Incanto Images Fotografie

Incanto Images betekent betoverende foto's.
Ik hoop dat de betovering werkt en dat je kan genieten van de foto's.
Van macro- tot landschapfotografie en alles wat daar tussen in zit.

Molens in Midden-Nederland


04-07-2010
Ook tijdens de rally door Midden Nederland kwamen we molens tegen. Het zijn er niet zoveel die we gezien hebben, er staan er veel meer maar helaas niet op deze rit.
De Windhond.
In 1474 werd door bisschop David van Bourgondië toestemming verleend om een molen te bouwen op de Eng. Er werd een houten standerdmolen gebouwd. In 1632 werd deze molen verkocht aan molenaarsknecht Gerrit Alberts Varecamp. Een nazaat van deze Gerrit, Gerrit Volkertsz Varekamp, liet in 1737 deze molen vervangen door een stenen stellingkorenmolen, genaamd de Windhond.
Deze molen raakte aan het begin van de 20ste eeuw buiten gebruik, toen molenaar J.B. Mulders zijn maalbedrijf stopte. In 1930 is uiteindelijk molen De Windhond afgebroken.
De herbouw van De Windhond is begonnen in april 2006. De kap is op 12 februari 2008 geplaatst, en de molen was voor het eerst open op de Nationale Molendag op 10 mei 2008. De molen is inmiddels volledig in bedrijf. Het is een ronde, stenen, stellingmolen met een achtkante, betonnen voet. De romp van de molen is gebouwd in kruisverband van extra hard gebakken IJsselsteentjes. De kap van de molen is gedekt met dakleer. Het wiekenkruis is Oud-Hollands.
De molen heeft 1 koppel maalstenen. De vang wordt bediend met een wipstok.
De Trouwe Waghter is een wipmolen ten oosten van het dorpje Tienhoven in de Nederlandse provincie Utrecht.
De molen werd in 1832 gebouwd ter vervanging van twee oudere molens die elders het waterschap bemaalden. Als gevolg van turfwinning en het ontstaan van de Loosdrechtse Plassen werd bemaling in het oostelijke gedeelte van de polder noodzakelijk en verrees deze molen. Tot 1948 heeft de molen de polder bemalen door middel van een scheprad. In 1950 ging de molen over in particuliere handen en werd het binnenwerk uitgebroken en werd de molen tot weekendverblijf ingericht. In 1960 kwam de molen in handen van Natuurmonumenten en deze organisatie liet de molen in 1970 draaivaardig restaureren. Sindsdien is de molen op vrijwillige basis af en toe draaiend te bewonderen. Momenteel voert men herstelwerkzaamheden uit. De molen heeft roeden met een lengte van ruim 20 meter die zijn voorzien van het oudhollands hekwerk met zeilen.
De molen heeft de naam De Trouw Waghter sinds de Tweede Wereldoorlog. Deze naam heeft de molen te danken aan de rol die de molen voor onderduikers heeft gespeeld. De toenmalige molenaar gaf door middel van diverse wiekstanden signalen door.
De Kraai is een korenmolen in Westbroek in de provincie Utrecht.
De molen werd in 1880 gebouwd. Dit ter vervanging van een wipkorenmolen. Deze wipmolen was eigendom van de familie Schuurman sinds 1877. De molen is nog steeds eigendom van deze familie. Bij de bouw van de molen werd gebruikgemaakt van een molen uit 1839 afkomstig uit Amsterdam. In 1958 werd bij een grote restauratie de molen voorzien van zelfzwichting en geschikt gemaakt voor elektriciteitsopwekking. Hierdoor is het oorspronkelijke gangwerk van de molen grotendeels verloren gegaan. Erg succesvol was het systeem niet en de molen kwam dan ook stil te staan. In 1995 werd het wiekenkruis teruggerestaureerd naar het oudhollands systeem met zeilen en kwam de molen weer af en toe op vrijwillige basis in bedrijf. Sinds circa 2004 staat de molen wegens achterstallig onderhoud stil. Eind juni 2008 werd bekend dat de molen een subsidie krijgt toegewezen waarmee de molen kan worden gerestaureerd.

Tot de volgende...

11 opmerkingen:

 1. Ik vind de foto van de molen met de auto op de voorgrond prachtig. De kleuren van die foto doen het geweldig samen, net als de compositie!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heel mooi, vooral met de auto erbij die steelt de show.
  Het verbaast me altijd dat er zoveel soorten molens zijn er is er geen een het zelfde.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Complimentje Yvon heel erg mooi en mooie standpunten heb je genomen en met die sportauto SUPER
  Fijn weekend groetjes Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Prachtige opnames!
  Mooie blauwe luchten doen het prima hier.
  Groet,
  Peter en janny

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hallo Yvon,

  Zelf wonen wij op een kleine afstand van de Kinderdijk dus het beeld van de molens komt mij niet geheel onbekend voor :-)
  Toch blijven de molens mij altijd boeien, en zeker zoals als jij ze hier heb vast gelegd en ook nog eens goed en leerzaam beschreven heb.
  Wat ook boeit is je rally en sportwagen serie.
  Wat geef zeg.
  Lijkt me echt geweldig om aan zo'n rally mee te kunnen doen en als je dan vervolgens ook je ervaringen van zo'n rally zo mooi kan vastleggen en beschreven .............. kan iedereen meegenieten.
  Ik ga je volgen om niets meer te missen van je avonturen.

  Groetjes, Karina

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Yvon

  Weer hele fraaie opnames,en ook erg mooi van kleur. hier in N-H zien we dit soort bijna niet.

  groetjes, Joop

  Ik wens je een heel fijn weekend toe.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dit heb je super mooi in beeld gebracht. Die met de rode auto ervoor is heel stoer, geweldig. Mooie kaders ook.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Leuk om te lezen dat elke molen wel een verhaal heeft. De opnames zijn mooi en we krijgen weer een goede indruk van al de molens in Nederland. Kinderdijk komt ook nog aan de beurt zeker??
  Daar wonen Karina Janny en ik vlakbij.

  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Von,
  Je bent aardig je achterstand aan het bijwerken volgens mij?
  Mooie molenfoto's, leuke info, en zo'n rood sportwagentje erbij is een heel leuk contrast.
  De Trouwe Waghter ken ik, die staat in een erg mooie omgeving waar ik graag mag wandelen of fietsen, leuk om te lezen van dat scheprad, want ik had geen idee wat dat voor ding was!
  Ik zie weer uit naar je volgende serie,
  groetjes en fijn weekend
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Laat de wind maar komen!
  Met zo'n prachtige foto's kan het niet stuk!
  gr.
  P-TER

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hallo Yvonne,

  Kom via het mooie fotoblog van Joop Zand hier bij jou op nog al zo'n geweldig blog terecht.

  Je macro dagjes en het resultaat daarvan spreken mij aan!

  De foto's van het vosje.......super....dat jij de kans kreeg om het beestje van zo dichtbij te fotograferen.

  Werkelijk ik zit op het puntje van m'n stoel en mijn ogen staan op steeltjes......en vanaf nu wil ik niks meer missen van dat alles.
  En ben je gaan volgen.

  Ik geniet!
  Bedankt voor het delen!  Hartelijke groet,
  Ger

  BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je bezoek en leuk dat je even de tijd neemt om een berichtje achter te laten!
Thanks for visiting my blog and leaving a comment!