Incanto Images Fotografie

Incanto Images betekent betoverende foto's.
Ik hoop dat de betovering werkt en dat je kan genieten van de foto's.
Van macro- tot landschapfotografie en alles wat daar tussen in zit.





Roadtrip Toscane - van Pienza naar Montefiasco


Dag 7 -  Wat is dit lekker wakker worden, wat een uitzicht bij het ontbijt.  Ik kom bij het ontbijt aan zonder camera, het is rechtsomkeer en terug naar de kamer, waar Sjaak nog lekker ligt te slapen, en loop terug om van dit schouwspel een paar foto's te maken.






Ons hotel, is toch niet zo gek dat we dit gisterenavond niet hebben gezien, het is gewoon een mooi huis.






Het is kwart voor 9, het gaat vast een mooie dag worden vandaag.

We gaan ons laten verleiden door de Val d'Orcia, met zijn mooie cipressen en slingerde wegen. Zie de wegen vanaf hier al liggen...





Pienza is een klein maar prachtig stadje ten zuidoosten van Siena. Het dankt zijn naam aan Paus Pius II, die werd geboren als Enea Silvio Piccolomini. 
De binnenstad is sinds 1996 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
Pienza betekent namelijk " Stad van Pius", een hele eer voor een paus én voor een stad!





Pienza ligt op 490 meter hoogte. 





Een bezoek aan Pienza is perfect te combineren met een rit door de Val d'Orcia, het heeft een prachtige vallei die is vernoemd naar de rivier die hier stroomt. We zetten dan de ook iets te vaak langs de kant om van de schoonheid die we tegen komen een foto te maken.





Nog een paar leuke weetjes over Pienza: Piccolomini gaf de Florentijnse architect Bernardo Rossellino opdracht de plaats Corsignano ( oude naam van Pienza) om te bouwen tot een heuse Piusstad, onder andere door er een groep monumentale gebouwen neer te zetten die een persoonlijk gedenkteken voor hem moest vormen.






Als kern van de 'ideale stad' ontwierp Bernardo Rossellino het centrale plein, het Piazza Pio II, in een vorm van een trapeze en met een bestrating die in rechthoken werd verdeeld. Zo werd het plein als een ware een toneel, dat werd omringd door de belangrijkste gebouwen van de stad.











Bijna elk straatje in Pienza heeft wel iets aparts of moois om op de foto te zetten. Het heeft gewoon een hele bijzonder sfeer. Vooral zo vroeg in de ochtend, er is nog geen toerist te zien.
















Pazallo Piccolomini is in een traditioneel Florentijnse stijl opgetrokken, beïnvloed door het ontwerp van Palazzo Medici-Riccardi uit die stad

















Piazzo Pio II, het centrale plein van Pienza.waarop een aantal prachtige gebouwen uitkijken. de kathedraal het Piccolomini-paleis en het stadhuis.





Piazzo Pio II heeft een perfect harmonieuze vorm. Daardoor geeft het alle omringende gebouwen een zekere waardigheid en plechtigheid.





De Duoma of Cattedrale dell'Assunte herbergt mooie schilderijen van de beroemdste kunstenaars van die tijd. De achthoekige klokkentoren is van grote afstand te zien als je Pienza nadert.





Je zal merken dat de vloer van de kathedraal heel oneven is. Er zijn scheurtjes in de vloer en er zijn kleine glazen plaatjes op de wanden gelijmd. De architecten hielden indertijd geen rekening met het gewicht van de kathedraal en de impact van het gewicht op de fundering.





De heuvel waarop de kathedraal werd gebouwd, begint onder het gewicht te bezwijken. De kleine glazen plaatjes zijn een manier om de aardverschuiving te controleren. De structuur is in orde zolang er geen plaatje barst.























Palazzo Communale - Dit paleis, een klein, gracieus gebouw tegen over de Dom, werd mogelijk ontworpen door Bernardo Rossellino en gerenoveerd in 1900. het wordt gekenmerkt door een portiek met drie bogen die op ionische zuilen rusten. De gevel, geheel in travertijn, is aan de bovenzijde open door vier verticale raamstijlen en heeft een klokkentoren gebouwd in terracotta, met lange ramen en bekroond door een dubbele rij kantelen. In de portiek is de facade versierd met graffiti en de stenen wapenschilden van de verschillende podestà die er woonden, evenals die van paus Pius II, de provincie en de gemeente Pienza.




Pienza is ook wel de stad van de 'cacio', wat kaas betekent. De pecorino kaas is een smakelijke kaas, gemaakt van schapenmelk. Deze kaas is wereldberoemd en overheerlijk. De smaak varieert van zacht en delicaat tot sterk en uitgesproken, afhankelijk van de leeftijd van de kaas.





Pecorino op zich zegt de Italiaan nog niet zoveel, hij moet weten waar de pecorino vandaan komt, zo is de Pecorino Romano bekend om zijn zwarte korst en is de Pecorini Sardo, die op Sardinië wordt gemaakt, iets minder hard en zout dan de Romeinse variant.





In de straatjes van de stad vind je tal van charmante winkeltjes die allerlei soorten Pecorino, jong en oud, verkopen. De kaasjes kun je proeven met heel wat andere lokale producten, er is genoeg wijn, vele kruiden, handgemaakte pasta- Pici en nog vele andere lekkernijen.






















Pienza is een klein plaatsje, en om 10.45 uur zitten we dan ook al weer in de auto richting Montepulciano -   SP146

Het leuke van het geheel is wel dat we Pienza eigenlijk op de terug aan zouden doen, Daarom is het nu aan Tommy om ons de goede richting op te laten rijden. Ik heb er geen controle over omdat internet het nog steeds niet doet. En ik vergeten ben bij het hotel mijn MRA route aan te zetten, wanneer ik Wifi bij het hotel heb, en ik verwijder die dag niet mijn MRA route op de mobiel kan ik deze aardig volgen.

We rijden de SP146 op en ik vertrouw het niet helemaal, ik kom aan Tommy en we komen uit in Montichiello - SP88 - aan deze weg zijn wegwerkzaamheden, ik het begin kunnen we er nog aardig langs en door heen, tot dat het zo slecht wordt dat we stapvoets moeten rijden, de weg is een zandbaan geworden, met hoge bulten en diepte kuilen. Wat nu..?? terug of doorrijden, terug is al een heel eind, dan maar hopen dat het allemaal goed gaat komen. Dat ging het dus niet helemaal, we komen de werklui tegen, met graafmachines en al. Hier is het voor ons niet te doen met een sportauto. De mannen beginnen een beetje te lachen, had ik ook gedaan hoor, maar ze zijn zo vriendelijk om met de graafmachine de boel een beetje glad te strijken zodat wij er iets normaler door heen kunnen. Ze waarschuwen ons wel dat het volgende stuk nog best lang is. En dat hebben we geweten, rond de klok van 12.00 komen we weer op de normale weg uit.

We kunnen ook niet binnen door steken naar Castelluccio - SP88 - hadden we dit geweten dan waren we gewoon via de SP146 recht doorgereden naar La Buca - Bivio di San Biagio, hadden we al deze ellende niet gehad.





Van af de SP146 draaien we de SP40 op, ik weet niet exact waar deze foto's gemaakt zijn, ik was even de route kwijt op papier.





Zo zag de weg er uit die we gereden hebben. Gelukkig heeft het niet geregend, dan was het helemaal een avontuur geweest, we vragen ons alleen af, waarom de weg niet was afgesloten. Zullen we nooit achter komen.





Wat een landschap...om stil van te worden.














Palazzo Massaini...dat noem ik nu eens een mooie oprijlaan...






We rijden richting Contignano - SP40 - dit is een stuk weg waar je stil blijft staan, dit is het echte Toscaanse platteland met zijn vele wijngaarden.





Geniet van de omgeving Val d'Orcia



























Monte Amiata - De omgeving van Contignano wordt gedomineerd door de Monte Amiata. De Monte Amiata is een berg en is 1738 meter hoog. De Monte Amiata is van oorsprong een vulkaan. Dit is nog te merken aan diverse hete water bronnen op de helling.



















Radicofani - Vanuit Contignano is het plaatsje Radicofani zelf niet te zien. Het ligt aan de andere kant van de berg. Wel is de rots met het fort te zien. Die geven Radicofani zijn kenmerkende aanblik. De rots is uit één geheel en wordt daarom wel vergeleken met Avers Rock in Australië. De gemeente Radicofani heeft Contignano als onderdeel. Dit is opvallend omdat de plaatsjes 14 kilometer uit elkaar liggen.




Weg boven Le Conie  13.05 uur , Monte Amiatia










Na Le Conie, SP478, richting Radicofani













Na Radicofani rijden we SP24  naar de SR2 











En zo rijden we Lazio in, even Toscane verlaten, het zal er zeker niet minder mooi om worden.










Voorbij San Lorenzo Nuovo neemt Tommy niet de SR2, maar gaat rechtdoor naar beneden, niet goed gekeken met invoeren van de route, maar een leuk smal weggetje.












En Lago di Bolsena komt in zicht.




Bolsena, daar gaan we de SP53 - SP54 om naar Cività di Bagnoregio te gaan. 




Cività di Bagnoregio - " De Stervende Stad"




Eindelijk is het dan gelukt om hier te komen, toen de we Amalfi rit uitstippelde kwam ik dit ook al tegen, alleen toen ging het niet door, maar het bleef op mijn lijstje staan om het te zien.

Cività di Bagnoregio ligt hoog op een tufstenen rots, in het noorden van regio Lazio. 

Het is één van de borghi più belli d'Italia, de mooiste dorpjes van Italië. De bijnaam van dit bijzondere dorpje is la città che muore, de stad die sterft. Deze bijnaam dankt het stadje aan de steeds verder afbrokkelende gemeentegrond. Het staat dan ook op de World Monuments Fund Watch List, een lijst van de meest bedreigde monumenten ter wereld.




De route er naar toe is ook weer prachtig met alle vergezichten, ook dit is een mooie regio. 

Vlak voor Cività di Bagnoregio parkeren we de auto op het grote parkeerterrein, we waren er al voorbij gereden, ik had verwacht dat het vlak bij het plaatsje lag. We gaan met de bus, het is behoorlijk warm en  het klimmen en dalen wat we met de auto doen, zal lopend ook wel zo zijn.    

Cività di Bagnoregio is alleen lopend te te bereiken, je zal er geen auto's aan treffen, hetgeen de middeleeuwse sfeer natuurlijk versterkt. 




Wanneer we met de bus worden afgezet, zien we dat we eerst naar beneden moeten lopen en dan over de driehonderd meter lange brug het stadje in kunnen. Heen is nooit zo'n probleem, maar je moet ook weer een keer terug.  En het is al 16.00 geweest. 




We hebben wel water bij ons, maar we besluiten om met de bus weer terug gegaan.  We nemen een ijsje, gaan even op het fijne terras onder de bomen zitten, kijken wat rond in de souvenirwinkeltje en gaan kijken of de bus er al weer is.

Via de SR71 zakken we af naar Montefiasco,  we moeten even naar ons hotel zoeken. Maar wat ligt dit mooi aan de goede kant van de weg. Pinokkio netjes achter het hek. Het was even een gokje of Pinokkio ook naar beneden kon rijden, de knik in de afrit is vaak te stik voor het lage buikje van de auto, maar het lukt, alle tassen waren er al wel uit, dus morgen ook maar eerst naar boven rijden en dan inpakken.





Sjaak opzoek naar een restaurant in Montefiasco. Klimmen in het kleine straatje en niets gevonden.





We hebben in de bar Di Lombardi Benito Renzo iets makkelijks gegeten, het was even moeilijk parkeren daar en op een heel druk kruispunt, dat we daar heelhuids door heen zijn gereden, zo apart als deze wegen daar door elkaar lopen, zelfs lopend was het van welke kant gaat eerst..





We hebben even op het terras gezeten om van dit prachtige uitzicht te genieten.




Nadat de zon helemaal onder was, ben ik gaan wassen, onderbroeken waren op, gelukkig lig ik alles klaar voor de volgende dag, zodoende kwam ik er achter. Gaan we volgend jaar anders doen....maar daar hebben we nu niets aan.  We hebben geen eigen balkon, maar wel een föhn en een wasrekje, dit is de oplossing om de onderbroeken te drogen.  We kunnen weer 4 dagen vooruit...  ;-) Ze zijn droog wanneer we het licht uit doen om te slapen. 

We zijn op de helft van onze vakantie, morgen keren we terug naar Nederland, maar wel in een paar stappen..;-)




SP146 - SP88 - SP146 - SP40 - Monte Amiata - SP478 - SP24 - SR2 - SP53 - SP6 - SR71





Datum: 05-09-2022


Vertrektijd: 10.15 uur
Aankomst:  19.00 uur

Gereden kilometers:  140  kilometer

Van  Hotel:
Piccolo Hotel la Valle  
Viale di Circonvallazione 7
53026 Pienza
Italië

Naar Hotel:
Belvedere del Lago
Via Verentana 166A
01027 Montefiasco
Italië


Roadtrip Toscane: 
                                     Wasserfal der Elz
                                     Burg Pyrmont 
                                     Kasteel van Eltz
                                    Gernsbach
                                    B500
                                   Grootste koekoeksklok ter wereld - Triberg
                                   Panoramastrasse
                                   Glaubenbüelenpass
                                   Sustenpas
                                   Steingletscher
                                   Reuss rivier
                                   Gotthardpas
Zaterdag 03-09-2022 - van San Fedele Intelvi naar Pianoro 
                                   Comomeer
                                   Villa del Balbianello
                                   James Bond - Casino Royale     
Zondag 04-09-2022 - van Pianoro naar  Pienza  
                                   Florence
                                   Ponte Vecchio
                                   Duomo
                                   Chianti
                                   Val d'Orcia
Maandag 05-09-2022 - van Pienza naar Montefiasco
                                  Val d'Orcia
                                  Pienza
                                  Lazio
                                  Cività di Bagnoregio
                                  Montefiasco
                                  Lago di Bolsena
Dinsdag 06-09-2022 - van Montefiasco naar Casanova
                                   Cascate del Pelico Tonno
                                   Val d'Orcia   
                                   Bagno Vignoni
                                   Artemio Franchi
                                   Cappella della Mandonna di Vitaleta
                                   Val d'Asso
                                   Crete Senesi
                                   Baccoleno  
Woensdag 07-09-2022 van Casanova naar Peccioli
                                   Volpaia
                                   San Gusmé
                                   Chianti
                                   Panzano 
                                   Gaiole in Chianti
                                   Luca Cava
                                   Antica Macelleria Cecchini
                                   Peccioli 
                                   Volterra
Donderdag 08-09-2022 van Peccioli naar Massa
                                   Pisa
                                   Lucca
                                   Ponte della Maddalena
                                   Lago di Vagli
                                   Carrara
                                   Apuaanse Alpen
                                   Massa
Vrijdag 09-09-2022 van Massa naar Belforte  Monferrato
                                   Camogli
                                   Ligurische kust
                                   Riviera di Levante
                                   Sagra del Pesce
                                   Targa Storica Sull'Isola di Camogli
                                   Basilica di Santa Maria Assunta
                                   Castello della Dragonara
Zaterdag 10-09-2022 van Belforte Monferrato naar Guillestre
                                  Col de Vars
                                  Col de L' Argentière
                                  Routes des Grandes Alpes
                                  Col de Larche
                                  Piëmont
                                  Colle della Maddalena
                                  Ligurië
                                  Franse Alpen
Zondag 11-09-2022 van Guillestre naar Bonneval-Sur-Arc
                                  Le Guil
                                  Col du Télégraphe
                                  Col du Galibier
                                  Col du Lautaret
                                  Casse Déserte
                                  Col d'Izoard
                                  Fort du Replaton
                                  Bonneval-sur-Arc
                                  Maurienne
Maandag 12-09-2022 van Bonneval-Sur-Arc naar Evian-Les-Bains
                                 lac de Roselend
                                 Col de I'seran
                                 Palais Lumière
                                 Tignes
                                 Cachat bron
                                 Cormet de Roselend
                                 Èvian-les-Bains
                                 Parc National de la Vanoise
                                 Chevril-dam
                                 Val-d'Isère
                                 Meer van Genève
                                                         

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je bezoek en leuk dat je even de tijd neemt om een berichtje achter te laten!
Thanks for visiting my blog and leaving a comment!