Incanto Images Fotografie

Incanto Images betekent betoverende foto's.
Ik hoop dat de betovering werkt en dat je kan genieten van de foto's.
Van macro- tot landschapfotografie en alles wat daar tussen in zit.





Roadtrip Italiaanse meren en zijn magie - van Nago Torbole Sul Garda naar Marone


Dag 6 - Vandaag gaan we twee van de Italiaanse meren bezoeken, we rijden verder langs het Gardameer.






Vanuit het hotel rijden we naar Torbole, daar wil je even stoppen om van het prachtige uitzicht te genieten en foto's te maken van het leuke plaatsje.






Tórbole is een schilderachtig dorpje gelegen in het noorden van het Gardameer. Samen met het daar boven gelegen dorp Nago vormt het de gemeente Nago-Tórbole.






Tórbole zal vooral bekend in de oren klinken bij de meer sportieve vakantiegangers. Het toerisme in en rondom het dorp draait voor een redelijk groot gedeelte op sporters en sportieve toeristen. 






Zo wordt dit deel van het Gardameer graag gebruikt door windsurfers en zeilers om hier hun sport te beoefenen. 






Een deel van de stranden van Tórbole is vooral bedoeld om windsurfers te faciliteren. De rest van de kiezelstranden wordt dankbaar gebruikt door zwemmers, zonaanbidders en kids.






De winkels en horeca in Tórbole lijken ook grotendeels gericht te zijn op sporters. Zo zijn er winkel die alleen maar sportkleding en sportuitrusting verkopen. Ook zijn er opvallend veel plekken waar je eventjes een snelle hap kunt kopen.






Voor de toerist die vooral komt om van rust en gezelligheid te genieten biedt Tórbole het eerder genoemde kiezelstrand, een wandelpromenade langs het water en een klein schilderachtig haventje met een allerschattigst geel douanehuisje dat overigens niet meer als dusdanig in gebruik is.






Een mooi plekje om van een expresso of een ander drankje te genieten is de bar/restaurant die tussen de twee stranden van Tórbole ligt.













































Dat was heerlijk, zo in de warme wind een wandeling te maken om 10.50 uur rijden we verder de SS249 op naar beneden richting Peschiera del Garda.










In Navene stoppen we even, ik had al veel eerder willen stoppen, wat is het hier gezellig. Gelukkig nog niet druk met dagjes mensen. Anders was het veel poetsen geweest op de foto's.

















Rond de klok van 11.00 uur zijn we bij het Scaligero kasteel in Malcesine, maar hoe krijg ik hiervan een leuke foto. Vanaf de weg is het niet te doen, het liefst vanaf het water. Ik pak Google Streetview erbij. Achter het parkeerterrein loopt een weg die voer ik in de tomtom, we kijken ter plekke wel of het gaat lukken.  En zoals je ziet is het gelukt...en een paar foto's gemaakt en weer door.






Het Castello Scaligero staat aan de noordoostzijde van het Gardameer. De rots waarop het kasteel staat wordt genoemd Rocca Scaligera.

Het kasteel kende verschillende bouwperiodes, ten tijden van de Longobarden, de stadstaat Verona, de republiek Venetië en het keizerrijk Oostenrijk.











Watersport is er inderdaad genoeg. We twijfelen of we hier zullen blijven. Alles is te huur aan surfpakken en schoenen. Of even een rondje zeilen, zal ik nog in de trapeze kunnen hangen..? mooie herinneringen uit onze jeugd komen boven. 










Op dit stukje hard zand, mogen de auto's parkeren. Het is er nog erg rustig, er is plek genoeg.
Er is ook een kraampje met lekkers, we nemen een flesje en ik wil graag even naar het toilet.
Is allemaal prima, krijg een sleutel mee en ik mag naar de deur toe lopen achter het kraampje, en ja hoor, hier mag ik de bovenbenen trainen, dacht dat dit alleen in Frankrijk van toepassing was. ..;-) zo maak je nog eens iets mee...

























Tegenover Crero Verona ligt een leuk klein eilandje.






En zo rijden we richting Porta Verona en hebben we de hele SR249 afgereden. Wanneer je hier echt met vakantie bent, dan is het echt een feest. Al die leuke plaatsjes, lekker het water op...een fijne plek. Maar wij rijden verder door een prachtige wijn streek.






We blijven niet op de SR11 rijden maar gaan er hier en daar even af, de kleine wegen opzoeken. Inmiddels is het 13.35 uur wanneer we bij wijnmakerij La Rifra in Desenzano del Gerda zijn.





De Lugana-wijnen van Desenzano del Garda, is La Rifra een door een familie gerunde wijnmakerij die sinds de jaren zeventig in het gebied aan aanwezig is en altijd veel aandacht heeft besteed aan kwaliteit, van de teelt van druiven tot de productie van wijnen. Het is mogelijk om de wijnen rechtstreeks in de kelder te kopen en te proeven, die de hele week geopend is, zelfs op zondagochtend.






De wijngaarden strekken zich uit over 14 hectare oppervlakte, verdeeld over witte en rode druiven van de beste lokale kwaliteit: Trebbiano di Lugana, Chardonnay, Marzemino, Cabernet Sauvigonn en Merlot.


















Bij Padenghe sul Garda zien we Sirmione liggen...inmiddels is het 14.20 uur. En dan moeten we nog de oversteek maken naar het Iseomeer.
 In 2011 zijn we daar geweest met de BMW club. 

Bij Pompegnino draaien we richting het Iseomeer. Moet zeggen, het was niet heel bijzonder.  Over dit deel hebben we toch twee uur gedaan en echt wel doorgereden.





Om 16.25 uur zien we dan ook het Iseomeer tevoorschijn komen.

Via streetview had ik gezien dat we hier konden parkeren, nu zien we ook dat het huis te koop is.  We lopen nu even een klein rondje om een indruk te krijgen. Het huis heeft een prachtig uitzicht, alleen jammer, geen zwembad...laat maar zitten. We blijven lekker in Kortenhoef... ;-)








Het Iseomeer of Meer van Iseo, of Lago d'Iseo en dan hebben we nog een naam Sebino, om het makkelijk te maken, ligt in de provincies Brescia en Bergamo. De huidige naam ontleent het aan de stad Iseo. In de Romeinse tijd had het de naam Sebinus Lacus. 






In het meer liggen enkele eilanden. Monte Isola is het grootste ( 4,5Km2). De twee andere, veel kleinere eilanden heten Isola di Loreto en Isola San Pietro.






Het meer wordt voornamelijk gevoed door de rivier de Oglio uit de noorderlijker gelegen Valle Camonica. 





Het meer wordt gevoed door de Oglio. Deze stroomt bij Lovere het meer in en bij Sarnico stroomt de Oglio verder door de Povlakte. Het heeft een oppervlakte van ongeveer 60km2.








In maart 2021 kwam dit meer in het nieuws doordat een stuk berg van ongeveer twee kubieke kilometer nabij het dorpje Tavernola Bergamasca het meer in dreigt te glijden, wat aan de tegenovergelegen kusten van het eiland Monte Isola en bij het dorp Marone in het ergste geval een levensgevaarlijke tsunami van ongeveer 5 meter hoog kan veroorzaken als het plotseling in zijn geheel het meer in zou glijden.






Het stuk berg gleed begin maart met een snelheid van 1 1/2 -2cm per dag naar het meer toe, en op de plaats waar de grond instabiel geworden is, werden scheuren in het wegdek zichtbaar waardoor deze wegen afgesloten moesten worden en enkele dorpen onbereikbaar waren geworden. Een vermoedelijke oorzaak van de verzakking is de cementfabriek ItalSacci die al decennia lang grond afgraaft.











Monte Isola in tegenlicht...16.45 uur





We gaan heel langzaam aan zoeken naar een slaapplekje. Het lijkt ons wel leuk om aan het water een hotel te vinden. Maar alle hotels zitten rechts van de weg die wij tegen komen.





L'isola di Loreto

We staan langs de weg geparkeerd en er komen allemaal auto's langs. En komen terug met eten. Sjaak gaat kijken wat hier te eten is. En komt terug met de mededeling dat we ook een kamer hebben gevonden. 

Een mevrouw komt zo met Sjaak in gesprek, achteraf weten we hoe dat gekomen is, er hangen camera's waar Pinokkio staat, en die vraagt of ze kan helpen, ze heeft nog één kamer maar zonder een keuken...hebben wij ook niet nodig en zo kan het gaan, wanneer je niet via Booking.com een kamer zoekt.






Isola di Loreto is een klein eiland in het Iseomeer, naast Monte Isola. Het eiland maakt officieel deel uit van de gemeente Siviano. Het eiland werd waarschijnlijk in de vijftiende eeuw voor het eerst bebouwd door een klossterorder uit Brescia. Sindsdien zijn er op het eiland verschillende kastelen en huizen gebouwd. Nu is er een neogotisch kasteel op het eiland te vinden dat gebouwd werd in het begin van de vorige eeuw. Hierdoor ziet het eiland er uit alsof het al eeuwenlang onveranderd in het Iseomeer ligt. 





En om 18.30 uur zitten wij heerlijk aan het water met een pizza op het bord, met een fantastisch uitzicht te genieten. 





En heel langzaam gaat de zon onder achter de bergen.





SS249 - SR249 - SR11 - SP11 - SP572 - SS45BIS - SS45TER  - SPiV - SP79 - SP31 - SP79 - SP3  - SP345 - SP48 - Via Nistisione - Vai Tesolo - Via Maspiano - Via Ronzone - Via Dante - Via Battista Cristini





Datum: 19 september 2023

Vertrektijd:  10.15 uur
Aankomsttijd: 18.00  uur

Gereden kilometers:  183  kilometer

Van Hotel:
Villa al Vento
Via Strada Granda 48
38069 Nago Torbole Sul Garda

Naar Hotel:
Villaggio Turistico Breda
Bed & Breakfast "La Casa sul Lago"
Marone


Roadtrip Italiaanse meren en zijn magie:
Donderdag 14-09-2023  - van Huis naar Mörfelden-Walldorf
Vrijdag 15-09-2023 - van Mörfelden-Walldorf naar Schnelldorf-Hilpertweiler
                                       Romantische Strasse
                                       
Würzburg
                                       Wallfahrtskirche Käpelle
                                        Alter Kranen
                                       Alte Mainbrücke
                                       Fort Marienberg
                                       Rothenburg ob der Tauber
                                       Rothenburg Sneeballen
                                       P
lönplein 
                                      Weihnachtsdorf kerstwinkel
                                       Dinkelsbühl
Zaterdag 16-09-2023 - van Schnelldorf-Hilpertweiler naar Schwangau
                                      Dinkelsbühl
                                      
Haslacher See
                                      Forggensee
                                      Rosshaupten stuwdam
                                      Sint-Colomanskerk
                                      Schwangau
                                      Neuschwanstein
Zondag 17-09-2023 - van Schwangau naar Sarntal
                                      
Marienbrücke
                                      Walt Disney
                                      Pöllatkloof
                                      Passo di Pénnes
                                      Penser Joch
                                      Kasteel Neuschwanstein
                                      Ulrichsbrücke
                                      Fernpass
                                      Alpsee
                                      Tirol
                                      Zugspitze
                                      Brennerstrasse
                                      
Kasteel Pietra
                                      
Kasteel Reifenstein
                                      
Zillertaler Alpen
Maandag 18-09-2023 - van Sarntal naar Nago Torbole Sul Garda
                                       Gardameer
                                       San Giacomo
                                       Lago di Stramentizzo
                                       Piramides van Segonzano
                                       Ferrari
                                       Trento
                                       Mattia Binotto
                                       FerrariTrento
                                       Vason
Dinsdag 19-09-2023 van Nago Torbole Sul Garda naar Marone
                                       Tórbole
                                       Iseo meer
                                       Lago di Garda
                                       Scaligero kasteel
                                       Malcesine
                                       Crero Verona
                                       La Rifra
                                      Sirimione
                                      Monte Isola
                                      Isola di Loreto
Woensdag 20-09-2023 - van Marone naar Marone
                                     Lovere
                                     Marone
                                     Lago d'Iseo
Donderdag 21-09-2023 - van Marone naar Moregge
                                     
Torre de' Busi
                                     Lago di Garlate
                                     Lago di Lecco
                                     Oude bron van Bracca
Vrijdag 22-09-2023 - van Moregge naar  Cannobio
                                    Ponte della Civera
                                    Lago di Como
                                    Eugenio Molinari
                                    Orrido di Nesso
                                    Lago Maggiore
                                    Lago di Lugano
Zaterdag 23-09-2023 - van Cannobio naar Meiringen
                                   Traffiume
                                   Orrido di Sant' Anna
                                   Fineropas
                                   Simplonpas
                                   Grimselpas
Zondag 24-09-2023 - van Meiringen naar Horbourg-Wihr
                                   
Vrijheidsbeeld
                                   Elzas
                                   Colmar
                                   Cimetière Militaire Roumain Guerre
                                   Carreau Rodolphe
Maandag 25-09-2023 - van Horbourg-Wihr naar Creutzwald
                                   Lutzelbourg
                                   Franse Vogezen
                                   Canal des houillères de la Sarre
                                   Ribeauvillé
                                   Rombach le Franc
                                   Breitenbach
                                   Saverne
                                   Zorn
                                   Belles Forêts 
Dinsdag 26-09-2023 - van Creutzwald naar Maastricht
Woensdag 27-09-2023 - naar huis