Incanto Images Fotografie

Incanto Images betekent betoverende foto's.
Ik hoop dat de betovering werkt en dat je kan genieten van de foto's.
Van macro- tot landschapfotografie en alles wat daar tussen in zit.

Daams' Molen


In 1870 stichtte H. Daams op deze plaats een windmolen. Latere eigenaren waren W. Rosman, W de Loo en, als laatste in de periode dat de windkracht nog werd gebruikt, de familie De Rooij.


In 1932 volgde algehele onttakeling; de overgebleven romp werd ingericht met een silo, mengketel, eievator, stortkelder, koekenbreker en hamermolen. Op het moment van onttakeling had de molen nog een houten bovenas en dito roeden.


Tot ca. 1964 bleef het veeboederbedrif van Van Rooij in bedrif. Daarna werd de molen verwaarloosd. Er waren zelfs plannen om molenromp en onderachtkant te slopen. Zover kwam het niet: de al bestaande stichting 'Op eigen wieken' werd omgevormd tot de Stichting Vaassens Molen met het doel, deze molen maalvaardig te restaureren.


De reconstructie begon in 1989 en op Nationale Molendag 1990 draaide de molen weer in volle glorie. Het herstel was zeer ingrijpend en grotendeels neergekomen op herbouw: zo moest het oude achtkant vrijwel geheel worden vernieuwd. Het molenmakerswerk werd uitgevoerd door de fa. Groot Roessink uit Voorst, aannemersbedrijf Van Laar uit Vaassen zorgde voor de onderbouw, eerste zolder en stelling. Bij de herbouw is de oorspronkelijke opzet nogal gewijzigd: voorheen lagen de maalstenen op de stellingzolder ( niet ongebruikelijk in die regio), thans liggen zij een zolder hoger. Ook was de molen vroeger niet met riet gedekt, maar met hout en dakleer.


Vanaf 2008 was de molen volop in discussie, dit vanwege plannen om de dorpskern deels te renoveren en van nieuwbouw te voorzien. Als consequentie wilde men, vanwege de te verwachten verminderde windvang, de molen verhogen. Hierover bleken de meningen verdeeld. Uiteindelijk besloot men tot verhoging.


In maart 2012 is hiermee begonnen. Allereerst is de molen in zijn geheel ca, 30 meter verplaatst, naar de overkant van de straat. Vervolgens is op de eigenlijke plaats de fundering verzwaard. Daarna kon de molen weer worden teruggeplaatst, om vervolgens te worden verhoogd. 
Op 7 september 2012 werd de verhoogde en weer geheel maalvaardige molen officieel in gebruik genomen.

Molendatabase nummer: 277


1 opmerking:

  1. Hoi Yvon, Prachtig, dat deze molen, in de nieuwe vorm weliswaar, behouden is!
    Een waar pronkjuweeltje. Mooi fotoverslag.
    groetjes,
    Maria

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je bezoek en leuk dat je even de tijd neemt om een berichtje achter te laten!
Thanks for visiting my blog and leaving a comment!