Deze molen werd in 1858 in opdracht van Gerrit Witteveen gebouwd door de firma Ten Zijthoff uit Deventer gebouwd. Van 1893 tot 1938 was de molen in het bezit van Jacobus Witteveen Gzn., van 1938 tot 1977 van de gebroeders Lambertus en Gerrit Witteveen. Laatste particuliere eigenaar, van 1977 tot 1982, was Jacobus 'Koos' Witteveen. In 1982 droeg deze de Werklust voor het symbolische bedrag van 1 gulden over aan de Stichting Behoud Korenmolen Weklust te Oene.
Oorspronkelijk werd met twee koppel stenen gemalen; nu is nog één koppel aanwezig. Al rond 1900 werd er in het aanbouwtje naast de molen een ruwoliemotor geplaatst, zodat ook in tijden van windstilte kon worden gemalen. In 1930 nam een dieselmotor de aandrijving over; omstreeks 1950 werd deze ( lawaaiige) krachtbron vervangen door een elektromotor.
In de jaren '60 van de 20ste eeuw werd het malen verplaatst naar de achter de molen gelegen bijgebouwen en werden als krachtbron louter elektromotoren gebruikt. Hierdoor werd de molen als maalderij overbodig. Onderhoud bleef achterwege en dus raakte de molen langzamerhand in verval.
De Stichting kon de molen in 1984 laten restaureren, mede dankzij giften van de inwoners van Oene en omliggende dorpen. Het herstel werd uitgevoerd door restauratiebedrijf Schakel & Schrale. Dit bedrijf niet lang tevoren De Vlijt te Wapenveld herbouwd ( welke eind 1980 door brand geheel was verwoest). De windvaan van Schakel & Schrale getuigt nog van deze activiteiten.
De molen ondervindt uit diverse richtingen windbelemmering; bovendien is het, door enige aanbouwen, niet mogelijk om uit iedere windrichting te draaien. Desondanks wordt er door een groep enthousiaste molenaars regelmatig gedraaid en ook gemalen.
Deze molen heeft al zeer lang de naam "Werklust". In de volksmond werd vroeger wel gesproken van "De Enkmölle".
Molendatabase nummer 257
Hoi Yvonne,
BeantwoordenVerwijderenMooie foto's van deze molen.
En bijzonder leuk ook om iets over de historie hiervan te lezen. Super!!
Groetjes, Marco