Incanto Images Fotografie

Incanto Images betekent betoverende foto's.
Ik hoop dat de betovering werkt en dat je kan genieten van de foto's.
Van macro- tot landschapfotografie en alles wat daar tussen in zit.





Meerkoet


08-06-2010 – 29-06-2010
Bij ons in de haven hebben we familie meerkoetjes, ik hoef maar met mijn tong te klikken en ze komen “aangerend” over het water, want voor een beetje eten komen ze wel even. De kleintjes gaat het ze nog niet zo heel goed af ( 07-07-2010) maar lang zal dat niet meer duren. Gelukkig zijn ze er nog alle twee. Ben één dag een kleintje kwijt geweest en dan loop je toch door de haven heen te kijken of ze niet ergens zit. Want ik moet zeggen Pa en Ma zijn niet zulke goede ouders.
Samen met zus op het zwemplateau veilig voor de grote vis.

De meerkoet (Fulica atra) behoort tot de familie van de rallen. De vogel is 38 centimeter groot, geheel zwart met een witte snavel en voorhoofdsschild.
Ik ga me verstoppen onder de steiger.

De meerkoet duikt veel, met name bij het zoeken naar waterplanten. Hij vliegt niet graag, hij vlucht liever rennend over het water. Ook bij het opstijgen uit het water wordt eerst een stuk rennend afgelegd. Bij migratie, die meestal 's nachts plaatsvindt, kan hij echter grote afstanden afleggen.
Even wassen op de autoband.

De meerkoet is een omnivoor, die zich hoofdzakelijk voedt met waterplanten, weekdiertjes en waterinsecten.
Eindelijk een beetje groenten.

Het nest wordt aan de waterkant gebouwd van riet en waterplanten, maar ook van drijvend afval zoals stukken papier of plastic. In een nest worden 5 – 10 eieren uitgebroed in een tijdsbestek van 21 tot 25 dagen. De jongen, wanneer ze overleven, worden door beide ouders begeleid en kunnen na ongeveer 8 weken vliegen. Overleeft van een nest slechts een enkel jong of zelfs geen (omdat de jongen een gewilde prooi zijn voor reigers en meeuwen), dan doen de ouders een volgende poging. Per broedseizoen doen de ouders 2 tot 3 pogingen een nest jongen groot te brengen.
Bijna een eend te pakken.

De meerkoet is te vinden op grote wateren, plassen en meren, maar ook in parken, grachten en sloten. Hij komt voor in Europa, Noord-Afrika, Azië en Australië. In Nederland is het een algemene broedvogel - in 2000 waren er 180.000 broedparen. Buiten de broedtijd komen er grote groepen doortrekkers en wintergasten in Nederland voor. In het Noorden van Nederland wordt de meerkoet ook wel waterkip genoemd. Een meerkoet wordt gemiddeld tien jaar oud.
Dan nu echt de aanval inzetten.
Hier worden we al iets groter.
Papa vindt eenden echt niet leuk.

5 opmerkingen:

  1. wat een schatjes zeg!!
    erg mooie foto's!
    groetjes jolanda

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooie serie, de meerkoetjes zijn steeds vaker te zien. Die kleintjes zien er eigenlijk niet uit, en toch vind ik ze heel schattig.
    De foto waar pa meerkoet de vleugels wappert vind ik erg mooi.
    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Pracht serie Yvon hele mooie foto's en wat leuk zo dichtbij en dat ze aan je gewent zijn dan kan je tenminste mooie foto's nemen en dat is je heel goed gelukt groetjes Janny

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Heel mooie serie!
    De actie foto's zijn erg leuk!
    Groet,
    Peter en Janny

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hoi Von,
    altijd leuk die kleine meerkoetjes, maar vooral de laatste foto vind ik een schitterend moment.
    Groetjes Loes

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je bezoek en leuk dat je even de tijd neemt om een berichtje achter te laten!
Thanks for visiting my blog and leaving a comment!