat je even de tijd neemt om een berichtje achter te laten!
Thanks for visiting my blog and leaving a comment!