Incanto Images Fotografie

Incanto Images betekent betoverende foto's.
Ik hoop dat de betovering werkt en dat je kan genieten van de foto's.
Van macro- tot landschapfotografie en alles wat daar tussen in zit.





Roadtrip Toscane - van Casanova naar Peccioli

 

Dag 9 -  We zeggen Siena gedag, we gaan er niet heen omdat we dit in 2018 gezien hebben. 

Het weer ziet er een beetje dreigend uit, temperatuur is goed, kappie gaat weer open en via de SS715 vervolgen we onze weg richting San Gusmé. 


Bij de kruising - SP7  SP484 - en dan een klein stukje de SP73 op - kom je in San Gusmé waar je even terug in de tijd stapt. 


Het is echt de moeite waard om hier even uit te stappen en door de smalle straatjes van het dorp te wandelen, dat nog helemaal ommuurd is. 


Het dorpje was ooit van de familie Ricasoli, maar tijdens de hevige strijd  tussen Florence en Siena wist de laatste het dorpje in handen te krijgen.


Ga zeker op zoek naar het beeldje met de naam Luca Cava. 


Dit beeldje werd eind negentiende eeuw ontworpen op verzoek van de eigenaar van een herberg die bepaald niet blij was met het feit dat zijn gasten hun behoeften gewoon pal voor zijn deur deden.


De herbergier vroeg om een beeldje van een man die zijn behoefte op straat deed en plaatste dit op de plek die zijn gasten wél als toilet konden gebruiken.


Het beeldje kreeg al snel de naam Luca Cava en gaat sindsdien met deze naam door het leven. De herberg  is er niet meer.







Na een korte wandeling, het is 11.15 uur, rijden we de  SP484 richting La Madonna



We willen eigenlijk even een kijkje nemen bij Castello di Brolio maar met al deze boorden voor aan de weg, rijden we maar lekker door.


De Ricasoli- wijngaarden zijn allemaal heuvelachtig, met hoogtes variërend van 220 tot 500 meter boven de zeespiegel, voornamelijk blootgesteld aan het zuiden / zuidwesten. Het klimaat is continentaal, met regen in de lente en herfst ( ongeveer 800mm / jaar), milde winters met zeldzame sneeuwval en hete en droge zomers.


Castagnoli

De belangrijkste druif van de productie is Sangiovese, die hier zijn ideal omgeving vindt om zijn meest natuurlijke potentieel te ontwikkelen. De aandacht voor het terroir, die de keuzes van het bedrijf stuurt, maakt het mogelijk om de meest geschikte variëteit om te planten, de meest geschikte onderstam, de beste oriëntatie van de rijen en de te nemen agromomische maatregelen te identificeren.


11.40 uur draaien we de SP77 richting Castagnoli richting de Sp408, daar gaan we rechtsaf richting Gaiole in Chianti.


Nog een stad die dateert uit de middeleeuwen. Gaiole was een belangrijke marktplaats voor de omliggende kastelen, vanwege zijn ideaal liggen tussen Chianti en de Valdarno.


Voordat Radda in Chianti de hoofdstad van de Lega del Chianti was, viel die eer te beurt aan het stadje Gaiole in Chianti. Toen werd er echter nog geen Chianti gemaakt zoals wij die nu kunnen proeven. Voor deze goddelijke wijn werd de basis pas later gelegd, in 1872 om precies te zijn.


Wanneer we de SR429 tegen komen aan de linkerkant rijden we richting Volpaia -SP112, ons volgende uitstapje.







We zijn er om 12.30 uur, het is makkelijk parkeren op het parkeerterrein, denk dat het in de zomer wel een stuk drukker is, want Volpaia is een piepklein pareltje van een dorp midden in de Chianti. Je zult op slag verliefd zijn, het is een pittoreske dorpje, ook wel bekend als Castello di Volpaia, omdat het in de 10de eeuw werd gebouwd als kasteel, je proeft de sfeer van vroegere tijden wat ze goed bewaard hebben. 


Wandel door de oude dorpskern, kijk vanaf de heuvel naar de prachtige omgeving en geniet van de smalle straatjes van Volpaia, groot is het niet, je bent er vlug doorheen.



Naast de prachtige stenen huizen en paleizen zijn de belangrijkste bezienswaardigheden het plein Piazza della Cristerna met zijn waterput ( cisterna in het Italiaans) en het 15de eeuwse kerkje La Commenda di San Eufrosino, gewijd aan de patroonheilige van de Chanti streek.


Al sinds de 11de eeuw wordt hier al wijn geproduceerd waarmee Castello di Volpaia één van de grondleggers is van de Chianti Classico. Dat de wijnen van uitstekende kwaliteit zijn, getuigt het feit dat in 2018 één van hun wijnen op de 3de plaats stond in de top 100 van beste wijnen ter werled uitgereikt door Wine Spectator's Top 100.




Het plein Piazza della Cisterna met het kerkje La Commenda di San Eudrosino



Overblijfselen van de verdedigingstoren van het kasteel.




Sjaak gaat even lekker op het terras zitten, terwijl ik de omgeving op de foto zet. Natuurlijk moet ik weer even naar het toilet, dan denk je dat je binnen moet zijn. Neeee...je mag de kelder in, je krijgt een sleutel mee en achter de trap die je op de foto ziet, zit een deur...een hele avontuur.



We rijden door Volpaia heen om onze route te vervolgen, heel apart dat je hier mag rijden, wanneer we het plaatsje uit rijden komen we op een zandpad terecht. Deze vakantie hebben we al zoveel meegemaakt met slechte wegen en zandwegen dat we besluiten om de SP112 terug te rijden naar deSP2bis naar de SR222 op zoek naar slagerij Antica Macelleria Cecchini.




Wanneer je de SR222 op gaat duurt het niet lang voordat je in Panzano bent. Panzano is de populairste stad van Chainti.




Een populaire plek om te bezoeken is Antica Macelleria Cecchini, de beroemde slagerij van Dario Cecchini,  die bekend staat om zijn Florentijnse steak. Tijdens de bediening worden er passages uit Dante's Divine Comedy opgedragen.




Voordat we bij de slagerij zijn, kom je al een kraampje tegen met duidelijk de kleuren van de slagerij en met de drukte waar een parkeerterrein te klein voor is. We konden er nog net bij om hiervan een foto te maken.




Het is even een overgang, van de groene wijnvelden en de liefrijke Chiantidorpjes naar de flinke karkassen die Dario onder zijn hoede heeft.




Het is er druk, wanneer ik aan kom lopen. Wat een feest, het is een gezelligheid en er worden borden met heerlijke hoogstandjes uitgeserveerd voor de gasten. Er wordt mij gevraagd om niet de gasten op de foto te zetten, alle respect voor, maar dan kan ook het lekkere eten niet op de foto. Helaas. 




Maar de inmiddels wereldberoemde Dario kijkt met alle liefde even de lens is. 
Nu snap ik ook de boodschap op zijn website: 
Lasciate ogni speranza o voi che entrate; siete nelle mani di'macellaio
Laat elke hoop varen, gij die hier binnentreedt: jullie zijn in handen van de slager.




En toch voel je dat je welkom bent, door de gastvrije sfeer die hier zo heerst. Dat Dario uit een slagersfamilie komt is duidelijk te merken; de liefde voor het vak zal vast met de paplepel mee gegeven zijn. Dario behoort tot de vijfde generatie slagers.









om 13.50 uur rijden we weer verder na dit leuke gezelschap. 





We rijden door richting Greve in Chianti, we kijken even naar de kilometers die eigenlijk vandaag nog op het programma staan. We besluiten om Greve in Chiantie niet in te gaan en rijden verder naar de SP3 - SR2 - SP93 - SR2




Omgeving Pergolato 
 
SP50 - SR429 - SP541 - richting Colle di Val d'Elsa 15.15 uur, de kristallenstad rijden we ook voorbij,  SS68 





15.50 uur . De Porte Nova of Volterrana is de toegangspoort tot de wijk van het middeleeuwse dorp Sint Caterina. 




Het is een voorbeeld van militaire architectuur uit de Renaissance en werd in 1479 gebouwd als Medici-fort ter vervanging van de Porta Selva, die tijdnes de belegering van de stad werd verwoest.




Het wordt gekenmerkt door een kort stuk stadsmuur omsloten door twee machtige ronde torens, typisch voor de militaire architectuur uit de Renaissance. 




Bij Montemiccioli zijn we San Gimignano in de verte. 
Niet te missen met al zijn torens.






SP68











Bij Volterra draaien we de SP15 op,  het waait en het wordt koud, hopelijk zijn we op tijd binnen, we zien het hier en daar al lekker flitsen. 



Volterra is een sfeervol stadje hoog gelegen boven de Cecina vallei.








Via de SP15 rijden we richting San Cipriano, het is inmiddels 17.00 uur,  maar wat voor ruig landschap je hier ziet, geweldig.








Het waait behoorlijk, maar een warm windje is welkom, aan de ene kant van de weg schijnt het zonnetje......








.....en aan de andere kant van de weg onweert het.



Dikke wolken pakken zich samen boven ons.




Er stoppen meerdere mensen om dit schouwspel te zien, ook twee Hollanders die met de tent op stap zijn, het kan dus nog gekker. Wanneer ze geen plekje kunnen vinden zoeken ze een hotel. Auto is ook een stukje groter, maar elke dag tentje afbreken ging ze nu wel opbreken, en met dit weer gingen ze toch ook maar even een hotel zoeken. 





Na het gezellige klets en van de omgeving genoten te hebben gaan we linksaf de SR439dir op, zie op mijn telefoon dat dit weer een kleine witte weg is....oeps, en ja hoor, rustig rijden, we zijn weer blij wanneer we de SS439  op gaan  richting La Sterza.









Even buiten Peccioli ligt hotel Art Hotel Portavaldera, we moeten het plaatsje in om iets te gaan eten.





We vinden nog een tafeltje bij Pasticceria Ferretti in een smal gezellig straatje.
We zien de ijsbakken met vrolijke kleurtjes, dus een ijsje na dat zit er voor Sjaak wel in.




















SS715 - SP7 - SP484 - SP73 - SP484 - SP77 - SP408 - SR429 - SP112 - SP2BIS - SR222 - SP3 - SR2 - SP93 - SR2 - Via Magliano - SP50 - Str di Poneta - SR429 - AS Firenze-Siana - SP541 - SS68 - SP15 - SR439DIR - SS439





Datum: 07-09-2022


Vertrektijd: 10.30 uur
Aankomst:  17.30 uur

Gereden kilometers:  212  kilometer

Van Hotel:
Precise House Montaperti Siena
Str. di Poggio al Vento 1A  
53041 Località Casanova Pensarine
Asciano (SI)
Italië

Naar Hotel:
Art Hotel Portavaldera
Via de Chirico 6
56037 Pecciolo PI
Italië


Roadtrip Toscane: 
                                     Wasserfal der Elz
                                     Burg Pyrmont 
                                     Kasteel van Eltz
                                    Gernsbach
                                    B500
                                   Grootste koekoeksklok ter wereld - Triberg
                                   Panoramastrasse
                                   Glaubenbüelenpass
                                   Sustenpas
                                   Steingletscher
                                   Reuss rivier
                                   Gotthardpas
Zaterdag 03-09-2022 - van San Fedele Intelvi naar Pianoro 
                                   Comomeer
                                   Villa del Balbianello
                                   James Bond - Casino Royale     
Zondag 04-09-2022 - van Pianoro naar  Pienza  
                                   Florence
                                   Ponte Vecchio
                                   Duomo
                                   Chianti
                                   Val d'Orcia
Maandag 05-09-2022 - van Pienza naar Montefiasco
                                  Val d'Orcia
                                  Pienza
                                  Lazio
                                  Cività di Bagnoregio
                                  Montefiasco
                                  Lago di Bolsena
Dinsdag 06-09-2022 - van Montefiasco naar Casanova
                                   Cascate del Pelico Tonno
                                   Val d'Orcia   
                                   Bagno Vignoni
                                   Artemio Franchi
                                   Cappella della Mandonna di Vitaleta
                                   Val d'Asso
                                   Crete Senesi
                                   Baccoleno  
Woensdag 07-09-2022 van Casanova naar Peccioli
                                   Volpaia
                                   San Gusmé
                                   Chianti
                                   Panzano 
                                   Gaiole in Chianti
                                   Luca Cava
                                   Antica Macelleria Cecchini
                                   Peccioli 
                                   Volterra
Donderdag 08-09-2022 van Peccioli naar Massa
                                   Pisa
                                   Lucca
                                   Ponte della Maddalena
                                   Lago di Vagli
                                   Carrara
                                   Apuaanse Alpen
                                   Massa
Vrijdag 09-09-2022 van Massa naar Belforte  Monferrato
                                   Camogli
                                   Ligurische kust
                                   Riviera di Levante
                                   Sagra del Pesce
                                   Targa Storica Sull'Isola di Camogli
                                   Basilica di Santa Maria Assunta
                                   Castello della Dragonara
Zaterdag 10-09-2022 van Belforte Monferrato naar Guillestre
                                  Col de Vars
                                  Col de L' Argentière
                                  Routes des Grandes Alpes
                                  Col de Larche
                                  Piëmont
                                  Colle della Maddalena
                                  Ligurië
                                  Franse Alpen
Zondag 11-09-2022 van Guillestre naar Bonneval-Sur-Arc
                                  Le Guil
                                  Col du Télégraphe
                                  Col du Galibier
                                  Col du Lautaret
                                  Casse Déserte
                                  Col d'Izoard
                                  Fort du Replaton
                                  Bonneval-sur-Arc
                                  Maurienne
Maandag 12-09-2022 van Bonneval-Sur-Arc naar Evian-Les-Bains
                                 lac de Roselend
                                 Col de I'seran
                                 Palais Lumière
                                 Tignes
                                 Cachat bron
                                 Cormet de Roselend
                                 Èvian-les-Bains
                                 Parc National de la Vanoise
                                 Chevril-dam
                                 Val-d'Isère
                                 Meer van Genève

                                                         


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je bezoek en leuk dat je even de tijd neemt om een berichtje achter te laten!
Thanks for visiting my blog and leaving a comment!