Incanto Images Fotografie

Incanto Images betekent betoverende foto's.
Ik hoop dat de betovering werkt en dat je kan genieten van de foto's.
Van macro- tot landschapfotografie en alles wat daar tussen in zit.





Poldermolen, Nederhorst den Berg


Deze molen bemaalde de Stichts-Ankeveensepolder ( ca 473 ha). Dat gebeurde in eerste instantie met een tweede molen, waarover tot dusverre maar weinig bekend is. Die laatste molen moet tussen 1863 en 1894 zijn verdwenen, de huidige bleef tot omstreeks 1932 in bedrijf.

In 1956 kocht J.C. van Mesdag de inmiddels zwaar vervallen molen aan. Daarna volgden restauratie en inrichting als woning. Het gaandewerk was toen al grotendeels verdwenen, naar verluidt opgestookt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Van Mesdag bewoonde de molen en onderhield hem intussen heel behoorlijk.
In de jaren '70 heeft men, onder invloed van vrijwillig molenaarschap, ook bij deze molen geprobeerd, weer af en toe te draaien. Maar naar verluidt liep daarbij de bovenas voortdurend heet en toen werd de animo al snel minder.

In de zomer van 2015 is de molen verkocht en niet veel later kreeg de molenmaker opdracht om onderhoud te plegen aan kap en bedekking.
Op 29 juni 2017 werden beide roeden gestreken om te worden gerepareerd. Hoewel de molen jaren niet had gedraaid, verkeerde deze roeden in redelijke staat. Zij zijn beide voor deze molen besteld en nog altijd aanwezig. Iets wat tegenwoordig een behoorlijke zeldzaamheid is.
In de loop van 2018 heeft men de roeden weer gestoken en de molen verder draaivaardig gemaakt.

Deze molen heeft, voor zover bekend, nooit een naam gehad. Ook een aanduiding als "Stichts-Ankeveense molen" is volgens de redactie niet in gebruik.




Molendatabase nummer: 684

Datum: 14 februari 2021

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je bezoek en leuk dat je even de tijd neemt om een berichtje achter te laten!
Thanks for visiting my blog and leaving a comment!